Met deze bijzondere tip maak je de perfecte nasi goreng

VIDEOIn onze videoserie Indo Food dompelen koks Job en Perry zich onder in de Indonesische cultuur en keuken. In deze laatste aflevering leren Job en Perry over het ontstaan van nasi goreng.

Nasi goreng van Albert
Volledig scherm
Nasi goreng van Albert © Koken&Eten

De koks gaan in de leer bij de Indische Rotterdammer Albert, die op bezoek komt in de toko van Perry. Albert maakt zijn nasi goreng op een speciale manier. ,,Het is bij mij ooit begonnen met een ikan pepesan’’, zegt Albert. Hij doelt op pittige makreel.

Albert gebruikt in zijn nasi goreng dus altijd gestoomde makreel. ,,Van huis uit gebruiken we dat voor heel veel visgerechten, vanwege de volle smaak.’’ Samen met Albert maken Job en Perry de nasi. De koks zijn meteen enthousiast. ,,Mijn oma maakte dit vroeger’’, zegt Job. ,,Dit doet me gelijk hieraan denken.’’

Na het proeven gaan de heren boodschappen doen. ,,We gaan een luxe nasi goreng maken’’, legt Perry uit. ,,Een beetje richting de seafoodsmaak.’’ Na het shoppen gaan de koks beginnen om hún Rotterdamse variant op de nasi goreng te maken. Ze gaan hun best doen om Albert omver te blazen met hun recept. Gaat dat lukken? Dat zie je in de video.

Zelf de keuken in? Dit is het recept:

Nasi goreng
4 personen – 40 min.
INGREDIËNTEN
1 gerookte makreel
4 kemirinoten
2 rode uien
4 teentjes knoflook
½ rode lombok
1 el sambal oelek
zonnebloemolie
⅓ blok santen
1 stengel citroengras
4 limoenblaadjes (daun djeruk perut)
800 g gekookte rijst
1 bakje ikan teri (ansjovis)

OPTIONEEL
½ el trassi

BEREIDING
1 Haal de kop, staart en het vel van de makreel en snijd het in vier stukken.
2 Rooster de kemirinoten in een oven of koekenpan.
3 Wrijf de geroosterde kemirinoten fijn in een vijzel. Snijd de uien, knoflook en lombok klein. Bak deze met de sambal, kemirinoten (en trassi) in een wok op niet te hoog vuur.
4 Los de kokoscrème op in heet water, tot het een dik papje is. Voeg dit papje toe aan de wokpan en roer alles goed door. Kneus de citroengrasstengel (zie video voor de techniek) en voeg hem samen met de limoenblaadjes toe.
5 Laat dit geheel pruttelen tot er olie naar boven komt, dan is de saus klaar. Zet het vuur uit. Leg de makreelmoten in de saus en laat dit minstens een kwartier intrekken. Haal de moten uit de pan en schep de rijst erin. Schep alles goed door totdat de rijst een kleurtje krijgt.
6 Bak het geheel nog even zodat het warm wordt. Serveer eventueel met ikan teri (gebakken zoute visjes).

OPTIONEEL
Voor ikan pepesan: wikkel de makreel in aluminium of bananenblad en rooster een half uur (op 180 graden Celsius) in de oven. Of stoom de vis in een stoompan.