Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Krachtvoer uit de printer: dieet op maat voor soldaat

Koken & EtenSoldaten kunnen in de toekomst op locatie hun eten uit een 3D-printer laten komen. Hun maaltijd kan op maat worden gemaakt zodat ze sneller herstellen. Voedsel uit de printer biedt in logistiek opzicht ook nog eens enorme voordelen.

Het apparaat waarmee het leger op dit moment voedselexperimenten uitvoert, staat nu nog in een laboratorium van TNO in Eindhoven. Maar als het aan Defensie ligt, gaat het in de toekomst naar elk missiegebied waar Nederlandse militairen ten strijde trekken. Binnenkort krijgt een klein aantal militairen de eerste op maat gemaakte snacks, zoals energierepen.

Als die proef een succes wordt, is het de bedoeling dat complete eenheden hun voorkeuren mogen indienen en lekkernijen krijgen uitgereikt met voedingsstoffen die zij nodig hebben. Het dieet op maat heeft voor Defensie het grote voordeel dat er geen kant- en klare pakketten meer worden meegestuurd, maar alleen grondstoffen voor de 3D-printer. Die nemen veel minder ruimte in.

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.