Met deze bijzondere tip maak je de perfecte nasi goreng
VIDEOIn onze videoserie Indo Food dompelen koks Job en Perry zich onder in de Indonesische cultuur en keuken. In deze laatste aflevering leren Job en Perry over het ontstaan van nasi goreng.
Delen per e-mail
De koks gaan in de leer bij de Indische Rotterdammer Albert, die op bezoek komt in de toko van Perry. Albert maakt zijn nasi goreng op een speciale manier. ,,Het is bij mij ooit begonnen met een ikan pepesan’’, zegt Albert. Hij doelt op pittige makreel.
Albert gebruikt in zijn nasi goreng dus altijd gestoomde makreel. ,,Van huis uit gebruiken we dat voor heel veel visgerechten, vanwege de volle smaak.’’ Samen met Albert maken Job en Perry de nasi. De koks zijn meteen enthousiast. ,,Mijn oma maakte dit vroeger’’, zegt Job. ,,Dit doet me gelijk hieraan denken.’’
Na het proeven gaan de heren boodschappen doen. ,,We gaan een luxe nasi goreng maken’’, legt Perry uit. ,,Een beetje richting de seafoodsmaak.’’ Na het shoppen gaan de koks beginnen om hún Rotterdamse variant op de nasi goreng te maken. Ze gaan hun best doen om Albert omver te blazen met hun recept. Gaat dat lukken? Dat zie je in de video.
Zelf de keuken in? Dit is het recept:
Nasi goreng
4 personen – 40 min.
INGREDIËNTEN
1 gerookte makreel
4 kemirinoten
2 rode uien
4 teentjes knoflook
½ rode lombok
1 el sambal oelek
zonnebloemolie
⅓ blok santen
1 stengel citroengras
4 limoenblaadjes (daun djeruk perut)
800 g gekookte rijst
1 bakje ikan teri (ansjovis)
OPTIONEEL
½ el trassi
BEREIDING
1 Haal de kop, staart en het vel van de makreel en snijd het in vier stukken.
2 Rooster de kemirinoten in een oven of koekenpan.
3 Wrijf de geroosterde kemirinoten fijn in een vijzel. Snijd de uien, knoflook en lombok klein. Bak deze met de sambal, kemirinoten (en trassi) in een wok op niet te hoog vuur.
4 Los de kokoscrème op in heet water, tot het een dik papje is. Voeg dit papje toe aan de wokpan en roer alles goed door. Kneus de citroengrasstengel (zie video voor de techniek) en voeg hem samen met de limoenblaadjes toe.
5 Laat dit geheel pruttelen tot er olie naar boven komt, dan is de saus klaar. Zet het vuur uit. Leg de makreelmoten in de saus en laat dit minstens een kwartier intrekken. Haal de moten uit de pan en schep de rijst erin. Schep alles goed door totdat de rijst een kleurtje krijgt.
6 Bak het geheel nog even zodat het warm wordt. Serveer eventueel met ikan teri (gebakken zoute visjes).
OPTIONEEL
Voor ikan pepesan: wikkel de makreel in aluminium of bananenblad en rooster een half uur (op 180 graden Celsius) in de oven. Of stoom de vis in een stoompan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 9
De challenge met Pascale Naessens is afgelopen. Haar recepten en inspiratie vindt u hier. -
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. -
Winactie Deze Indische gestoomde cake wil je echt proeven (en maken!)
In onze videoserie Indo Food verdiepen koks Job en Perry zich in de Indonesische cultuur en keuken. In deze aflevering gaan ze de patisserie in om de Indische roti kukus te maken, een gestoomde gemarmerde cake. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
PREMIUM
Robot 'Hetty’ serveert bij Van der Valk de koffie: ‘Het moet uiteindelijk geld opleveren’
EINDHOVEN - Vier dienbladen in één keer verplaatsen, veertig koffiekopjes dragen zonder te morsen en fluisterstil serveren. Serveerrobot ‘Hetty’ doet het allemaal bij Hotel Van der Valk in Eindhoven.
-
Video Indonesische chef laat zien hoe je zijn perfecte bamisoep maakt
In onze videoserie Indo Food verdiepen koks Job en Perry zich in de Indonesische cultuur en keuken. In deze aflevering gaan ze in de leer bij Aries, een Indonesische chef met een populaire signature dish: verse bamisoep. -
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht.