Inflatie? Deze supermarkten rekenden deze maand juist minder voor mandje A-merken
Koken & EtenHoe hard stijgen de prijzen in de supermarkt? De verwachting is dat de prijzen van onze dagelijkse boodschappen door de hoge inflatie nog sneller stijgen dan vorig jaar. Deze site neemt de proef op de som en koopt elke tiende dag van de maand tien identieke producten in drie verschillende supermarkten. Vandaag de tweede aflevering met een opvallende conclusie: we betaalden minder dan in januari.
Het CBS kwam gisteren naar buiten met een behoorlijk alarmerend cijfer: de inflatie is in januari opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis. De laatste keer dat we met zo'n flinke geldontwaarding te maken hadden, was begin jaren 80. Grote boosdoeners zijn nu de hogere voeding- en energieprijzen.
Hoe snel gaan we dat merken in ons boodschappenmandje? Supermarkten zitten als een bok op de haverkist als het gaat om het bewaken van hun prijzen, uit vrees dat klanten anders naar de concurrent stappen. Die strategie zorgt af en toe voor clashes met leveranciers van A-merken. Deze bedrijven zijn door hogere productiekosten genoodzaakt hogere prijzen te rekenen (vaak meer dan 10 procent), maar supermarkten houden vaak de boot af. Het leidde al tot prijsconflicten tussen Nestlé (producent van onder meer KitKat en Maggi) en Albert Heijn. Een paar weken waren de producten niet of nauwelijks in de schappen te vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta met bimi en burrata
Pasta met bimi en burrata is een klassiek zuid-Italiaans (Siciliaans) recept. De anjovis en basilicum zorgen voor een verrassende smaak. De burrata maakt de pasta helemaal af. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Koken & Eten
Dit is waarom mensen een ayurvedische leefstijl volgen: ‘Ik viel 10 kilo af’
Ayurveda is een van oorsprong Indiase geneeswijze en een van de oudste gezondheidswetenschappen. Het begrip komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. Sommige mensen zweren dan ook bij deze leefstijl, maar wat is het eigenlijk? -
Koken & Eten
Koffieprijzen verschillen enorm, maar één supermarkt komt er vaak als goedkoopste uit
De afgelopen tijd is de prijs van boodschappen flink gestegen. Ook koffie is een stuk duurder geworden: in de supermarkt betaal je nu 14 procent meer dan vorig jaar. Maar de verschillen per merk en per supermarkt zijn groot.
-
Koken & Eten
Eet je koolhydraatarm? Dan passen deze vijf lunches perfect bij jouw eetstijl
Als je weinig koolhydraten eet, zijn er meer dan genoeg alternatieven voor de boterham met kaas tussen de middag. Een verrassende salade met gehakt bijvoorbeeld of een rijke soep. Hieronder vind je vijf recepten van Eatertainment. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.