Volledig scherm
© AFP

Italiaanse Prosecco-regio op Werelderfgoedlijst

Koken & etenDe heuvels in het noordoosten van Italië, waar de mousserende wijn Prosecco geproduceerd wordt, zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft het Werelderfgoedcomité beslist in Bakoe, waar het zijn jaarlijkse sessie houdt.

,,Overwinning! De Prosecco-heuvels van Conegliano en Valdobbiadene zijn Unesco werelderfgoed", reageerde de president van de regio Veneto, Luca Zaia, opgetogen op Twitter. Champagne staat sinds 2015 op de beroemde lijst.

Samen met de architectuur van Frank Lloyd Wright in Amerika is de Prosecco-regio de laatste die aan de lijst van werelderfgoed wordt toegevoegd dit jaar, meldt Unesco op zijn website. Dit weekend besliste het comité nog over de toevoeging van zes andere culturele sites, onder meer het Paleis van Mafra in Portugal. 

Het Werelderfgoedcomité zit samen voor zijn 43ste sessie in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, en vergadert nog verder tot woensdagmiddag. Naast beslissingen over nieuw werelderfgoed worden ook onder meer rapporten besproken over de staat van instandhouding van de bestaande Unesco-sites.

Tot het Nederlands Werelderfgoed behoren ook de molens op Kinderdijk, de grachtengordel van Amsterdam en het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Daar is dit weekend ook een mijn in Indonesië bijgekomen. Deze oude kolenmijn Ombilin, diep in een onherbergzaam gebied van Sumatra, is eind negentiende eeuw aangelegd door de Nederlandse koloniale regering op het Indonesische eiland. 

Volledig scherm
Veneto (de Italiaanse Prosecco-regio) staat op de Werelderfgoedlijst. © thinkstock

Bubbels smaken altijd goed. Probeer ze eens met deze heerlijke salade niçoise met gegrilde tonijn: