Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Goeievraag.nlUit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord.
Delen per e-mail
Nu de winter nadert en de dagen kort zijn, groeit de behoefte aan een stevig avondmaal. Wat is Hollandser dan een pan hutspot? Hoewel de Spanjaarden het eenpansgerecht in de zestiende eeuw in Nederland zouden hebben geïntroduceerd, is het een echte klassieker uit de Nederlandse keuken.
Kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil bracht onlangs De Bijbel van de Nederlandse keuken uit en besteedde daarin aandacht aan de Leidse hutspot. Het verhaal: op 3 oktober 1574 vluchtten de Spanjaarden voor de Geuzen en lieten ze een bronzen kookpot achter met daarin gestoofd vlees en groenten. De hongerige Leidenaren aten de kookpot tot de bodem leeg en noemden het gerecht husselpot.
Het traditionele hutspotrecept uit 1574 kan volgens Vreugdenhil onmogelijk met aardappelen zijn gemaakt, vertelt ze aan de telefoon. ,,In die tijd waren er nog helemaal geen aardappelen in Nederland, die werden pas in 1600 in ons land geïntroduceerd, maar het werd oorspronkelijk wel met klapstuk gegeten.”
Klapstuk
Als voormalig Leids student maakt Vreugdenhil nog altijd eens per jaar een pan hutspot klaar, tijdens de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober. ,,Het is een echte traditie geworden en ik maak het altijd met klapstuk. Door de klapstuk eerst in te koken, houdt je automatisch bouillon over die je vervolgens weer kunt gebruiken om de aardappelen op smaak te brengen.”
Het grote verschil tussen stamppot en hutspot is dat een goede hutspot van de lepel af moet lopen, vindt de kookboekenschrijfster. ,,De bouillon van de klapstuk kun je goed gebruiken om het geheel vloeibaarder te maken.”
De verhouding groente en aardappelen die ze in haar recept aanhoudt is 300 gram uien, 750 gram winterwortel en 1 kilo aardappels. ,,Voordat ik de uien bij de rest gooi, fruit ik ze eerst. Zo krijg je een betere smaak.”
Twist
Voor mensen die hun hutspotrecept een twist willen geven maar niet weten hoe, heeft Vreugdenhil een tip. ,,Als je in reepjes gesneden rode puntpaprika mee fruit met de uien en er twee theelepels Marokkaanse ras el hanout-kruiden doorheen mengt, krijg je net even een andere smaakcombinatie.”
Het recept van Janneke Vreugdenhil uit haar nieuwste boek De Bijbel van de Nederlandse keuken vind je hieronder.
Hutspotrecept
Ingrediënten
- 750 g klapstuk
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje verse salie
- een stukje foelie
- zout
- 50 g boter
- 300 g witte uien, in ringen
- 750 g winterwortel, in dikke plakjes
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild, in kwarten
- peper
Benodigdheden
- stamper
Bereiding
1 Leg het vlees in een pan en schenk er 9 deciliter koud water over. Voeg de laurierblaadjes, salie, foelie en een theelepel zout toe en breng het water aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en laat anderhalf uur zachtjes trekken.
2 Smelt de boter in een pan met zware bodem en fruit hierin de uien op laag vuur tot ze lichtblond en zacht zijn.
3 Doe de gefruite uien, de rauwe plakjes wortel en stukken aardappel bij het vlees in de pan, laat weer aan de kook komen en laat zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen tot de wortels en aardappels gaar zijn.
4 Haal het vlees uit de pan en leg even opzij. Verwijder ook de kruiderij. Schenk de helft van de bouillon in een maatbeker.
5 Roer met een houten lepel stevig in de pan zodat de ui, wortel en aardappel mengen. Maak de aardappelen fijn met een stamper, maar zorg dat het geheel niet volledig gepureerd wordt. Voeg zo nodig extra bouillon toe. Een goede hutspot is tamelijk vochtig en zo smeuïg dat hij met gemak van een lepel loopt. Maak hem op smaak met peper en zout.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Koken & eten Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)? -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure ingelegde groenten en yoghurtsaus
Deze heerlijke visburgers kun je heel makkelijk zelf maken. In dit recept gebruiken wij kabeljauw, maar je kunt zelf kiezen welke vis je gebruikt. De visburger wordt geserveerd op een knapperig broodje in combinatie met frisse yoghurtsaus en ingelegde groenten; een heerlijk gerecht. -
PREMIUM
Recensie Shinzo is een mekka voor de sushiliefhebber
Wie aan Japans eten denkt, denkt al gauw aan sushi. De Japanse keuken is méér dan dat. De gerechten zijn zeer divers en behoren tot de gezondste van de wereld. Beoordeling 7,4.
-
PREMIUM
Koken & eten Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’ -
Video Zo krijg je een perfect knapperig velletje op je zalmmoot
Hoe krijg je een knisperend, goudbruin vel op je zalm? In deze aflevering van Koken als een pro legt chef-kok Alain Caron uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: neem geen moot uit de vriezer. -
PREMIUM
Johan ging fanatiek barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken: 'Toen was het hek van de dam’
Johan Kwakernaat (37) uit Puttershoek ging anderhalf jaar geleden barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken. Sindsdien kookt hij de sterren van de hemel, heeft hij duizenden volgers op sociale media én gaat hij workshops geven. ,,Ik hoop mensen te kunnen inspireren.”