Volledig scherm
Bij de Wilg dineer je in een oud schoolgebouw. Met in het midden een groot hakblok. © FotoMeulenhof

Lekker dineren in een schoolse ambiance in De Mortel

RecensieDE MORTEL - Eten in een voormalige basisschool, alle jeugdherinneringen komen boven. Het kan in De Mortel bij restaurant De Wilg. Niet alleen de sfeer is top, ook het eten is een aanrader. Beoordeling: 7,8.

De Mortel is een klein kerkdorp vlakbij Gemert. Je rijdt er zó voorbij als je niet zou weten dat er een verrassend leuk restaurant gevestigd is. En ook nog eens op een unieke locatie, namelijk in een voormalige basisschool.

De karakteristieke historie van het pand is behouden gebleven. Bij binnenkomst zien we meteen de lesstof van heel veel jaren geleden aan de wand hangen: een schoolplaat met aap, noot, mies. Onze jassen kunnen we kwijt aan de kapstokken en ja, die zijn ook nog op kindhoogte. Destijds moesten we naar boven reiken om onze jas op te hangen. Nu buigen we door de knieën.

Van de van oorsprong twee klaslokalen is één grote sfeervolle restaurantruimte gemaakt. Ronde met keurig tafellinnen ingedekte tafels. Aan de zijkanten hoge tafels met barkrukken. Op een houten podium met als achterwand één groot krijtbord zijn ook drie tafels ingedekt. We mogen een tafeltje op het podium uitzoeken en kunnen alles goed overzien. De sfeer is ongecompliceerd en losjes, de bediening is gekleed in witte T-shirts en kaki schort.

Gastvrij

We zijn bij het entree al zeer gastvrij verwelkomd door de gastheer en sommelier van vanavond Martijn Bouwmans. Aan tafel reikt hij ons de kaart aan en geeft uitleg van de specialiteiten van deze avond. Onder het genot van ons aperitief, een uitmuntend fruitig glas Oostenrijkse wijn van het huis Weingut Frank Pinot en Co snoepen we van de amuses, sardientjes, crème van artisjokken en geroosterde amandelen.

We kiezen het driegangenmenu en gaan van start met een steak tartaar, knolselderij, gemarineerde paddenstoelen en een gepocheerd kwarteleitje. Mijn gast is blij met de rijke smaak van de tartaar. Mooi gesneden, niet te fijn. Mild gekruid. Het bord is opgemaakt met eetbare bloemetjes, gefrituurde knolselderij, knappende paddenstoeltjes en het gepocheerde kwarteleitje is perfect. Het eigeel is zacht van binnen, zoals het hoort.

Aan mijn kant komen mootjes zacht gegaarde zalm met pompoencurry, geitenyoghurt en krokant gebakken wontonvelletjes als garnering. Eigenlijk is het zonde om zalm op deze manier te bereiden. Je doet de zalm tekort met het langzaam garen. De structuur wordt zompig. Waarmee ik niet zeg dat ik het gerecht afkeur. De vis is krakend vers en de combinatie van de pittige curry en zurige yoghurt is leuk bedacht.

Verrukt

Onze hoofdgerechten zijn kabeljauw, krokante olijvenrisotto en waterkers. Mijn gast is verrukt over de excellent bereide flinke moot kabeljauw. Met een krokant velletje en glazige lamellen, smeltend gegaard. De risotto met olijvenballetjes is lekker knapperig en smaakvol. Meer dan wat frivole decoratie met kleine bloemkoolroosjes en venkel is niet nodig. Het glas Soave Tenuta Sant Antonio Monte Ceriani 2016 is een heerlijke begeleider met een afdronk van bloemen, hazelnoot en amandel.

Ik ga kalfswang met een Madeirasaus en geroosterde pastinaak eten. Het smaakt naar méér maar dat is er helaas niet. Het vlees is botermals gegaard. Kalfswang mag 'zwemmen' en dat doet het in de volle geconcentreerde Madeirasaus. Met dit gerecht hebben ze wat mij betreft gescoord! Er komen in een schaaltje knapperige frieten van verse aardappelen en mayonaise. Het is zeker een terechte bewering dat alles vers uit de keuken komt. Het glas rode wijn Rioja Aduna 2014 is een goed advies geweest.

De zoete afsluiting worden praline parfait met sticky noten, physalis (goudbes)en donkere chocolade en griesmeelpudding met krokante chocolade, gewekte frambozen en panna cotta. De praline parfait is vol, vet en lekker. Met de sticky noten op de parfait is het wat lastiger. Het is even hakken op de combinatie van koek en noten maar daarna aangenaam te verorberen. Dit 'huiswerk' doet niets af aan de smaak. Het is een tevredenstellend dessert!

Griesmeelpudding kan een jeugdtrauma zijn, hoor ik zeggen. Dat trauma is in De Wilg in een mum van tijd verwerkt. De griesmeel is romig en gekruid met kaneel gewikkeld in een dun jasje van krokante witte chocolade. De geweckte frambozen en een dotje citroenijs fleuren niet alleen het bord op maar voegen een frisse toets toe.

Bij de koffie doen we ons tegoed aan huisgemaakt chocolade 'schotten'. We genieten na van een avond waarin we ons verwend hebben gevoeld door chef Boy van Gerwen en zijn vrouw Kim van den Biggelaar. De bediening is vlot en plezierig met een vleugje verlegenheid wat hen bijzonder charmeert! Hier komen we graag terug!

Beoordeling

- Voorgerecht 7,0
Hoofdgerecht 8,0
- Nagerecht 7,5
- Bediening 8,0
- Ambiance 8,0
- Prijs/kwaliteit 8,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 1x fris €2,30
- 2x open wijn €12,00
- 2x half glas wijn arrangement €8,00
- 2x 3-gangenmenu €60,00
- 2x koffie €4,40
- Schaal chocolade €3,50
- Karaf water €0,00
- Totaal €90,20

De kaart

- Bij De Wilg kunt u terecht voor zowel lunch als diner.
- Zo is er de tweegangenlunch van de chef. Dagelijks wisselend voor € 23,50.
- Tijdens het diner kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. A la carte varieert van €13,- tot € 32,50. Bourgondisch tafelen: driegangen € 35,- viergangen € 42,50 of een driegangenmenu voor € 30,-.
- Op de kaart staan ook een aantal specialiteiten van De Wilg zoals Bouillabaisse, oesters, kalfshaas, reerug en zeetong.
- Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 12.00-21.30 uur. 

Informatie

Restaurant De Wilg
St. Antoniusstraat 30
5425 VE De Mortel
0492-330817
Website: restaurantdewilg.com

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement