Je groenten écht lekker klaar maken: Mari heeft meer dan 600 recepten
Koken & EtenKookboekenauteur Mari Maris verruilde haar leven als Amsterdamse chef-kok voor een bestaan als groenteboer op het Franse platteland. Met haar nieuwe kookboek brengt ze meer dan vijftig groentesoorten, wildpluksels, verse kruiden en eetbare bloemen onder de aandacht.
Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald voor je boek Groenten?
,,Toen mijn eerste kookboek De Groentebijbel in 2013 uitkwam waren er vrijwel geen groentekookboeken. Inmiddels is er veel goeds bijgekomen, maar er zitten ook veel gimmicks tussen die gaan over dat de maker van het boek weer iets nieuws heeft bedacht met een vleesvervanger of weer een variatie op een burger. Die gaan dus vaak veel minder over de groenten. Daarom wilde ik graag nog een keer een duidelijk boek maken vanuit de groenten. Ik vind groenten zelf het meest interessant om mee te koken en ik merk altijd dat als mensen er meer mee gaan doen, dat zij ook enthousiast worden. Dat is heel leuk om te zien.”
Is dit boek dan echt anders dan alle andere kookboeken die er al zijn over groenten?
,,Ja, alleen al door de hoeveelheid. Het boek heeft ongeveer zestig hoofdstukken en ieder hoofdstuk gaat over één groentesoort met meerdere recepten. Die groente heb ik geportretteerd zoals hij groeit, dus met wortel en al. Dan staat er uitleg over het seizoen, leuke weetjes en smaakcombinaties, waardoor mensen niet alleen met de recepten in dit boek, maar ook met de groente zelf aan de slag kunnen, en beknopte zaai-instructies. Zo leer je de groente echt een beetje kennen en dan wordt hij bijna een vriend. Een gemiddeld kookboek heeft tussen de zestig en zeventig recepten, dus dit zijn eigenlijk tien of elf kookboeken in een.”
,,Meestal wordt een boek opgehangen aan het idee dat het allemaal groenten van de barbecue of bakplaat zijn, maar dit is echt gedacht vanuit de groenten zelf. Ik denk dat mensen daar uiteindelijk het meest aan hebben. Bij een ander kookboek ken je op een gegeven moment de recepten, maar ik denk dat het het leukste is dat je de groenten echt leert kennen. Doordat je denkt vanuit de groenten denk ik ook dat mensen makkelijker af kunnen stappen van het idee dat je iets mist. Groenten zijn gewoon heel lekker en veelzijdig. Het gaat dus niet om vervangers of ‘iets dat net zo lekker is’, maar over écht lekker. Je mag van al die mooie groenten geheel schuldloos zoveel eten als je wilt. Niks we ‘moeten’ meer groenten eten, maar we zouden wel gek zijn als we niet zouden profiteren van al die veelzijdigheid in smaak en kleur.”
Is er een verschil als het gaat over groente eten in Frankrijk en Nederland?
,,Je ziet hier verschillen tussen de stad en het platteland, maar dat heb je in Nederland volgens mij ook. In Frankrijk zijn mensen wel makkelijker wat groenten betreft, de mensen hier in de buurt vinden bij wijze van spreken ook dat je groenten hebt gegeten als er een aardappel of een ui in je eten zit. De Franse supermarkten zijn wel meer seizoensgericht. In de zomer zijn er andere dingen dan in de winter, dat heb je in Nederland bijna niet meer. Er worden hier ook nog best veel aardperen gegeten, die zijn in Nederland volgens mij best uitheems. Pastinaak is hier denk ik ook gewoner.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Koken & Eten
Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit. -
Keukenheks
Geen melkopschuimer? Zo maak je toch een goede cappuccino met mooi schuim
Heerlijk, zo'n cappuccino met dikke schuimkraag. Mocht je geen opschuimer in huis hebben, dan is er een simpele truc om melk toch mooi tot duizenden belletjes op te kloppen.
-
Getest: Dit is de beste inbouwvaatwasser
Wat is de beste inbouwvaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer