Volledig scherm
© Albert Heijn

Kritiek op 'gevaarlijke' notentaps van AH

De 120 winkels van Albert Heijn waar klanten hun eigen notenmix kunnen samenstellen liggen onder vuur. Voor mensen met een allergie zijn zulke dispensers heel gevaarlijk, zeggen critici. 

Het gaat om de notentaps die sinds twee weken bij Albert Heijn-vestigingen te vinden zijn. De buizen bevatten gezouten gebrande cashews, gezouten gebrande pistachenoten, gezouten gebrande notenmix, ongezouten gebrande cashews, ongezouten gebrande cranberrymix, ongebrande chandler walnoten, ongebrande amandelen in vlies, ongebrande notenmix en ongebrande elitehaver.
 ,,Bent u zich ervan bewust dat de mogelijkheid om een eigen notenmix te tappen leuk klinkt, maar dat dit uw filialen voor klanten met een noten- en/of pinda-allergie zeer gevaarlijk maakt?'' vraagt Jascha Hagendoorn zich af. Op Twitter roept zijn vraag reacties op bij mensen die ook ervaring hebben met voedselallergieën.

Quote

We hebben uiteraard van tevoren uitgezocht of dit voor allergi­sche reacties zou kunnen zorgen

Pauline van den Brandhof, Albert Heijn
Volledig scherm
© Shutterstock

,,De negen smaken noten zitten in kokers die zijn afgesloten'', zegt AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof in een reactie. ,,We hebben uiteraard van tevoren uitgezocht of dit voor allergische reacties zou kunnen zorgen.'' Een gespecialiseerde allergenenadviseur heeft zijn zegen gegeven. De supermarktketen betreurt de onrust die is ontstaan en wijst erop dat Lidl dit soort apparaten al jaren gebruikt. Desgevraagd laat Lidl weten dat de notenkokers sinds 2013 in bijna alle winkels te vinden zijn. 

Helemaal uitsluiten dat een nootje op de grond valt die een klant vervolgens oppakt, die daarna appels vastpakt bij de groenten- en fruitafdeling, maar dan toch kiest voor druiven. Daardoor zou een kruisbesmetting kunnen ontstaan. ,,Maar hoe groot is die kans?'' is de retorische vraag die Van den Brandhof daarbij stelt. ,,Bovendien kan dat ook gebeuren als klanten buiten de winkel met allergenen in aanraking zijn geweest.'' 'Uiteraard' doet AH er alles aan om het verspreiden van allergenen zoveel mogelijk te beperken, voegt de woordvoerder eraan toe. 

Niet handig

'Als je snel reageert op allergenen, is minstens dit pad inderdaad niet begaanbaar meer... niet handig van @albertheijn', vindt Oriette Koster. 'Zeker omdat pinda- en notenallergie steeds vaker voorkomt én potentieel dodelijk is!' Toch is het een misverstand dat je alleen al door de geur van noten reacties kunt krijgen, zegt Van den Brandhof. ,,De notentap zit dicht, dus mogelijk aanwezige allergenen worden niet constant aan de lucht bloot gesteld.''

Specialist in allergenenbeheer Allergenen Consultancy, die AH adviseerde heeft aangegeven dat er wetenschappelijk niet is aangetoond dat alleen de geur een allergische reactie kan oproepen. Ook al kan het wel onaangenaam zijn, erkent Van den Brandhof. ,,Maar voor een voedselallergische reactie is fysiek contact of contact via de luchtwegen met het allergeen nodig.''