Volledig scherm
PREMIUM
© Ecostoof

Koken zonder fijnstof

Nee hè? Nou blijkt er ook al in de keuken te veel fijnstof en ultrafijnstof rond te dwarrelen. Tips voor milieuvriendelijker koken, met hooikist en snelkookpan.

Britse onderzoekers kwamen onlangs in het nieuws met een schokkend verhaal: de concentratie van fijnstof die vrijkomt bij het koken blijkt hoger te zijn dan in de straten van Londen. Het bakken, braden en wokken zou in de keuken tot dertien keer meer luchtvervuiling leiden dan in de smerigste straten van de Britse hoofdstad.

TNO registreerde ruim twee jaar geleden al dezelfde resultaten bij een soortgelijk onderzoek. Proefpersonen droegen een paar dagen een rugzak met meetapparatuur om continu fijnstof te meten. Rond etenstijd ving dat systeem opeens heel hoge concentraties op. 

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.