'Leverworst AH smelt in de mond, die van Aldi is een dooretertje'
Van vrijmibo tot verjaarsfeest: plakjes leverworst scoren op elke borrelplank. Maar welke worst smaakt het best? Het smaakpanel van deze site proeft zeven stuks uit de supermarkt.
De leverworst is het grootste feestbeest in het vleeswarenschap. De plakjes zien al sinds jaar en dag meer fuifjes dan De Havenzangers. Knap voor een afvalproduct. ,,Zo moet je het niet noemen'', vindt charcuteriemaker Rob van der Voort. ,,Ja, leverworst wordt gemaakt van de minder gangbare delen van het varken. De kop. De lever dus. De laatste afsnijdsels na het uitbenen. Maar een goede leverworst is wel degelijk vakwerk.''
Er gelden geen wettelijke eisen voor het percentage lever in een leverworst. Het panel zweert bij ongeveer een derde. Ander (rest)vlees moet ook een derde bedragen. Evenals zwoerd; de hardere buitenlaag rond het varkensspek. ,,Te veel zwoerd kan ontaarden in een stugge stuiterbalstructuur'', zegt meesterworsten-maker Albert Gerritsen.
,,Maar het moet ook niet te smeuïg worden'', vindt Maarten van der Heide, keukenpatron van Restaurant RAUW; een Amersfoorts carnivorenreservaat en de proefruimte van vandaag. ,,Als het te papperig wordt, ben je me kwijt.'' Dan de smaak. ,,Je moet iets van lever proeven'', onderstreept Van der Heide. ,,Lever smaakt een beetje zalvig. IJzerachtig.''
Het panel proeft blind zeven leverworsten uit de supermarkt. Het prijsverschil valt op. Brandt & Levie vraagt 3,95 euro per 250 gram. Vrijwel elke grootgrutter houdt de klanten ook een worst voor, zoals die van de Aldi: liefst een halve kilo voor 62 cent. Keuringsdienst van Waarde wijdde eens een aflevering aan de spotgoedkope staven. Conclusie: veel supermarkten gebruiken de budgetworst als lokkertje waar niet of nauwelijks winst op wordt gemaakt, maar waar klanten voor naar de winkel komen.
Kiloknaller
Aan populariteit doet het in deze test weinig af. De Aldiworst wordt onmiddellijk ontmaskerd als kiloknaller, maar de matige kruiding en subtiele leversmaak maken het desondanks een waar dooretertje.
Alleen Albert Heijn wordt beter beoordeeld en ook Jumbo komt op het podium. Beide zijn volgens de wikkel afkomstig van dezelfde fabrikant. Maar waar de Jumboworst net wat doorslaat op de schaal van smeuïgheid, raakt Albert Heijn de perfecte noot. Van der Heide: ,,Hij smelt in de mond als ganzenleverpaté, zonder papperig te worden.''
Brandt & Levie scoort met het mooiste, meest ambachtelijke uiterlijk: ietwat rullig en niet te fijn gemalen. Helaas blijft de smaak achter: prima gekruid (foelie! majoraan!), maar aan de droge kant. Vocking komt met grof geschut: een forse diameter, donkergekleurd en vol spek. De streekworst is geliefd in Utrechtse regionen, maar met zijn heftige leversmaak en hint van speculaaskruiden wel een hoog je-moet-er-van-houden-gehalte.
De worst van Kips is een aardige middenmoter. Stevig van buiten, fijn van binnen, maar een weinig uitgesproken leversmaak en een vervelend nasmeulend pepertje. Ook bij Stegeman wordt de leversmaak weggedrukt door peper en een verder wat vlak smaakpalet. De worst schiet volgens het panel bovendien te ver uit de bocht qua smeuïgheid, met een lijmerig mondgevoel als gevolg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
'Je kunt alles van de geit oppeuzelen'
Bokjes zijn niet 'rendabel', zoals hun vrouwelijke soortgenoten, want die geven melk. Wat gebeurt er dan met de mannetjesgeiten? Ze blijken erg lekker te zijn. -
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent. -
Koken & Eten
Dit zijn vijf overheerlijke aspergegerechten voor Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag is het goed asperges eten. Ze zijn nu zelfs lekkerder dan toen het seizoen begon, omdat de groente beter smaakt na een paar warme dagen. Hier zijn vijf gerechten waarin het witte goud uitstekend tot zijn recht komt.