Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Koken & etenHet beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden.
,,We hebben over gezonde vetten en koolhydraten geschreven”, zegt Janine Jansen. ,,En nu gaan we het hebben over groentes. Want als je mediterraan zegt, dan zeg je plantaardig. Groente! Ja ja, zo eenvoudig is het. En als er één keuken is die veel met groentes maar vooral ook met de bereiding daarvan doet, dan is het wel de mediterrane.”
,,Wij van Jansen & Jansen zijn opgegroeid met groentes die meestal tot snot waren gekookt. Daarom viel er weinig aan te beleven. Groentes waren verplichte kost, letterlijk, het hoorde erbij maar het ging niet van harte. Later leerden we de mediterrane bereidingswijzen kennen. Wat een openbaring! Groentes die gebakken worden met knoflook, noten of een ansjovisje, gesauteerd met een sinaasappel, gevuld, gefrituurd, nu ja, keus te over.”
Iedereen weet dat groentes erg gezond zijn, maar waarom? Daar weet de cardioloog van de twee weer veel over. Annemieke Jansen: ,,Welnu, onder meer omdat ze vol polyfenolen zitten. Polyfenolen zijn antioxidanten. Het woord zegt het al: die gaan oxidatie – beter gezegd: oxidatieve stress – tegen, beschermen uw lichaam tegen zogeheten vrije radicalen, stofjes die onder meer cellen kunnen beschadigen."
Antioxidanten: groenten, olijfolie en kruiden
,,Antioxidanten kunnen op de lange duur hart- en vaatziekten en kanker in enige mate tegengaan. Tannines (in onder andere thee en wijn) en flavonoïden (die groentes hun kleur geven) vallen ook onder de polyfenolen. Al die varianten ervan doen dus goed werk in ons lichaam, een effect dat versterkt wordt als u vlak voor het opdienen een plens olijfolie over het groen in kwestie gooit. Maar dat weet u al sinds onze bijdrage over vetten. Door steeds andere groentes te eten, te variëren, krijgen we zo veel mogelijk verschillende polyfenolen binnen.”
Andere leveranciers van antioxidanten zijn kruiden. ,,En ook op dit punt scoort de mediterrane keuken supergoed: peterselie, munt, oregano, rozemarijn, basilicum, koriander, knoflook en komijn, om maar eens wat kruiden uit het Middellandse Zeegebied te noemen.”
Dan zijn er ook nog de peulvruchten (officieel geen groentes), zoals bonen, linzen en erwten. ,,In alle opzichten gezond", oordeelt Annemieke Jansen. ,,Tjokvol eiwitten, plantaardige welteverstaan: ideaal voor veganisten. Bomvol vezels, complexe koolhydraten, vitamines en mineralen.”
Vandaag maken de zussen een hypergezonde en toch smakelijke maaltijd, met groentes, kruiden en peulvruchten. Helaas voor de veganisten ook met mozzarella, maar er zijn tegenwoordig natuurlijk ook plantaardige mozzarella-look-and-taste-alikes.
Tekst gaat verder onder de foto.
Falafel met lekkere bloemkool en een komkommersalade
Ingrediënten voor de bloemkool
1 bloemkool
1 bol mozzarella
8 zongedroogde tomaten
bakolie (rijst- of gewone olijfolie)
Bereiding
- Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Snij de bloemkool in niet al te dikke plakken; probeer ze heel te houden, wat niet meevalt. Als u er vier overhoudt is dat mooi. De rest kunt u de volgende dag opbakken, bijvoorbeeld met cashewnoten (en kerrie), lekker.
- Leg de plakken op een met plantaardige olie ingevette ovenschaal. Bedek ze allemaal met stukjes zongedroogde tomaat en verdeel er de mozzarella over. Besprenkel met een beetje olie en laat het geheel even staan, een uurtje of zo, zodat de olie intrekt. Schuif de schaal in de oven. Na een minuut of twintig is het gerecht klaar.
Ingrediënten voor de falafel
200 g gedroogde (!) kikkererwten
1 ui
2 knoflooktenen
1 handje verse peterselie
1 handje verse koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl baking soda
peper en zout
bakolie
Janine Jansen: ,,Het ultieme mediterrane peulvruchtgerecht. Naast hummus dan… Het is best een klusje, maar leuk om te doen!”
Bereiding
- De kikkererwten weekt u een nacht in water. Let wel, u gebruikt dus gedroogde kikkererwten, geen erwten uit blik. Dat kan in dit geval echt niet. Duurt dit te lang? Kook ze dan een paar minuten en laat ze dan nog wel een paar uur staan.
- Na het weken spoelt u de kikkererwten af. Snipper de ui, de knoflook en de kruiden. De komijn en gemalen koriander verwarmt u even in een droge koekenpan. Blijf roeren, dan komt de smaak mooi los.
- Doe alle ingrediënten minus de olie in een blender en pureer ze tot een fijn mengsel. Laat dit een paar uur in de koelkast tot rust komen, dan blijft de boel beter aan elkaar zitten.
- Vorm er balletjes van en bak of frituur die in verse plantaardige olie (let op dat de olie niet gaat walmen en verbrandt).
Ingrediënten voor de dipsaus
2 el mayonaise
4 el Griekse yoghurt
2 knoflooktenen
zout en verse peper
Bereiding
Meng de ingrediënten en laat de smaken een tijdje in de koelkast op elkaar intrekken.
Ingrediënten voor de komkommer-tahinsalade
1 komkommer
1 el tahin
citroensap
olijfolie
zout en peper
Bereiding
Snij de komkommer in reepjes. De zaadlijsten mogen eruit, dan wordt het geheel minder soppig. Maak een dressing door de tahin te mengen met het citroensap en wat water tot een smeuïg geheel. Bestrooi de komkommer met de tahindressing en de olie en breng op smaak met zout en peper.
Annemieke en Janine Jansen schreven Hart voor je lijf (2020), Mooi mediterraan (2020) en Hartstikke mediterraan (2018). Zij noemen zich pleitbezorgers van de mediterrane keuken: maaltijden met de goede vetten en koolhydraten en met minder zout en suiker.
Andere heerlijke mediterrane gerechten van de zussen vind je hier.
Meer inspiratie en tips nodig? Bekijk de video's van Koken&Eten hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
Receptenwedstrijd
Vegan chocolademousse van Gusto-040, de achtste in de receptenwedstrijd
Gusto-040 aan de Gestelsestraat 240 in Eindhoven maakte voor de vegan receptenwedstrijd een vegan chocolademousse. Dit is het achtste gerecht van de wedstrijd. ,,Het is ons succesvolste vegan desert recept tot nu toe”, zeggen ze bij Gusto-040.Eindhoven -
Koken & eten
Rood vlees: één varkenssoort bevat juist wel veel goede vetten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: rood vlees. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Koken & Eten
Vermijd ‘arme’ koolhydraten: witte rijst en witte pasta gedragen zich als suiker in je lichaam
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: koolhydraten.
-
Wat Eten We Vandaag: Oreo cheesecake bars
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Havermout bonbons
Deze havermout bonbons maak je met dadels en natuurlijk havermout. Maak ze af met verschillende soorten chocolade, pistachenootjes, fruit en kokos en jouw bonbons zijn klaar om van te genieten. Heerlijk voor bij de koffie of als afsluiting van een diner.