Volledig scherm
Slechte barbecues zitten er niet tussen, wel maken details het verschil. © Koen Verheijden

Laat die kolen toch, op deze gasbarbecues gaat het prima

Voor jou getestDe kolen waren lange tijd kampioen. Toch kiezen steeds meer buitenkoks voor een gezondere gasbarbecue. Ons panel keurt zestien modellen.

Het panel

Arjan Olsder (36) Barbecue-expert van justforkoks.nl en debestebbq.nl.

Henk van Zwam (66) Test voor debestebbq.nl eveneens menig buitenkeuken.

Martijn Huntink (33) Chef van (vlees)restaurant Steak’m in Didam.

Huub Meijer (55) Zelfverklaarde ‘meesterlekkerbek’ met in de tuin drie barbecues.

Het kan voorkomen dat Huub Meijer om half vier ’s nachts ineens wordt wakker geschud door zijn vrouw. Inbrekers? Nee, de barbecue-app op zijn telefoon slaat alarm. Het sein dat buiten het vlees op temperatuur is. Dus jas aan. Slippers aan. Hup, de tuin in. ,,Geloof me, zo’n varkensnek smaakt geweldig lekker als je hem een uur of 24 laat garen op kersenhout. Als het moet ga ik daar in het holst van de nacht mijn bed voor uit. Vind ik geweldig.''

Wie ’s zomers nog zit te klooien met aanmaakblokjes, haperende aanstekers en uit wanhoop een scheutje spiritus, doolt rond in prehistorische barbecuetijden. Een beetje liefhebber staat tegenwoordig achter een buitenkeuken; eventueel incluis een app die de tussenstand qua temperatuur en propaangasgebruik toont. Je kunt het zo gek maken als je wilt, beamen de vier fervente grilmeesters uit ons panel. ,,De laatste jaren zag je de populariteit van de kamado, het keramieken barbecue-ei'', weet Arjan Olsder van debestebbq.nl. ,,Nu krijg je de cortenstalen barbecues, bijna op statafelformaat. Prijskaartje? Och, je zit zo aan de 2600 euro.''

Alleen op het bestek is vandaag bespaard. De speklapjes gaan met de handen naar de tanden. Caveman style, aldus het panel.

Vleesfestijn

Hebben de vier buitenkoks een favoriet slag barbecue? Diep van binnen zijn het nog altijd echte ‘houtmensen’ erkennen ze. Maar ook de achtertuincarnivoor houdt anno 2018 rekening met zijn gezondheid. ,,Een gasbarbecue veroorzaakt minder rook”, legt Olsder uit. ,,En daarmee ook minder pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen, red.), de rookdeeltjes die kanker kunnen veroorzaken.”

,,Ik ben om die reden een pure gaskok geworden”, geeft Henk van Zwam toe. ,,Dan offer ik die lekkere houtsmaak en -geur maar op.”

Wekenlang testte het viertal zestien gasbarbecues, verzameld door vergelijkingssite besteproduct.nl. De vijf favorieten worden vandaag nogmaals aangezwengeld. Terwijl ze opwarmen - zo gepiept - worden trots de foto’s en herinneringen uitgewisseld van eerdere vleesfestijnen. Geen zwartgeblakerde burgers natuurlijk. Wel kalfsmedaillonnetjes. Bavette. In whisky gestoofde kippendijtjes.

Vetvlammen

Als de eerste zalmmoten eenmaal achter de kiezen zijn, wordt nog eens flink op de testresultaten gekauwd. Het panel heeft ondermeer gebruik- en schoonmaakgemak, materiaalkeuze, design en veiligheid tegen het licht gehouden.

Quote

Gammele wielen, te dunne deurtjes of een plaatje waarop de vleessap­pen blijven liggen zijn notoire afknappers onder de liefheb­bers

Slechte barbecues zitten er niet tussen, is de conclusie. Maar de details maken nog altijd het nodige verschil. Gammele wielen, te dunne deurtjes of een plaatje waarop de vleessappen blijven liggen - en dus vetvlammen kunnen ontstaan - zijn notoire afknappers onder de liefhebbers.

De Cadac Meridian Woody doet zichzelf bijvoorbeeld tekort door een ietwat gebrekkige afwerking. Het prachtige design met hout en gemakkelijk schoon te schrobben emaillen coating had een eerste plaats verdiend. Helaas zijn de vouwlijnen van de behuizing soms slordig, de planken niet bepaald waterpas en de montage-instructies moeizaam. ,,De aanmoedigingsprijs”, vindt chef-kok Martijn Huntink.

Unanieme favoriet is De Campingaz Master 4 series Classic LSX: een luxe allrounder die staat als een huis, gemakkelijk te reinigen is en met zijn dubbelwandige kap weinig warmte laat ontsnappen. Op de zijbrander kun je bovendien uitstekend een pannetje saté opwarmen. Het volgende vlees ligt al klaar.

Op besteproduct.nl lees je nog veel meer resultaten uit deze test.

Uitslag

Volledig scherm

1. Campingaz Master 4 series LSX
Cijfer: 9,3
Prijs: €900
Allround topkeuze, van grillen tot langzaam garen. Robuust en voorzien van alle luxe. Gietijzeren plancha, ledlicht onder de gasknoppen, vaatwasserbestendige onderdelen, fijne zijbrander, dubbelwandige kap.

2. Weber Spirit II E-310
Cijfer: 8,5
Prijs: €599
Mooie grillstrepen door gietijzeren roosters en dankzij ‘flavorizer bars’ slaat het vet terug op het vlees (extra smaak). Schoonmaakgemak kan beter.

3. Cobb Premier Gas
Cijfer: 8,3
Prijs: €205
Mooi alternatief voor een grote buitenkeuken. Veelzijdig, gebruiksvriendelijk en veilig op tafel te zetten voor een potje bbq-gourmet.

4. Patton Patio Chef 3
Cijfer: 8,1
Prijs: €295
Zeer complete gasbarbecue met dubbelwandige deurtjes, gietijzeren roosters en prima grillresultaat. Minpunt: de grote waarschuwingsteksten en het zijbrandertje stellen teleur.

5. Cadac Meridian Woody
Cijfer: 7,1
Prijs: €729
Prachtig design, makkelijk schoonmaken en snel op temperatuur. De slordige afwerking (vouwlijnen, planken) en moeizame montage-instructies kosten punten.