Lezers over gezond ziekenhuiseten: ‘Dat kroketje is doorgaans het hoogtepunt van een ziekenhuisbezoek’
Huisarts Iris de Vries gaat de strijd aan met ongezonde voeding in het ziekenhuis. Ze breekt een lans voor een gezonder assortiment in De Stentor. Ze krijgt bijval, maar veel lezers vinden het ook bemoeizuchtig. ,,Je wordt gewoon ziek van dat enorme betuttelen.’’
Bassie van Adel: En daar gaan we weer. Laat mensen dat zelf beslissen. Als men het daar niet kan krijgen dan zoeken ze het een paar honderd meter verderop en daar is alleen maar vet voedsel. Je kunt het beter reguleren, broodje kroket met sla, bijvoorbeeld.
A. Werkman: Je wordt gewoon ziek van dat enorme betuttelen. Vanzelfsprekend mag je gezond voedsel aanbieden, maar bij de spanningen rond doktersbezoek, onderzoeken en ziekenbezoek hebben mensen soms gewoon trek in een vette hap en zeker niet in een stukje komkommer.
M. Ottens: Ongelooflijk wat een gelul! Er is wel volkorenbrood en vleeswaren, 30+ kaas. Ranja kan met of zonder suiker, melk, karnemelk, thee etc. Heb er zo vaak gelegen en dit is grote onzin. Knakworst was vast toevallig een keer, want heb dat nooit meegemaakt, af en toe iets aparts en ja dat waarschijnlijk dit keer knakworst.
Jacob Kapitein: Er is ook ranja zonder suiker en magere knakworst.
C. Mol: Nog niet zolang geleden, bracht ik een poos door in Isala. Wat mij opviel, was de enorme kennis, en het meedenken van de voedingsassistenten. Ze probeerden iedere dag, onder verschillende omstandigheden, gevarieerd en goed voedsel aan te bieden. Beter een boterham met hagelslag, dan niet eten. Iedere dag denkend aan de eiwitten/zouten/vitaminen, en patiënten stimuleren om te eten, en om gezond te eten. Op de hoogte van de diëten. Alleen maar complimenten, wat mij betreft!
J.Breemhaar: Weer zo iemand die voor zichzelf klaarblijkelijk geen grenzen weet te bewaken en daarom een verbod vraagt voor een ieder. Maatschappij zit inmiddels overvol met dit soort betuttelaars.
Ook in het Radboud en in het Deventer Ziekenhuis is er alleen zacht witbrood en zacht bruinbrood verkrijgbaar als je bent opgenomen
Arjan van Erven: Het ziekenhuisrestaurant is op winst gebaseerd. Het zou een service moeten zijn. Waar ze patiënt en bezoeker voor lage prijzen gezond en/of lekker verwennen. Doel is genezen en leed verzachten. winstmaximalisatie zou geen doel moeten zijn. Gezond eten ja. Maar ook lekkers voor mensen die net een zware periode hebben gehad.
Corrie Tiemessen: Neem gewoon iets lekkers mee van huis, voor de patiënt. Dan kunnen de ziekenhuizen alles opdoeken, met hun gezanik.
B. Veerman: Stel je toch eens voor dat je na een ellendige dag wat lekkers te eten krijgt, wat verschrikkelijk. Dat kroketje is doorgaans het hoogtepunt van een ziekenhuisbezoek.
M.T. Drieman: Ook in het Radboud en in het Deventer Ziekenhuis is er alleen zacht witbrood en zacht bruinbrood verkrijgbaar als je bent opgenomen. Thuis eet ik altijd vers gebakken volkorenbrood met een heerlijk krokante korst. Dat brood verzadigt tenminste en zit vol goede stoffen voor herstel! Ik zou er sterk voor pleiten dat je in een ziekenhuis óók kan kiezen voor stevig brood náást het bestaande slappe brood! Ik hoop dat alle ziekenhuizen NU deze handschoen al oppakken in plaats van wachten tot 2030.
Auke de Jager: Nog meer betutteling.....dáár wórd je juist ziek van!
O. Veenstra: Sommige “deskundigen” menen dat ze zelfs niet-patiënten hun wil kunnen opdringen. Laat iedereen in zijn/haar waarde en betuttel de mensheid niet.
J.Visser: Gewoon voldoende bewegen, daar ligt het grootste probleem in Nederland. Luiheid, met de auto naar de sportschool, elektrische fietsen. Dat gedram over eten steeds.
Wim Kuijvenhoven: Belachelijk gedrag. Veel te veel mensen en overheden vinden dat zij hun eigen ideeën door moeten drammen. Wat een mens eet of drinkt is zijn eigen zaak. Juist in een ziekenhuis is zo’n geluksmomentje belangrijk wanneer het even tegen zit. We praten hier niet over een volwaardige snackbar.
Andreas Hagedoorn: Ja, weet je wat, joh? Af en toe een kroketje is helemaal niet zo ongezond, als je maar gebalanceerd eet. Als je aan de vrijheid van mensen komt, ben je arts af en dictator geworden. Doe eens even normaal zeg!
Poll
Ongezond eten op het menu in het ziekenhuis, kan dat?
-
Ja, mensen moeten zelf kunnen beslissen wat ze eten (64%)
-
Nee, ziekenhuizen moeten het goede voorbeeld geven (34%)
-
Ik weet het niet (1%)
In de serie Ilona Proeft eet Ilona Braat voor het eerst kroket. Hier zie je hoe ze dat vindt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Vijf kleine kinderen aan tafel? Bij Manon thuis eten ze wél goed
Manon Proper runt elke dag een bijzondere mini-bistro voor zeer kritische gasten: haar twee- en drieling eten van jongs af aan smaakvol mee en zijn dol op allerlei verschillende soorten eten. Haar kookboek Bistro Manon helpt gezinnen met jonge kinderen. ,,Kook wat je zelf lekker vindt en denk niet dat je voor je kinderen radicaal anders moet koken”, vindt de schrijfster. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappelsoep met truffeltapenade
Deze aardappelsoep is feestelijk dankzij de toevoeging van truffeltapenade. We serveren de soep met zelfgemaakte crostini’s gemaakt van een Italiaanse bol. Restjes over? Gooi de soep niet weg, want de volgende dag is deze net zo lekker. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Cake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan havermout bowl met gebakken banaan & noten
Een havermoutontbijt zorgt voor een energieke start van de dag. Havermout is namelijk een bron van eiwitten, vezels en ijzer. Dankzij de gebakken banaan krijgt het ontbijt een zoete, gekarameliseerde smaak. -
PREMIUM
Slager Jan leefde als een koning, nu heeft hij een AOW-uitkering: 'Waarheid is soms hard’
Jan Soek (80) verkocht in zijn hoogtijdagen als slager voor 40.000 gulden vlees in de week. Hij dineerde in sterrenrestaurants, ging op vakantie naar de Caribbean en had een dure BMW onder zijn kont. Nu leeft hij van zijn AOW-uitkering en krijgt hij huurtoeslag. ,,De waarheid is soms hard.”