Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Goeievraag.nlErwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord.
Delen per e-mail
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Het hangt af van je erwten, die nemen de ene keer meer vocht op dan de andere keer. Hoeksema voegt de groentes en het vlees pas toe wanneer haar snert de gewenste dikte heeft. ,,Ik houd er wel van als het nog een beetje soep is, hij hoeft van mij niet te dik te zijn.”
Wanneer de spliterwten kapot koken zie je hoe dik je soep zal worden. ,,Dit komt omdat er zetmeel in de erwten zit”, legt bonenexpert Joke Boon uit. ,,Dit werkt bindend en daardoor is deze soep dikker.” Vaak wordt afgeraden om je erwten te weken, maar Boon doet dit toch: ,,Het hoeft maar heel eventjes, maar hierdoor garen je erwten beter en koken ze sneller kapot.”
Inekes recept voor 10 liter snert
Benodigdheden
Voor de bouillon
- 2 varkenspoten
- 500 gr spek aan 1 stuk
- 2 hamschijven
- prei, wortel, knolselderij en ui
- 1 bosje bladselderij
- laurier, foelie, kruidnagel, peper, zout (naar smaak)
- Ongeveer 7 liter water
Voor de verdere bereiding
- 1,5 kg spliterwten
- 1 knolselderij
- 2 winterwortels
- 2 preien
- 4 grote uien
- 1 bosje bladselderij
- zout/peper (naar smaak)
- 2 slagersrookworsten
- 2 verse worsten
- vlees uit de bouillon
Bereiding
- Laat alle ingrediënten voor de bouillon een paar uur trekken. Daarna zeven en het vlees bewaren.
- De spliterwten goed wassen en opzetten met een deel van de bouillon en wat peper en zout. Wanneer nodig steeds een beetje bouillon toevoegen.
- Ondertussen de groentes snijden en wassen.
- Als de erwten gaar beginnen te worden en wat uit elkaar vallen, de wortel en knolselderij toevoegen.
- Een half uur later ook de prei en ui toevoegen.
- Door laten koken op een zacht vuur en goed blijven roeren.
- De verse worst 20 minuten laten garen in de soep en er dan weer uit halen.
- Het vlees uit de bouillon in stukjes snijden en rookworst en verse worst in plakjes snijden.
- Als de groentes gaar zijn en de soep een mooi geheel is geworden, kun je het vlees toevoegen en de snert nog verder op smaak brengen met peper en zout.
- Op het laatst nog wat fijn gesneden bladselderij toevoegen.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van de site GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
PREMIUMDE STARTER
‘Gezonde voeding is een heel goed wapen tegen corona, maar je kunt écht wel een keer een frietje eten’
Vanessa Prinz (53) uit Gorinchem richt zich als orthomoleculair voedingsadviseur op de vraag welke voeding beter bij je lijf past, zodat je beter gaat functioneren. -
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.” -
PREMIUM
Topman over vleesvervangers: 'Het verschil met vlees is veel kleiner geworden’
Over 30 jaar staan er alleen nog knuffelkoeien in de wei tussen de wilde bloemen. Voor vlees hebben we het dier niet meer nodig. Vivera, marktleider bij de vleesvervangers, denkt echt dat het kan.
-
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast. -
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de tien lekkerste Duitse wijnen
Helaas is een trip naar Duitsland nog niet mogelijk, maar je kunt al wel de vakantiesfeer van ons buurland oproepen. Wijnkenner Harold Hamersma neemt ons graag mee naar ‘Pinot Paradise’ en selecteert de tien beste van het moment.