Kookboek met oer-Hollandse recepten: ‘Iedereen zei elkaar na: Nederland heeft geen eetcultuur’
Koken & etenVier jaar na het grote succes ‘Solo Food’, waarin ze haar scheiding verwerkte, heeft culinair journalist Janneke Vreugdenhil (52) weer geluk gevonden en een nieuw boek uitgebracht. Ze hoopt dat ‘De bijbel van de Nederlandse keuken’ een standaardwerk wordt. ‘Iedereen zei elkaar na: Nederland heeft geen eetcultuur.’
Delen per e-mail
Wie Janneke Vreugdenhils Haagse bovenhuis binnenkomt, stuit al bij het trapgat op haar bureau. ,,Hier schrijf ik mijn stukjes voor de krant, en hier heb ik ook mijn laatste kookboek gemaakt.” Twee meter verderop staat, niet te missen, haar kookeiland. Het vormt het hart van haar woonkamer. Van haar huis, eigenlijk. Een paar jaar woont ze er nu. Dat het kookeiland daar in het midden moest komen, wist ze meteen. Ze wijst op de oude indeling, met de keuken in een hoekje van het huis. Dat ben ik niet, dacht ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De eerste gerookte gin van Nederland komt uit Hengelo
Het is de eerste in Nederland, made in Hengelo: een ‘Smoked Gin’. De kruiden en specerijen die erin zijn verwerkt, zijn eerst vier uur lang gerookt met snippers appel- en berkenhout. Je kunt hem het beste mixen met een goede tonic, is het advies van René Kamphuis van Delrey Distillery. -
Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is. -
Koken & eten
Waarom is red velvet zo populair (en wat is het eigenlijk)?
Als je de supermarkt binnenloopt, vliegen de red velvetproducten je om de oren: chocolade, pannenkoeken, taart, pepernoten. Wat is red velvet en waarom is het zo populair? -
Franse peuter stikt in stukje worst, ouders slepen vleeswarenleverancier voor rechter
De topman van vleesleverancier Herta moet maandag in het zuidwesten van Frankrijk voor de rechter verschijnen wegens de dood van een 2-jarig jochie. Hij stikte in 2014 in een stukje knakworst van het bedrijf. Dat wordt nu dood door schuld verweten ‘door kennelijk opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsverplichting’, meldt de Franse nieuwszender France Info. -
Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen.
-
Selena Gomez roert weer in de potten voor nieuwe kookserie (en dat loopt bijna fout af)
Selena Gomez (28) haalt haar messen nog eens tevoorschijn voor het tweede seizoen van ‘Selena + Chef’. In de serie op HBO scherpt de Amerikaanse zangeres haar kookkunsten aan met behulp van beroemde gasten. Het eerste seizoen ging in augustus 2020 in première en was een groot succes. Nu is ook het tweede seizoen van start gegaan. Dat loopt niet altijd van een leien dakje... -
Wat Eten We Vandaag: Shepherd’s pie met kastanjechampignons
Traditioneel gezien wordt dit gerecht met lamsvlees gemaakt, maar door het vlees te vervangen door kastanjechampignons maken we het gerecht vegetarisch. De groente wordt bedekt door een rijkelijke laag aardappelpuree, echt een winters gerecht. -
Video
Pompoen snijden? Dat is een makkie met deze truc
Er zijn weer volop pompoenen! Heerlijk, maar zo'n hard exemplaar snijden, is wel lastig. In deze aflevering van Keukenheks zie je hoe je dat eenvoudig oplost.