Je basilicumplantje wéér verpieterd? Dat blijkt ook de bedoeling
Koken & etenHet is vrijwel onmogelijk om een basilicumplantje uit de supermarkt goed te houden. Hoe komt dat? En hoe red je je plantje? Dat leggen de Foodbusters uit in hun eerste video.
Delen per e-mail
Het is de bedoeling dat basilicumplantjes bij je op het aanrecht doodgaan, wordt wel gezegd. De kwetsbare plantjes worden dusdanig gekweekt dat ze bij jou thuis acuut het loodje leggen. Ze hebben net genoeg voeding om het tot de eindstreep - jouw keuken - te redden. Want dan kun je weer een nieuw plantje kopen.
Is dat echt zo? De Foodbusters zochten het uit. De nieuwe onderzoeksploeg - die misverstanden en prangende vragen over eten en drinken gaat uitzoeken - is begonnen met een eigen kanaal op YouTube. De makers zijn werkzaam voor tv-programma's als de Keuringsdienst van Waarde en Broodje Gezond. ,,Er zijn zoveel vragen dat we voorlopig nog wel even bezig zijn”, denkt Maya Cohen, die samen met Tom Roes en Felicia Alberding optrekt. ,,We zijn van plan elke maand een video te publiceren.” De voedingsonderzoekers zijn ook actief op Facebook.
Op het moment dat het plantje wordt afgeleverd, heeft hij potentie om doorgeteeld te worden
Het eerste onderwerp van Foodbusters is intrigerend. In 3,5 minuut is te zien hoe het echt zit met basilicum. De Foodbusters laten Chris Blok van Wageningen University aan het woord. Wat blijkt? Het ligt aan ons en aan de voeding. ,,De plantjes hebben niet veel voeding als we ze in huis halen.”
Extra voeding betekent immers: duurdere planten. Waarom zouden de telers er meer voeding in doen als mensen het maar een keer gebruiken? Dat is weggegooid geld. Maar een ‘plofplantje’ is het niet, vindt Blok. ,,Nee, want op het moment dat het plantje wordt afgeleverd, heeft hij potentie om doorgeteeld te worden.”
Het is dus een kwestie van extra voeding. Maar daarmee ben je er nog niet. Want een basilicumplantje verzorgen is geen makkie, leggen telers Piet en Jeroen Buijsman uit Andijk uit. Hoewel hun plantjes voor een maand voeding hebben, ziet Jeroen het wel bij vrienden: basilicum met slappe blaadjes die over de rand van de pot hangen. ,,Van die verschrompelde blaadjes. Dan ben ik niet boos, maar wel teleurgesteld.”
Schimmels
Basilicum heeft warmte, licht en water nodig. En vooral dat water geven gaat mis. De meeste mensen gaan met een gietertje in de weer. ,,Dat moet je absoluut niet doen", aldus Piet Buijsman. Want dan ontpopt de potgrond aan de bovenkant zich als voedingsbodem van schimmels. Het water moet van onder komen: zet de pot in een schoteltje water gedurende tien minuten. Maar niet te nat. ,,Want anders verzuipt hij", aldus Piet Buijsman. Verder: in het licht en uit de tocht. Dan doe je er veel langer mee.
Goede basilicum in huis? Het smaakt heerlijk bij deze ovenschotel:
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Deze tien bakkers mogen bakken in de tent van Heel Holland Bakt
Het zevende seizoen van Heel Holland Bakt is begonnen met een serie taarten die vijftig bakkers lieten proeven aan de jury. Er bleven er tien over. Eentje probeerde het vorig jaar al, maar kwam nu wél door de voorronde. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’
-
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan.