De toekomst van voedsel: hoe ziet onze planeet er straks uit en wat eten we?
Volledig scherm
PREMIUM
De toekomst van voedsel: hoe ziet onze planeet er straks uit en wat eten we? © Shutterstock

Hoe ziet ons eten er in de toekomst uit? Daarover woedt nu een strijd

Koken & etenDe mens eet de planeet op en schaadt zo ook de eigen gezondheid. Er moet een eerlijk en duurzaam voedselsysteem komen dat een gezonde wereldbevolking en een gezonde aarde waarborgt. Maar hoe je daar komt, daarover zijn de ‘profeten’ en de ‘tovenaars’ het niet eens. 

Dat onze voedingsgewoonten een belangrijke verandering zullen doormaken in de komende decennia is vrijwel zeker. En we hebben haast. De Verenigde Naties hebben in 2015 ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ geformuleerd die in 2030 moeten worden behaald. Veel van die doelen hebben met gezond en duurzaam geproduceerd voedsel te maken en we zijn met dat behalen van die doelen nog niet veel opgeschoten.

  1. Supermarkten hopen dat niet iedereen tegelijk komt: 'Kom vooral alleen naar de winkel’
    Koken & eten

    Supermark­ten hopen dat niet iedereen tegelijk komt: 'Kom vooral alleen naar de winkel’

    Gaan we dit weekend massaal boodschappen doen in de supermarkt? De winkels zelf verwachten dat het ondanks de paasdagen niet storm zal lopen. Branchevereniging CBL deed eerder deze week een oproep de boodschappen te spreiden en niet te wachten tot het weekend. Supermarktketens als AH, Jumbo en Lidl constateren dat er de afgelopen dagen al veel is ingeslagen en gaan ervan uit dat een ‘paaspiek’ uitblijft.