Komkommer is door de droogte goud waard
Maanden van heet en droog weer hebben de prijzen voor groente en fruit op zijn kop gezet. Gevolg: de prijs van komkommers schiet soms ineens omhoog. Bij Albert Heijn is een gewone komkommer nu duurder dan een biologische.
De prijzen van groente en fruit gaan als een jojo op en neer. Een paar weken geleden nog werden de tomaten doorgedraaid op de veiling. Wat wel werd verkocht ging voor een paar cent per kilo weg. De prijzen hebben zich hersteld en gaan weer richting een euro per kilo.
,,Komkommers waren eind vorige week verschrikkelijk duur'', zegt groentehandelaar Ronald de Wit. ,,1,75 euro per stuk. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.'' Het was maar een hele korte periode, maar toch. De veilingprijs voor komkommers is inmiddels gezakt tot rond de euro, weet De Wits collega Jeroen de Feijter van groentezaak 't Boertje in Terneuzen.
Broccoli, bloemkool, andijvie en aardappelen zijn fors aan de prijs, merken de groentehandelaren. De Wit: ,,Andijvie kostte 3,50 euro per kilo op de veiling. Dat is echt heel duur.''
De Feijter probeert de prijs in de winkel te dempen. Hoe hoger de veilingprijs, des te kleiner de marge. ,,Komkommers hebben we tegen inkoopprijs verkocht. Dat maken we later wel weer goed.''
In de supermarkt merken klanten ook niet altijd dat de prijzen op de veiling omhoog gaan: Albert Heijn en Jumbo kopen groente en fruit vaak voor een vaste, van tevoren afgesproken prijs in, ongeacht de veilingprijs. Maar nu kost een gewone komkommer zelfs een dubbeltje méér dan een biologisch exemplaar (1,19 tegen 1.09 euro). Bij Jumbo kost een komkommer altijd een euro en kost een biologische komkommer nu 20 cent meer.
Het warme weer heeft de planning van glastuinders in de war gegooid. Door de warme nachten groeide alles in de kassen sneller dan normaal. Tomaten die normaal gesproken pas eind augustus geplukt zouden worden, waren weken eerder rijp. Tegelijk met de tomaten die voor begin augustus 'gepland' waren. Het gevolg was een enorm overaanbod van tomaten. Nu is er een dip in het aanbod.
Nu iedereen terug is van vakantie en de hitte is verdwenen, neemt de vraag naar groente toe
Voor vollegrondsgewassen, zoals bloemkool en prei, is de schaarste een direct gevolg van de droogte. Er is weinig aanbod doordat de bloemkolen op het snikhete droge velden waren verbrand. Bovendien neemt de vraag weer toe. ,,Als het warm is, eten de mensen minder groente. Nu iedereen terug is van vakantie en de hitte is verdwenen, neemt de vraag naar groente toe'', is de ervaring van De Feijter. Zodra de volgende oogst op gang komt zullen de prijzen weer dalen.
Fruit
Fruit is een ander verhaal: ,,De meeste fruittelers in het land kunnen hun boomgaarden goed water geven. Door het warme weer is de oogst van appels overvloedig. Vorig jaar was een slecht appeljaar met als gevolg hoge prijzen. De appelprijs is maar de helft van die van dit voorjaar. Toen waren amper appels te krijgen.''
Niet alleen het aanbod aan groente en fruit is beïnvloed door het warme weer, merkt De Feijter. ,,De eerste schaarste deed zich voor bij de eieren. Door de hitte legden kippen minder en kleinere eieren. Mijn leverancier kan nog altijd geen extra-large eieren leveren.''
Droogte en hitte zorgt niet per definitie voor hoge prijzen, nuanceert Kim Roeters van land- en tuinbouworganisatie ZLTO aan. ,,Wat betreft de prijzen in de winkel: dat is een ingewikkeld verhaal dat vooral gebaseerd is op vraag en aanbod. Vooral in de categorie vollegrondsgroente - kool, broccoli, ijsbergsla - is er sprake van minder aanbod. In theorie zou je dan zeggen dat de prijs ervan omhoog gaat. Maar het merendeel van de vollegrondsgroente wordt 'op contract' geteeld. Dat betekent dat inkopers al vooraf hebben ingekocht bij de boer voor een vaste prijs. Dat betekent dat er dus geen reden is om de prijs te verhogen. De producten die niet vooraf al zijn ingekocht, maar die de boer nu gaat verkopen, die zijn dus meer geld waard. Dat is alleen niet zoveel. Aardappels, uien en ijsbergsla worden bijvoorbeeld bijna volledig op contract verkocht.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
PREMIUM
Zonder kapsones: bij Fine in Veldhoven eet je bijzonder smaakvol
VELDHOVEN - Op de kaart bij restaurant Fine in Veldhoven vinden we uitsluitend verrassingsmenu’s. We leveren ons over aan de kundigheid van de chef-kok en de wijnspecialist. Alvast een spoiler-alert: de frieten! -
Eten van tafeltje-dek-je: te zout en niet lekker
Papperige stamppot, waterige jus en de andijvie is eigenlijk altijd te lang doorgekookt. Het lijkt de aanbieders van kant-en-klaarmaaltijden maar niet te lukken gezonde en lekkere schotels te leveren, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
Wat Eten We Vandaag: Zelfgemaakte knoflooksaus
Deze heerlijke knoflooksaus maak je gemakkelijk zelf, en wint het absoluut van de kant-en-klare varianten. Dit heerlijke sausje mag niet ontbreken bij de barbecue, een broodje shoarma of is zeer geschikt als dip bij de borrel. -
21 columns over de frikandel: 'Snack maakt veel los'
Niks zo oer-Nederlands als de frikandel. Een ode waard, vindt journalist John Bas. Hij wijdde deze zomer een complete columnreeks aan de lekkernij, ook wel bekend als lange lummel, gefrituurde leuning en – de grappigste naam, vindt Bas – kadaverstaaf. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.