Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
VideoHoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt.
Delen per e-mail
Astrid van Bentum gebruikt altijd half rundvlees, half varkensvlees voor haar gehaktballen. En liefst biologisch vlees, omdat dat minder vocht bevat. Dan houd je meer vlees over, aldus Van Bentum, in de video Koken als een pro. Haar werkwijze:
- Haal het gehakt zo'n drie kwartier voor het koken uit de koelkast.
- Strooi een kruidenmix van zout, peper, foelie, gember en koriander over het gehakt.
- Voeg wat paneermeel toe en kneed het gehakt. Maak ronde ballen.
- Je kunt de ballen ook nog paneren, dan krijgen ze een korstje.
- Gebruik een braadpan, die geleidt de warmte goed. Je ballen garen dan egaal.
- Doe vloeibare boter in de pan en verhit. Roomboter kan ook, maar dat spet meer. Als de boter bruin is, leg je de ballen in de pan. Met een vleestang gaan de ballen niet kapot.
- Draai de gehaktballen tijdens het braden telkens rondom om te voorkomen dat ze aan de bodem vastkleven.
- Als de ballen bruin zijn, doe je een scheut water in de pan en doe je de deksel erop om de ballen gaar te stoven. Je kunt ook een klont boter toevoegen voor een harder korstje. Dan hoeft de deksel er niet op.
- Keer ze nog een paar keer om. Na een minuut of twintig zijn ze klaar. Druk met je vleestang op de ballen. Hoe stugger ze zijn, hoe gaarder. Je kunt ook meten met een kernthermometer. De ideale binnentemperatuur is 68 graden.
Meer tips van professionele koks vind je hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
PREMIUM
Achter de potten en pannen om het lekkerste gerecht van Mierlo te koken; ‘Braadpan! Garde! Oven 20 minuten op 220 graden!’
MIERLO - Maar liefst 138 mensen schuifelen zaterdagavond de keuken in om mee te doen aan Heel Mierlo Kookt. Ook verslaggeefster Vivianne van Bijsterveld en vriendin Femke koken mee uit een verrassingsbox. ‘Waarom doe ik dit?’ -
Wat Eten We Vandaag: Shepherd’s pie met kastanjechampignons
Traditioneel gezien wordt dit gerecht met lamsvlees gemaakt, maar door het vlees te vervangen door kastanjechampignons maken we het gerecht vegetarisch. De groente wordt bedekt door een rijkelijke laag aardappelpuree, echt een winters gerecht. -
‘Langste fastfood drive-through van Europa’ op Vliegveld Twenthe gaat - voorlopig - niet door: ‘Belangstelling té overweldigend’
De culinaire drive-through van Stanislaus Brewskovitch en Vliegveld Twenthe op de strip van het vliegveld gaat komend weekend niet door. De belangstelling voor het evenement is zo groot, dat de bedenkers meer tijd nodig hebben om het op een veilige manier te kunnen organiseren. -
PREMIUMKoken & eten
Buikvet maakt je kwetsbaarder voor coronavirus; sportdiëtiste geeft tips
Het is duidelijk dat obesitas een risicofactor is voor wie het coronavirus tref. Onderzoek toont aan dat niet elke persoon met overgewicht zich extra zorgen hoeft te maken om corona, maar vooral mensen met visceraal vet, oftewel buikvet.
-
Koken&Eten
Deze gezonde appeltaart van de Healthy Sisters is perfect voor de donkere dagen
Healthy Sisters Najima en Rachida delen in elke video een lekker én gezond recept. In deze aflevering laten ze je zien hoe je een heerlijke healthy appeltaart maakt. -
Koken & eten
Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
The Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg. -
Video
Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.