Horecaondernemers verliezen hoop op openstelling met kerst, ‘onrust en onzekerheid groeit’
Koken & etenEen groeiend aantal horecaondernemers heeft de hoop op openstelling met de kerst opgegeven en besluit zelf de deuren tot eind dit jaar dicht te houden. Een aantal ondernemers dreigt juist de deuren open te gooien. ,,Dit is een onhoudbare situatie. Er is nú duidelijkheid nodig", zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.
Delen per e-mail
Een van die ondernemers die de deuren tot eind dit jaar dicht houdt, is chef-kok Ron Blaauw van Ron Gastrobar. Weken geleden riep hij het kabinet al op om snel duidelijkheid te geven over de feestdagen, maar zijn dringende oproep - én die van Koninklijke Horeca Nederland en FNV Horeca - bleef tot dusver onbeantwoord.
Waarschijnlijk komt die duidelijkheid pas rond 8 december, bij de volgende persconferentie. Blaauw wilde dat moment niet afwachten, in plaats daarvan zet hij de rest van het jaar in op bezorgen en afhalen van maaltijden, ook met de feestdagen. ,,Ik ben geen viroloog, maar ik zie aan het aantal besmettingen dat openstelling met kerst gewoon niet gaat lukken.”
Rendabel
Als het kabinet toch anders beslist, is het volgens Blaauw de vraag hoe rendabel dat is. ,,Als we maximaal 30 gasten mogen ontvangen, tja.. dan zijn we daar het type restaurant niet voor.” Bovendien moet hij met de feestdagen zijn personeel extra betalen en vraagt dat extra investeringen in kerstversiering en andere zaken.
Onzekerheid
Daarbij is hij er niet van overtuigd dat gasten staan te popelen om met kerst uit eten te gaan. ,,Je ziet dat iedereen onzeker en afwachtend is", voegt hij eraan toe. Dat de animo mogelijk gering is, kwam al naar voren in een onderzoek van Lightspeed, leverancier van kassasystemen voor horecaondernemers. Daarin zei ‘slechts’ 6 procent van de 1000 ondervraagden - als dat mogelijk is - uit eten te gaan met de feestdagen. Vorig jaar was dat 12 procent.
Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet steeds meer horecaondernemers de hoop op kerst verliezen. Frustrerend vindt hij het dat het kabinet ondanks herhaalde oproepen zolang wacht met een besluit . ,,Ondernemers hebben geen idee waar ze aan toe zijn. De onrust en onzekerheid groeit. Er zijn ook ondernemers die dreigen de deuren gewoon open te gooien. Er is nú echt duidelijkheid nodig.”
Voorbereidingstijd
Ook FNV Horeca vreest dat hoe langer de onduidelijkheid over een eventuele opening tijdens de feestdagen duurt, hoe meer bedrijven besluiten dicht te blijven. ,,Open zijn met kerst vereist veel voorbereidingstijd voor bedrijven, medewerkers en toeleveranciers en voor velen is twee weken te kort, nog los van de vraag of open zijn wel rendabel is als het aantal gasten gelimiteerd wordt”, zegt ook FNV-bestuurder Edwin Vlek.
Volgens KHN ziet het kabinet onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij horecaondernemers. In een enquête gaf onlangs 17 procent aan geen buffer meer te hebben, of hooguit een buffer voor één maand, 12 procent verwacht het niet of waarschijnlijk niet te redden.
Zo erg is het bij chef-kok Ron Blaauw niet. ,,Ook bij ons gaat het niet zo goed, maar we overleven dit wel. We hopen dit rampjaar vooral zo snel mogelijk achter ons te kunnen laten.”
Eerder werd bekend dat de ‘natte’ horeca waarschijnlijk pas half januari pas weer open mag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten / Video ‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown. -
risico's onderschat Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. -
PREMIUM
Pollepel thuis Ogen dicht en fantaseren maar over zwoele, Spaanse zomeravonden met tapas van Destino
Een zonvakantie naar Spanje lijkt eindeloos ver weg, maar met een beetje fantasie kun je thuis ook in Spaanse sferen komen. Voor de Gouden Pollepel Thuis zetten we de verwarming een paar graden hoger en trekken een hele avond uit voor het uitgebreide thuismenu van Destino. -
PREMIUM
Achter de potten en pannen om het lekkerste gerecht van Mierlo te koken; ‘Braadpan! Garde! Oven 20 minuten op 220 graden!’
MIERLO - Maar liefst 138 mensen schuifelen zaterdagavond de keuken in om mee te doen aan Heel Mierlo Kookt. Ook verslaggeefster Vivianne van Bijsterveld en vriendin Femke koken mee uit een verrassingsbox. ‘Waarom doe ik dit?’
-
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. -
Koken&Eten Waarom je dit blauwe bakje binnenkort niet meer vindt in je supermarkt
Het blauwe champignonbakje verdwijnt uit de schappen. Het is tijd voor een duurzamere, volledig gerecyclede variant. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.