Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Koken & etenMet elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea.
Delen per e-mail
Je moet er heel diep voor in de buidel tasten maar dan heb je ook iets in handen: het allereerste boek ter wereld gemaakt van zoete aardappel. Op 27 januari rollen er zeven stuks van Dieet Smakelijk gedrukt op bataat van de pers bij Puntgaaf in Leiden. Kosten per boek: 10.999 euro. Wie een nieuwe Peugeot 108 aanschaft is maar een beetje meer kwijt.
Zoete aardappel
Ik weet niet of het boek eetbaar is. Het bestaat niet voor 100 procent uit zoete aardappel
De bedenker van deze wel heel bijzondere limited edition is de auteur van Dieet Smakelijk: Wouter Cornet (39) uit Almere. Dit boek, dat op 5 januari op gewoon papier voor 19,75 euro op de markt is verschenen, bevat veertig recepten van Cornets lievelingsgerechten waarmee hij binnen één jaar 33 kilo verloor. ,,Als je lekker eet, voelt een dieet niet als een straf en houd je het makkelijk vol.”
Tijdens zijn strijd tegen de overtollige kilo’s is hij fan geworden van de zoete aardappel. De frikandellen met flinke klodders mayonaise, de chocoladerepen en de pakken gevulde koeken verruilde hij gaandeweg voor een quiche van spinazie en zoete aardappel, lasagne van zoete aardappel en kipsalon met frietjes van zoete aardappel. ,,De zoete aardappel staat voor mij symbool voor een gezonde levensstijl.”
Zover is na te gaan, is het zoete aardappelboek dat honderd pagina’s beslaat het duurste dieetboek ooit. Met elke hap die je eruit zou nemen, zou je een godsvermogen kwijt zijn. ,,Ik weet niet of het boek eetbaar is. Het bestaat niet voor 100 procent uit zoete aardappel. Er zit ook cellulose in, de noodzakelijke grondstof voor papier, en er is inkt gebruikt. Je zult er vast niet ziek van worden als je het eet maar ik raad het je niet aan om het te proberen.”
Maandenlang onderzoek
In receptvorm praat je over een verhouding van 1,45 kilo cellulose op 1 kilo zoete aardappel. De zeven collector’s items bevatten elk 2,35 kilo zoete aardappel. Voor de kaft zijn (gedroogde) schillen gebruikt, voor het binnenwerk niet. Aan het zoete aardappelboek is maandenlang onderzoek vooraf gegaan door De Middelste Molen in het Gelderse Loenen, de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom, en papierkunstenares Betty Disco.
Het zoete aardappelpapier scheurt niet sneller dan gewoon papier. ,,Gewoon papier is glad, zoete aardappelpapier is veel steviger, ruw zelfs. Als je het vasthoudt dan voel je mijn passie. Ruiken doe je het niet.” Over de houdbaarheid maakt Wouter Cornet zich geen zorgen. De kans dat het peperdure boek beschimmelt, is nagenoeg nihil. ,,Omdat dit het eerste boek ter wereld is dat gemaakt is van zoete aardappel weten we het natuurlijk niet helemaal zeker, maar er is vooraf zoveel geëxperimenteerd dat die kans te verwaarlozen is.”
De hoge productiekosten en de vele manuren bepalen het forse prijskaartje. Twee exemplaren zijn vergeven aan Nemo Science Museum in Amsterdam en Meermanno, het Huis van het Boek, in Den Haag. ,,Ik hoef ’m zelf niet zo nodig in mijn boekenkast. Ik ken de veertig recepten immers uit mijn hoofd.”
Eet je de jouwe liever op? Probeer deze muffins van de Healthy Sisters:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Kiezers willen vlees eten best indammen, maar hun favoriete politieke partij heeft daar vaak geen trek in
Veel Nederlanders willen best minder vlees, eieren en zuivel eten, maar hun favoriete partij in veel gevallen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. -
video
Topman Dirk van den Broek: Verlaag btw op groente en fruit naar 6 procent
Supermarktketen Dirk van den Broek begint vandaag een petitie met als inzet de verlaging van btw op groente en fruit (van 9 naar 6 procent). De supermarkt vindt het niet kunnen dat gezonde, verse producten vaak duurder zijn dan ongezonde boodschappen. ,,Hoogste tijd voor actie.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Teriyaki kippenvleugels met bloemkool
Bij dit gerecht zul je gegarandeerd je vingers aflikken. Deze heerlijke teriyaki kippenvleugels worden in de oven bereid met bloemkoolroosjes. Buiten dat het een onwijs lekker gerecht is, heb je er ook nog eens weinig omkijken naar wanneer de kip in de oven zit. -
PREMIUM
Vermaard Eindhovens sterrenrestaurant De Karpendonkse Hoeve in andere handen
EINDHOVEN - Na bijna vijftig jaar komt het Eindhovense restaurant De Karpendonkse Hoeve in andere handen. Al 42 jaar in het bezit van een Michelinster, de plek waar menig zakelijke deal werd beklonken, voormalig pleisterplaats van Philips-directeuren en altijd in handen van dezelfde familie, de Van Eeghems. Maar daaraan komt nu een einde. -
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen na corona. Maar hoe gezond is dat?
Gwyneth Paltrow krijgt de wind van voren van artsen vanwege het dieet dat ze adviseert voor mensen die herstellen van corona. De Britse nationale gezondheidsdienst waarschuwt zelfs voor de tips van Paltrow.
-
Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen. -
Dit is de duurste milkshake ter wereld
Chef-kok Joe Calderone van het New Yorkse restaurant Serendipity 3 heeft de duurst milkshake ter wereld gemaakt. De creatie kost 100 dollar (omgerekend 86 euro) en ontving de onderscheiding van Guiness World Records. -
Deze ‘duurste’ pannenkoek wordt geserveerd met bladgoud en Versace-bestek
Het Amsterdamse restaurant Moak Pancakes verkoopt vanaf vandaag naar eigen zeggen de duurste pannenkoek van Nederland. Het met roze chocolade overgoten gevaarte is bestrooid met bladgoud en wordt geserveerd met bestek van modehuis Versace. Je moet er wel diep voor in de buidel tasten.