Volledig scherm
Bij Dalcofood komen vegetarische burgers van de band. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

'Markt vleesvervangers is gigantisch’

De markt voor vleesvervangers is in potentie goed voor 140 miljard dollar. Volgens kenners van de Britse bank Barclays kan de omzet van onder meer bonenburgers, vegaschnitzels en andere vlees-alternatieven dat bedrag binnen tien jaar aantikken, zo schrijft zakenkrant Financial Times. 

Vleesvervangers zouden daarmee dan goed zijn voor 10 procent van de totale vleesmarkt.
Volgens Barclays zal de vleesconsumptie de komende jaren stijgen, vooral doordat mensen in opkomende markten meer geld te besteden hebben. Vleesvervangers zullen evenwel aan marktaandeel winnen. 

Momenteel vertegenwoordigen vega-varianten nog geen procent van de vleesmarkt.
Dat steeds meer mensen bewust minder of juist geen vlees meer eten, hangt samen met de hoge uitstoot van broeikasgassen bij de productie van vlees en de zorgen om het dierenwelzijn. 

Begin van deze maand wees ABN Amro al op de populariteit van vleesvervangers. Plantaardig eten is hip en de bank verwacht een groei van tien procent in zowel 2019 als 2020. Dat er muziek zit in vleesvervangers zien ook verschillende grote voedingsmiddelen- en vleesbedrijven als Nestlé, Tyson Foods en Maple Foods, die meer en meer in de sector vleesvervangers stappen. Verder zijn volgens Barclays restaurants en fastfoodketens in potentie grote verkopers van vleesalternatieven. In Nederland nam voedingsmiddelengigant Unilever de Vegetarische Slager over. 

Barclays wijst er verder op dat niet alle vleesvervangers zo gezond zijn als wordt beweerd. Om qua smaak en structuur in de buurt te komen van vlees worden aan veel vega-producten de nodige smaakversterkers of hulpstoffen toegevoegd. Ook zit er vaak helemaal niet zo veel groente in of kunnen ze niet voldoende eiwit leveren als vlees.

De bank wijst in zijn berekeningen ook op de recente marktontwikkelingen van andere nieuwe producten zoals 'plantaardige zuivel' en craft bier. Zo is 'plantaardige zuivel' inmiddels goed voor 13 procent van de zuivelmarkt, aldus Barclays. Craft bier, ambachtelijk bier dat veelal door kleine lokale brouwerijen wordt gebrouwen, heeft volgens de bank in relatief korte tijd zo'n 12 procent van de biermarkt veroverd.

Leerlingen van een Hengelose school proberen ook andere producten uit: ze proeven een koekje met een meelworm in onderstaande video.