Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast.
Nieuwe ontdekkingen leiden niet automatisch tot een aanpassing van de Schijf van Vijf, zegt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum: ,,Het kan jaren duren voordat nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn. Sommige nieuwe bevindingen vinden uiteindelijk hun weg naar de Schijf van Vijf. Althans, als zij algemeen aanvaard zijn.”
Het Voedingscentrum, dat waakt over ons gezonde eetgedrag, adviseert ‘een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege verzadigd vet’, meldt Schutte. ,,Hoevéél kaas verschilt per leeftijd.” 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout staat wel in de Schijf van Vijf.
De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken die overal op de wereld gedaan worden op het gebied van voeding. Zij beoordelen deze onderzoeken en zetten ze om naar veilige en praktische adviezen. Adviezen worden alleen gegeven op basis van goede onderzoeken en wetenschappelijke consensus, zegt Schutte.
Meer voor- dan nadelen
Volgens de berichtgeving over de kaasstudies in de Amerikaanse krant The Washington Post kleven er meer voor- dan nadelen aan het eten van kaas. Zelfs volvette kaas is niet zo slecht als altijd wordt gedacht, want eigenlijk is nergens te zien dat je er van aankomt of dat je er hartproblemen van krijgt. ,,Kaas zit boordevol voedingsstoffen als proteïne, calcium, fosfor en past goed in een gezond voedingspatroon”, zegt Lisa Young, adjunct-professor aan New York University in de Amerikaanse krant.
Bij het maken van voedingsadviezen voor Nederland is wetenschappelijke overeenstemming voor het Voedingscentrum het uitgangspunt. Een ruime meerderheid van internationale, gespecialiseerde wetenschappers moet het eens zijn over de interpretatie van het beschikbare onderzoek, zegt Schutte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMReceptenwedstrijd
Welk restaurant maakt het lekkerste vegan gerecht? ‘Meest eenvoudige manier om duurzaam te leven’
EINDHOVEN – Het stoffige imago is er wel vanaf. Sterker nog: vegan eten is hip en trendy. De Eindhovense klimaatburgemeester Judith Lammers houdt onder de plaatselijke horeca een wedstrijd voor het beste plantaardige recept. Op ED.nl kunnen lezers vervolgens op hun favoriet stemmen.Eindhoven -
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
PREMIUM
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Wat Eten We Vandaag: Upside down appelcake
De upside down appelcake ziet er spectaculair uit. Probeer de de appels in een mooie vorm op de cake te leggen voor het perfecte plaatje. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Wat Eten We Vandaag: Fried broccolirice met Thaise saté
Zelf fried rice maken? Dit feestelijke recept bevat extra veel groenten dankzij de toevoeging van broccolirijst. De saté gemarineerd in kokosmelk en currypasta heeft een romige smaak.