Volledig scherm
© Unsplash

Je brein bepaalt waarom je na een streng dieet toch weer aankomt

Iedereen die zich ooit al waagde aan een dieet waarbij je extreem weinig calorieën mocht eten, kent waarschijnlijk het probleem: vaak kom je daarna opnieuw meer bij dan je oorspronkelijk afviel. Een Britse neurowetenschapper legt uit hoe dat kan.  

Volgens dokter Jason McKeown, een Britse neurowetenschapper, helpt  een heel streng dieet niet om voorgoed van die kilo's af te komen. Onze hersenen zouden daar namelijk een stokje voor steken. ,,Onze hersenen beïnvloeden ons gewicht, metabolisme en ons hongergevoel'', legt hij uit aan The Independent. ,,Studies hebben de laatste vijftig jaar aangetoond dat de hypothalamus (onderdeel van de hersenen) controle heeft over ons gewicht.''

Quote

Hun brein is niet tevreden over het lagere gewicht

Jason McKeown

,,Onze hersenen hebben een duidelijk zicht op hoeveel we zouden moeten wegen en de mogelijkheid om tussenbeide te komen wanneer we minder proberen te wegen'', vervolgt McKeown. ,,Dit is waarom mensen die een streng regime volgen en een bepaald aantal kilo's verliezen, dan even op een stabiel gewicht blijven, maar niet veel later weer aankomen. Hun brein is niet tevreden over hun lagere gewicht.''

Geprogrammeerd

Toch denken de meeste mensen nog steeds dat we het meeste gewicht verliezen door strikt op onze voeding te letten en vaak ook door minder te eten. McKeown legt dan ook uit dat enkele kilo's verliezen vaak veel moeilijker is door de manier waarop we geprogrammeerd zijn. 

Toch enkele kilo's verliezen? Dan kies je best voor een iets tragere, maar goede aanpak: enkele honderden grammen gewichtsverlies per week.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.