Koolhydraatarme leefstijl lastig? De methode van diëtiste Yvonne is heel simpel en je hoeft niet te tellen
Koken & etenDiëtist Yvonne Lemmers richt zich met haar methode en haar boeken al jaren op koolhydraatarm eten. Met succes: ze verkocht in totaal al zo'n 150.000 boeken en ze heeft tal van verhalen van fans die afvallen.
Koolhydraatarm eten is al jaren ontzettend populair en er zijn inmiddels tal van koolhydraatarm-boeken en diëten verschenen. In het nieuwe boek van Yvonne Lemmerrs Grip op Koolhydraten - snel & simpel, in 30 minuten op tafel ligt de nadruk op gezonde en koolhydraatarme maaltijden die makkelijk te bereiden zijn. Lemmers legt uit wat we van het nieuwe boek kunnen verwachten.
Er zijn zoveel mensen die koolhydraatarm eten aanraden. Waarin onderscheidt jouw methode zich?
,,Bij Grip op Koolhydraten (ook bekend als GOK) gaat het niet om een koolhydraatarm dieet, maar om een voedingsmethode waarin het aantal koolhydraatrijke eetmomenten wordt beperkt. Het gaat dus om een koolhydraatbeperkte levensstijl waarbij genieten voorop staat. Je mag een keer pasta, aardappels of brood. Hierdoor is het goed vol te houden.”
Wat opvalt bij de inzage van het nieuwe boek is dat het om een vrij lange lijst met uitleg en regels lijkt te gaan, is het wel makkelijk te volgen?
,,Absoluut. Ik geef lezers graag wat tekst en uitleg, zodat ze begrijpen waarom er in de recepten voor bepaalde ingrediënten wel en voor bepaalde ingrediënten niet wordt gekozen. Deze achtergrondinformatie helpt om betere keuzes te maken en het effect van voeding beter te begrijpen.
Juist voor mensen die al op de koolhydraatarme toer zijn en die het gewend zijn om koolhydraten te tellen, gaat er vaak een wereld open. Ook voor degenen die willen beginnen met minder koolhydraten eten, is het boek simpel en goed te volgen. De vele eenvoudige recepten en dagmenu’s maken het heel makkelijk. Het volhouden zelf is ook een eitje. Mensen gaan zich na een paar dagen beter voelen en dan wil je meer.”
In je boek komen termen als eetrust en koolhydratenuurtje voorbij, dat klinkt intrigerend.
,,Het koolhydratenuurtje is de troef van deze methode. In het koolhydratenuurtje is er keuze uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, aardappelen, rijst en meer. Wel zijn er bepaalde richtlijnen, maar er is zeker ook ruimte om een keer te ‘zondigen’. In mijn nieuwe boek geef ik voorbeelden van hoe zo’n koolhydratenuurtje eruit kan zien.
Doordat je alleen in dat ene uur relatief veel koolhydraten binnenkrijgt en de rest van de dag niet, kan het lichaam hier veel beter mee omgaan. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en kan het lichaam in de vetverbrandingsmodus komen. Doordat de methode zo simpel is en je niks hoeft te tellen, geeft het velen ook rust. Op het forum en in de Facebookgroep delen enthousiastelingen hun ervaringen. Daar kwam de term eetrust voorbij. Deze term beschrijft heel mooi wat de levensstijl voor je kan doen. Van eetlust naar eetrust, dat geeft een bevrijdend gevoel.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Eerder verschenen van jou een hele reeks boeken over deze methode, wat maakt dit boek anders?
,,In het boek staan negentig nieuwe recepten en de nadruk ligt echt op snel en simpel. Het boek bevat recepten van Martine van den Brink, met een indrukwekkend succesverhaal dat de artsen versteld doet staan. Het is een erg mooi boek geworden en het was heel bijzonder om dit samen met Martine te kunnen doen.”
Je maakt gebruik in deze methode van fase 1 en fase 2, wat houdt dat in?
,,Bij fase 1 gaat het erom om op gewicht te komen, je mag dan een keer per dag iets ‘oranjes’. Als je op gewicht bent, kun je met fase 2 op een verantwoorde manier je gewicht vasthouden. Je mag dan iets meer koolhydraten aan je dagmenu toevoegen. Hiervoor geeft de methode vijf eenvoudige strategieën.
Fase 1 is ook ideaal om na een vakantie, als je even van GOK los bent geweest, weer in het gareel te komen. Dat is veel eenvoudiger dan het klinkt. Het is geen vermageringsdieet, dus er komt geen hongeren bij kijken.”
In je voedingsmethode maak je gebruik van kleurcodes, er is zelfs een productenwijzer. Is het boek ook interessant als ik je eerdere boeken niet kent en de productenwijzer niet heb?
,,Zeker, het nieuwe boek is een aanvulling op eerder verschenen boeken maar staat ook op zichzelf. Door de uitleg van de kleurcodes, de dagmenu’s en de vele makkelijke recepten met kleurindicatie kan ook iedereen zonder voorkennis direct met het boek aan de slag.”
In jouw methode mag je geen ‘rode’ producten zoals kunstmatige zoetstoffen, is het niet erg streng?
,,Ik vind van niet. Kunstmatige zoetstoffen staan bij mij op de rode lijst, dus dan lijkt het misschien snel streng. Terwijl de hunkering naar zoet juist veel groter kan worden door deze zoetstoffen. Het is geen toeval dat sinds de vetarme diëten en kunstmatige zoetstoffen mensen over het algemeen alleen maar dikker zijn geworden. En heel veel kan er binnen mijn methode nog wel.
Ik ben zelf ook een zoetekauw hoor, maar ik zweer bij Stevia. Waar kunstmatige zoetstoffen vaak een negatieve invloed hebben op ons microbioom (alle bacteriën, virussen en gisten in de darm) heeft stevia hier juist een positieve invloed op. Door kunstmatige zoetstoffen te mijden, blijf je in een goede flow en is je gezonde voedingspatroon volhouden uiteindelijk veel makkelijker.”
Weten hoe je een meloen snijdt of kruiden makkelijk van het steeltje krijgt? Bekijk hier alle afleveringen van Keukenheks:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken. -
PREMIUM
Acht tips voor gezond eten: 'Laat goedkoopste pasta in het schap staan'
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Met slimme keuzes kom je met een klein budget toch aan je dagelijkse portie vitamines en mineralen. Acht tips van hoogleraar humane voeding Edith Feskens. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden?
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMReceptenwedstrijd
Welk restaurant maakt het lekkerste vegan gerecht? ‘Meest eenvoudige manier om duurzaam te leven’
EINDHOVEN – Het stoffige imago is er wel vanaf. Sterker nog: vegan eten is hip en trendy. De Eindhovense klimaatburgemeester Judith Lammers houdt onder de plaatselijke horeca een wedstrijd voor het beste plantaardige recept. Op ED.nl kunnen lezers vervolgens op hun favoriet stemmen.Eindhoven