Kan corona zich verspreiden via strooigoed?
Komende week strooit Piet weer driftig met pepernoten. Hoe hygiënisch is dat? En kan het coronavirus zich via strooigoed verspreiden?
De GGD kwam met een pepernotenprotocol met adviezen om veilig Sinterklaas te vieren. Vanzelfsprekend zijn de basismaatregelen van belang: geef elkaar voldoende ruimte, was goed je handen bij binnenkomst. Ontvang de Sint het liefst buiten en bij voorkeur in groepen die vaker bij elkaar zijn. Het strooigoed kan het beste verpakt worden gegeven, schrijft de GGD.
Overdreven en niet nodig, zegt Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit. ,,Het is voor veel kinderen een waar genoegen om pepernoten te rapen die door Piet worden rondgestrooid.” Pepernoten die in huis terechtkomen, kun je gerust van de vloer opeten. Ook in schoolgebouwen en op schoolpleinen is het volgens hem geen probleem om ze te rapen, zelfs van de straat.
De vijfsecondenregel
Toch gaat de zogenoemde vijfsecondenregel volgens Beumer niet op. Als je iets laat vallen en dat binnen vijf seconden opraapt, zouden bacteriën en andere micro-organismen geen kans hebben gehad. ,,Als iets vochtigs valt, zoals een boterham die omgekeerd op de grond terechtkomt, kan dat best micro-organismen van de vloer overnemen”, zegt Beumer. ,,Ook binnen een paar tellen.” Daar zou je in theorie ziek van kunnen worden. ,,Aan de andere kant: in huis op de vloer tref je weinig ziekmakende bacteriën aan, tenzij je er met hondenpoep onder je schoen rondloopt.”
Hoeveel bacteriën er blijven plakken aan een boterham die op de grond valt, hangt van een aantal factoren af. Zoals hoe hard de boterham op de grond drukt. Aangezien een boterham veel meer weegt en een groter oppervlak heeft dan een pepernoot, zal de boterham dus meer micro-organismen opnemen.
Over overdracht van het coronavirus via pepernoten hoeven we ons geen zorgen te maken
,,Bacteriën kunnen zich niet bewegen”, legt Beumer uit. ,,Ze liften met de wind of materiaal mee. Als er geen intermedium is dat een beetje vochtig is, komen ze niet eens makkelijk los van de grond om te hechten aan bijvoorbeeld een pepernoot. Pepernoten zijn hard en droog, dus dat is niet aan de orde.”
Toch kunnen er best micro-organismen op de pepernoten terechtkomen, maar de nootjes zijn zo droog dat bacteriën niet kunnen groeien. ,,Als je de nootjes opeet zijn de aantallen dusdanig laag dat je er niet ziek van wordt”, aldus Beumer.
Natte pepernoten
Het wordt een ander verhaal als de grond vochtig is en pepernoten bijvoorbeeld tijdens de intocht op straat worden rondgestrooid en in de berm terechtkomen. ,,Daar is het wat viezer en omdat er water is, is er bacteriegroei mogelijk. Dan zou ik ze liever laten liggen. Maar dan nog: 99 procent van de micro-organismen die je zou kunnen aantreffen, is ongevaarlijk. Het zijn dezelfde als bijvoorbeeld op rauwe groenten of je huid.”
Over het coronavirus hoeven we ons in dit geval geen zorgen te maken. Misschien wel doordat er mensen samenkomen, maar niet vanwege overdracht via pepernoten. ,,Om besmet te worden met het coronavirus, moet je de deeltjes in je luchtwegen binnenkrijgen”, weet Beumer. ,,Er is door verschillende onderzoeksgroepen onderzoek naar gedaan en voedsel blijkt geen bron van transmissie van het coronavirus.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Wat Eten We Vandaag: Fish & Chips met bierbeslag en ravigottesaus
Voor de lekkerste fish & chips gebruik je bierbeslag om de witvis in te dompelen. Welke biersoort dat is kun je mee experimenteren: bokbier in de herfst of een witbier voor de warmere dagen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark.
-
PREMIUM
Chocoladeletters uit de supermarkt met fairtradekeurmerk: bekende merken vallen tegen
Zo’n letter van melkchocolade smaakt net even beter als-ie een fairtradekeurmerk heeft. Ze zijn er in overvloed, maar welke zijn ook lekker? Ons panel proeft er negen. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.