Volledig scherm
Bij Gezana worden door het personeel de handen van de gasten ritueel gewassen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Met de handen eten bij restaurant Gezana in Eindhoven

RecensieEINDHOVEN - Met een hongerige dosis nieuwsgierigheid gaan we eten bij het nieuwe Eindhovense restaurant Gezana. Daar maken we kennis met de eetgewoontes uit Eritrea. Het is een bijzondere culinaire ervaring. Beoordeling: 7,0.

Eindhoven is een restaurant rijker, en wel een bijzonder restaurant. De familie Bahlbi woont al twintig jaar in Nederland en maakte van haar droom werkelijkheid. Aan de Willemstraat opende ze enige maanden geleden de deuren van restaurant Gezana, wat 'ons huis' betekent. Zij laten ons met hart en ziel kennismaken met de Eritrese eetcultuur. Met een hongerige dosis nieuwsgierigheid stappen we het restaurant binnen. We worden vriendelijk ontvangen door de familie. Broer en zussen staan in de bediening en achter het fornuis.

We krijgen een rondleiding door het restaurant en uitleg over de tafelgewoontes in Eritrea. Het decor is samengesteld uit allerlei handwerk uit Eritrea. Her en der gekleurde tafelgrote rieten tajines met lage stoeltjes er omheen. Het is een Eritrees gebruik om in deze tajines de gerechten te serveren. Er zijn ook 'gewone' tafeltjes gedekt.

Handenwassenritueel

De kaart is uitgebreid. We schamen er ons niet voor dat we niet thuis zijn in de Eritrese keuken en vragen naar de specialiteiten van het huis. De bediening adviseert ons om te beginnen met silsi en een dip van yoghurt en tomaten. Daarna als hoofdgerecht tsebhi dorho, dit is pittig gekruide en gestoofde kip met hardgekookt ei en kulwa duba, mild pikant gebakken rundvlees met pompoen.

We moeten lang wachten voordat ons eerste gerechtje komt en kunnen daarom op ons gemak rondkijken. Niemand heeft zich aan de grote rieten tajines gewaagd, wij Hollanders eten toch graag aan tafel. Wel zien we aan tafel naast ons het wasritueel wat ons ook te wachten staat.

Er is geen bestek te vinden, alle gerechten eet je met je handen maar niet vóórdat ze op traditionele wijze door het personeel gewassen worden met een mehtcbi id, een prachtige bewerkte verzilverde grote opvangbak en soort koffiepot gevuld met warm en geurig water. De handen worden boven de schaal gehouden, het water wordt over de handen gegoten en een warm handdoekje om je handen tot slot te drogen aangereikt. Een mooi ritueel.

Eenvoudig en smakelijk

Silsi, het voorgerecht wat we geserveerd krijgen, is een gerecht met geroosterd brood en twee dipsauzen, één met warm gestoofde ui en tomaat en één met een dikke yoghurt gekruid met knoflook. De grove uien-tomatendip is op smaak gebracht met berbere, een Eritrees specerijenmengsel met chilipepers, zwarte peper, uien, knoflook, basilicum, fenegriek en gember. Het heeft een pittige volle smaak. De yoghurt-dip doet er niet voor onder. Het smaakt fris en pittig. Een eenvoudig en smakelijk begin.

Onze beide gerechten worden op één grote schaal geserveerd. De bodem is bedekt met enjera, het lijkt op dun flatbread in zachte vorm. Het brood wordt gemaakt van onder meer tarwe en sorghum (graansoort). Het brood dient als gebruiksvoorwerp. Daarop liggen onze kulwa duba en tsebhi dorho met eromheen een dikke linzensaus en enkele blaadjes sla gedrapeerd, verkruimelde huisgemaakte feta en rolletjes enjera. We krijgen uitleg over de beste aanpak van het verorberen van deze gerechten. Enige gêne om met mijn vingers in de schaal te grabbelen, voel ik wel. Maar het ziet er aantrekkelijk genoeg uit om de enjera in het vlees te drukken en te proeven. De kulwa duba is mild pikant en urenlang gestoofd rundvlees met pompoen, een volle kruidige smaak.

De tsebhi dorho is pittig gestoofde kip met hardgekookt ei. Donkerbruin gekleurd door het langzame en lange garen in de kruiden. Beide gerechten zijn sappig en heerlijk. De linzensaus is vol van smaak, goed gekruid, de linzen zijn niet tot moes gekookt en heeft meer van een grove pasta dan saus. Tot slot worden we weer verwend met het handenwassenritueel.

Er staan geen desserts op de kaart. ,,Vraag naar het dessert van de week." Dat is mango- of hazelnootijs. Waarom wel een uitgebreide kaart en geen keuze uit desserts? De uitleg is dat in Eritrea het nemen van een dessert in een restaurant niet gebruikelijk is. Daarvoor gaan de gasten naar een andere zaak. Wij blijven hier voor het ijs. Het mango- en hazelnootijs komt op een zwart bordje, wat lijnen mokkasaus eroverheen getrokken en een dotje slagroom aan de zijkant. Hier missen we een Afrikaans tintje.

We bestellen tot slot een kopje koffie en Eritrese kruidenthee. Bij Gezana beleef je een avond bij een bijzonder sympathieke familie en proef je van hun cultuur. Aan aandacht voor de gasten ontbreekt het zeker niet. Dat vraagt tijd. Soms wat rommelig en ongeorganiseerd maar zeker de moeite waard. We zijn een culinaire ervaring rijker.

Beoordeling

- Voorgerecht 6,5
- Hoofdgerecht 7,0
- Nagerecht 5,5
- Bediening 8,0
- Ambiance 7,0
- Prijs-kwaliteit 7,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 2x Mongozo bier €7,60
- 1x glas rode wijn €4,80
- silsi voorgerecht €4,00
- 1x kulwa duba €16,00
- 1x tsebhi dorho €15,00
- 2x ijsdessert €12,00
- 1x koffie €1,50
- 1x thee €2,00
- Karaf water €0,00
- Totaal €62,90

De kaart

- De menukaart bij Gezana is uitgebreid. De bediening is uiterst behulpzaam bij het maken van een goede keuze.
- Op de kaart staan onder andere specialiteiten van het huis.
- Er is geen dessertkaart maar vragen naar een dessert kan altijd. Er is een dessert  van de week.
- Nog een bijzonder feit: de rekening rolt niet zoals gebruikelijk uit de kassa, maar wordt met de hand op een kladblaadje geschreven.
- Openingstijden Gezana: elke dag vanaf 16.00 uur tot 23.00 uur. Maandag is Gezana gesloten.

Informatie

Eritrean restaurant Gezana
Willemstraat 37
5561HC Eindhoven
040-8459493
Website: via Facebook

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement