Volledig scherm
De verpakking van Hoogvliet waar de bacterie in is gevonden. © Hoogvliet

Hoogvliet roept carpaccio terug om poepbacterie

In de carpaccio van supermarktketen Hoogvliet is mogelijk de E.coli-bacterie gevonden. Hoogvliet waarschuwt klanten de carpaccio niet te eten en roept de verpakkingen terug. 

De waarschuwing is terug te vinden op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat volgens de NVWA om carpaccio in de verpakking van 100 gram. Tijdens een controle is mogelijke aanwezigheid van de E.coli bacterie geconstateerd. 

Het eten van een product dat deze bacterie bevat, vormt vooral een risico voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangeren, ouderen en jonge kinderen, aldus de warenautoriteit. Het risico is groter als een product niet door en door is gegaard.  

Koelkast

Het gaat om een beperkte hoeveelheid carpaccio: alleen de verpakkingen waarop de houdbaarheidsdatum 12 april 2019 staat en die de batchcode (op de achterkant van het etiket) 18782353 dragen, kunnen de bacterie bevatten. Hoogvliet roept consumenten op die producten in de koelkast hebben liggen die niet te eten en terug brengen naar een Hoogvliet-supermarkt.

Mensen met een sterk gestel merken vaak niet eens dat ze zijn besmet met deze potentieel gevaarlijke bacterie. ,,Maar van sommige soorten kun je ziek worden”, zo meldt het Voedingscentrum. Een veelvoorkomend symptoom is diarree.

Kinderen onder de 5 jaar en mensen boven de 65 jaar hebben een grotere kans om problemen met de nieren te krijgen. Ze worden dan slap, bleek en kunnen niet meer goed plassen. Dit wordt door artsen het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) genoemd. 

Wie uitdrogingsverschijnselen heeft door langdurige diarree en wie bloed in zijn poep vindt, moet naar de huisarts gaan. 

Op een school in China werden onlangs tientallen kinderen ziek door het eten van eten in de schoolkantine: