Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel.
Delen per e-mail
Jongeren eten vaker gerechten uit buitenlandse keukens, gebruiken vaker pakjes en zakjes (of verspakketten) en eten vaker vegetarisch. Ze bestellen ook vaker eten én eten ze vaker buiten de deur. Als je hen vraagt wat typisch Nederlands eten is, noemen ze met kaas, stroopwafels, drop en kroketten. Ouderen aan de andere kant eten vaker Hollandse pot en koken vaker met verse en biologische ingrediënten. Stamppotten en haring bestempelen zij als typisch Nederlands eten.
Tv-zender 24Kitchen deed een grootscheepse enquête naar de eetgewoonten van Nederlanders. Janny van der Heijden, bekend als jurylid van Heel Holland Bakt en als auteur van kookboeken, neemt voor de zender de proef op de som. Ze reist voor tv-programma De Smaak van Nederland kriskras door de provincies en prikt her en der een vorkje mee. Alles prima, vindt Van der Heijden, als het maar is gemaakt met verse ingrediënten. ,,Koken met pakjes en zakjes is eigenlijk geen koken”, zei ze in een interview met Libelle.
In de aflevering van vanavond draait het om de Hollandse Pot. De aardappel moet het afleggen tegen pasta, zo blijkt uit de enquête van 24Kitchen: in de top 10 van meeste bereide gerechten staan nummer 1, 2 en 3 pastagerechten. Pas op nummer 4 volgt de Hollandse Pot. Van alle Nederlanders houden de Friezen de traditie nog het meest in ere. In hun provincie verschijnt het vaakst een traditioneel Hollands gerecht op tafel (in Flevoland het minst vaak). Limburgers staan vooral bekend om hun liefde voor de snackbar. Zij zijn daar van alle Nederlanders het vaakst te vinden.
Pap, brood en brij
Samen met chef-kok Joris Bijdendijk neemt Van der Heijden een kijkje in het Rijksmuseum. Daar zijn schilderijen te zien met rijke gerechten en producten: kaas, brood, citrusvruchten, maar ook olijfolie. Toen al, signaleert de presentatrice bij een schilderij uit 1615. ,,We hebben het gevoel allemaal dingen hebben ontdekt", beaamt Bijdendijk. ,,Maar die zijn vaak al heel oud.” Toch verschilde het eten van de gemiddelde Nederlander nogal met de overdaad die op de schilderijen te zien valt. ,,Die aten pap, brood en brij", aldus Van der Heijden.
Tegenwoordig eten gewone mensen weinig pap als avondeten. Michel Rekers, wereldkampioen stamppot koken, vertelt dat hij in het zorgcentrum vaak stamppot maakt. De Hollandse keuken is ondergewaardeerd, vindt hij. ,,Je kunt met stamppot alle kanten op.” Aardappelen, daar is hij dol op. Koken, bakken, pureren. ,,Je kunt een aardappel vullen, je kunt er kruidenboter indoen. Je kunt ze poffen. Je kunt er zelfs een spies van maken.”
De Smaak van Nederland, elke maandag om 22 uur op 24Kitchen.
Meer zien over lekker eten? Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze. -
Pubs in Engeland mogen eindelijk weer open: ‘We hebben 300 ton aan biervaten klaarstaan’
De pubs in Engeland mogen morgen hun deuren openen. Kroegbazen, werknemers en vaste klanten kunnen niet wachten tot het eerste biertje uit de tap stroomt. -
Potjes kruiden waar mogelijk glas in zit, illegaal weer in de handel
Potjes met kruiden die vorig jaar uit de schappen zijn gehaald omdat in de potjes mogelijk glas zit, zijn opnieuw op de markt verschenen. Het gaat om kruiden van het merk Verstegen. De potjes zijn kennelijk niet vernietigd, zo blijkt uit een strafrechtelijk onderzoek. -
Wat Eten We Vandaag: Panzanella salade met zelfgemaakte vinaigrette
Deze typisch Italiaanse broodsalade vindt zijn oorsprong in het prachtige Toscane. Van origine een recept voor de arme bevolking, gemaakt van restjes oud brood en tomaat. Tegenwoordig een klassieke salade en nog lekkerder met een olijfolie van goede kwaliteit. -
PREMIUM
Chinese loempia’s met zoete mosterdsaus
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: Chinese loempia’s. Met een kraak-sappige rosé.
-
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
PREMIUMKoken & eten
Van eenzame snackbar tot fastfood imperium: Zo legden deze broers de basis voor KFC in Nederland
De laatste meters op weg naar hun gouden jubileum zijn net zo pittig als de kippenvleugels die ze braden. Toch brengen coronacrisis en avondklokrellen Michel en Ron de Kok niet uit koers. Want de grondleggers van Kentucky Fried Chicken (KFC) in Nederland zijn zuinig op hun fastfood-imperium, dat door pa in Rotterdam in gang werd gezet.