Kruiden? Stop ze in de vriezer!
Da's handigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zo zorg je dat je nooit meer je lekkere en gezonde kruiden weg hoeft te gooien.
De juiste kruiden kunnen je recept nog nét even lekkerder maken, maar elke avond verse kruiden gebruiken kan nogal een uitdaging zijn. Verse kruiden staan namelijk niet bekend om hun lange houdbaarheidsdatum. Dus hoe zorg je dat je jouw kruiden niet telkens moet weggooien, omdat de tijd ze oneetbaar heeft gemaakt? Dit is één van die kleine handigheden die Ramon uitlegt in zijn boek Wayooh! Hij streeft ernaar koken zelfs voor de meest onervaren koks toegankelijk te maken.
Zelf gebruikt Beuk zijn verse kruiden vooral om de fijne smaak naar boven te brengen. ,,Je kunt kruiden als munt, peterselie en basilicum in flinke hoeveelheden aan je gerechten toevoegen, zonder dat ze gaan overheersen.’’ En kruiden zijn volgens Beuk niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. ,,Sommige kruiden zijn goed voor de ogen, andere voor de doorbloeding, spijsvertering of het verzachten van maagklachten.’’ Als voorbeeld wijst hij naar tijm- en muntblaadjes: ,,Tijm houdt onze bloeddruk laag, onze botten gezond en is goed voor ons immuunsysteem. En een flinke hand muntblaadjes door je gerecht kan niet alleen heerlijk zijn, maar verzacht ook maagklachten en bevordert de spijsvertering.’’
Het geheim van de vriezer
Er is dus veel reden om te koken met verse kruiden, maar hoe houd je ze goed en gezond? De meeste mensen kopen een hoop kruiden, gebruiken een hand vol voor het koken en blijven vervolgens zitten met een handvol groenvoer dat uiteindelijk de vuilnisbak ingaat. Doodzonde en volledig onnodig, zegt Beuk.
,,De oplossing is invriezen’’, legt Beuk uit. ,,Bij invriezen blijven de smaak en genezende werking van de kruiden behouden. En als je ze goed afsluit in handige zakjes of bewaarbakjes, kun je kruiden in de vriezer minimaal een jaar goed houden.’’
Dat bewaren is makkelijker dan je misschien denkt. ,,Stop bosjes verse kruiden in hun geheel in bakjes of zakjes en plaats ze in de vriezer. Vooral niet eerst snijden of hakken, want dat gaat ten koste van de smaak!”
Wanneer je de kruiden weer wilt gebruiken, haal je ze simpelweg uit de vriezer. Maar let erop dat je ze bevroren in de pan gooit: ,,Als je de kruiden eerst laat ontdooien, gaat dat ten koste van de smaak en het uiterlijk.”
Volgens Beuk zijn er veel redenen om vaker met verse kruiden te koken. ,,Maar veel mensen halen die kruiden niet in huis, omdat ze vaak met overgebleven bosjes blijven zitten die vervolgens de prullenbak ingaan. In de onderstaande video laat ik je de meest eenvoudige manier zien om je kruiden in te vriezen en optimaal van alle voordelen te genieten. Zo hoef je dus nooit meer iets weg te gooien. Ik wens je veel kookplezier en een optimale gezondheid!’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Da's handig
Hersluitbare zakjes zijn handig voor in de vriezer: gebruik ze ook eens in de oven
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: wees creatief met handige zakjes. -
Wat Eten We Vandaag: Flammkuchen met schelvis
Flammkuchen is het Duitse antwoord op de Italiaanse pizza. Het grote verschil is dat je pizzadeeg maakt met gist en flammkuchendeeg zónder gist. Ideaal, want dit betekent dat flammkuchendeeg niet urenlang hoeft te rijzen. Rol je zelfgemaakte deeg flinterdun uit, zodat het lekker krokant wordt wanneer je het bakt in de oven.
-
Is versgeperst fruitsap even gezond als het stuk fruit op zich?
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante asperges op zomerse salade
Het aspergeseizoen is van april tot juli, dus geniet er nog even van. In dit recept koken we de asperges, waarna we ze door bloem, ei en panko halen. Vervolgens frituur je ze, waardoor ze lekker krokant worden. Zo heb je ze waarschijnlijk nog niet eerder op. Een aanrader in combinatie met de frisse dressing. -
KOMT EEN KOK BIJ DE DOKTER
Eten tijdens je zwangerschap: sterk voedsel voor een gezonde baby
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. In deze laatste aflevering: het beste eten voor tijdens de zwangerschap.