Is je watermeloen rijp? Experts leggen uit waaraan zij het zien
Koken & etenIn de zomer ligt de watermeloen in grote aantallen in de schappen. Een paar stukken watermeloen zorgen op warme dagen voor een gezonde portie zoete verfrissing, mits je een goede, rijpe watermeloen te pakken hebt. Maar hoe herken je of een watermeloen rijp is?
Enorm vervelend als je een hele watermeloen aansnijdt die nog niet rijp of vanbinnen juist helemaal drabbig blijkt te zijn. Maar hoe kom je erachter of hij precies goed is? Verhalen over hoe je een rijpe watermeloen zou kunnen herkennen, zijn er genoeg: van letten op de vorm tot goed kijken naar het streeppatroon. Het komt allemaal voorbij.
Hoe weet je of een watermeloen rijp is?
Een voor de hand liggende manier om te checken of een watermeloen rijp is, is door te kijken naar de schil, weet Hoshyar Barani, al meer dan 20 jaar werkzaam bij groente- en fruitzaak Joop Sjouwerman in Hilversum. De schil moet er fris en niet al te glanzend uitzien. Een watermeloen met grote deuken of bruine vlekken erop kun je beter links laten liggen. Ook het gewicht van de watermeloen speelt een rol.
Rijpere watermeloenen zijn in verhouding zwaarder dan niet rijpe of overrijpe exemplaren. Groter is dus niet altijd beter. Je kunt beter voor een kleinere watermeloen gaan die wat zwaarder weegt dan voor een grote watermeloen die relatief licht is, aldus Barani. In de groentewinkel in Hilversum keurt hij watermeloenen op rijpheid voordat ze in stukken worden gesneden voor de verkoop per voorgesneden stuk.
Kleur van de watermeloen
Watermeloenen rijpen aan de steel, op het moment dat de vruchtgroente geteeld wordt, dient het dus al goed te zitten met de rijpheid. ,,Watermeloen rijpt na de oogst niet meer door. Als het goed is hebben alle meloenen in de winkel dus hetzelfde rijpheidsstadium”, vertelt Pauline van den Brandhof, woordvoerder bij Albert Heijn. ,,Een goede indicator voor de rijpheid van een watermeloen is een geel-, goudkleurige ligplek. De meloen ligt tijdens het groeien en rijpen namelijk op de grond. De gehele meloen kleurt groen door de zon behalve het stuk dat in contact is met de grond.”
,,Een ligplek begint wit en wordt geel/goud naarmate hij verder doorrijpt aan de plant. Hoe groter het verschil tussen de kleur van de schil en de kleur van de ligplek, hoe rijper de vrucht normaal gesproken is”, legt Van den Brandhof uit.
Als een meloen te massief of dof klinkt, is dat geen goed teken. Dan kan hij vanbinnen nog wit zijn of al te zacht
Rijpheid controleren door erop te kloppen
Erop kloppen, heeft dat zin? Volgens sommigen is het een fabeltje en het is niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar door op een meloen te kloppen zou je kunnen horen of deze rijp is. Barani zweert erbij en past deze techniek al jarenlang met een hoog slagingspercentage toe. Hiervoor dien je de meloen wel even op te tillen, tipt de ervaringsdeskundige. Dus geen tikje tegen een meloen die in de schappen ligt, maar echt even kloppen tegen de zijkant.
,,Als een meloen te massief of dof klinkt, is dat geen goed teken. Dan kan hij vanbinnen nog wit zijn of al te zacht. Een hol geluid betekent dat er genoeg vocht in het vruchtvlees aanwezig is. Dit wil echter niet altijd zeggen dat de watermeloen ook zoet is. Het gaat puur op de rijpheid en niet alle rijpe watermeloenen zijn even zoet.” De strepen of de vorm van de meloen zijn volgens Barani niet belangrijk en geven geen indicatie over de rijpheid.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 8 juli 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Wat Eten We Vandaag: Fishburger
Er gaat weinig boven een zelfgemaakte fishburger. Deze burgertjes zijn in een handomdraai gemaakt, gril je op de bakplaat en kun je naar eigen wens samenstellen. Varieer met de groenten of vissoort als je wilt experimenteren. -
Koken & Eten
Dit is de lekkerste versie van Máxima's lievelingskoekje (maar hij bevat niet dat ene heerlijke ingrediënt)
Een uitgebalanceerde vulling die niet te zoet is. De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. -
Video
Met deze truc heb je nooit meer een vies tosti-ijzer
Heb jij ook van die vette randjes aan je tosti-ijzer? En aangekoekte kaas? Nergens voor nodig. In deze aflevering van Keukenheks zie je hoe je altijd een schoon apparaat hebt. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer.
-
Video
Stinkende vingers na snijden van knoflook? Met deze truc ben je er zo vanaf
Keukenheks helpt je in de keuken. In deze aflevering krijg je een handige tip om te zorgen dat je vingers niet naar knoflook blijven ruiken als je een teentje hebt gesneden voor je maaltijd. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met bimi en burrata
Pasta met bimi en burrata is een klassiek zuid-Italiaans (Siciliaans) recept. De anjovis en basilicum zorgen voor een verrassende smaak. De burrata maakt de pasta helemaal af.