Met of zonder schil? Zo kook je het best aardappelen
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe maak je het lekkerst een gekookte aardappel?
Delen per e-mail
Eerst maar even: over welke aardappel hebben we het?
Er zijn ongelooflijk veel soorten aardappels. Ik ga er even van uit dat het gaat om een gekookt aardappeltje naast je tartaartje en spinazie. La Ratte of Charlotte bijvoorbeeld is een lekker soort aardappel. Klontje goede boter erop en wat zeezout. Niets extra’s nodig.
Moet je nu met of zonder schil koken?
Kleine delicate aardappelen moeten in de schil worden gekookt. Zo gooi je het minste weg en komt de lekkere smaak van de schil mee. Piel het velletje eraf als ze nog heet zijn (gewoon met je handen mits deze vuurvast zijn). Zelf gebruik ik altijd een tourneermesje. Grote aardappels, vastkokend bijvoorbeeld, moeten eerst geschild worden. Snijd vervolgens de aardappels altijd in gelijke stukken. De grootte bepaal je zelf. Het kunnen schijfjes zijn of blokken, als ze maar dezelfde grootte hebben zodat ze gelijkmatig garen. Ik snijd stukken van ongeveer 3 bij 3 cm.
In warm of koud water opzetten?
Liefst in koud water met wat zout. Deksel erop en naar het kookpunt brengen om vervolgens zachtjes door te laten pruttelen.
Na 8-10 minuten prik je er met een dunne ijzeren naald in om te kijken of je weerstand voelt. Zo niet? Afgieten en goed uit laten dampen.
Koken in kokend water kan natuurlijk wel (blancheren) maar dat zou eerder van toepassing zijn als je dunne plakjes wilt garen. Want bij plakjes van 2 mm heb je maar een heel korte garing nodig.
En als ik de aardappel wil bakken?
Voor een goed gebakken aardappel kook je de aardappel zo dat ie net een beetje uit elkaar valt. Goed uitdampen en laten afkoelen. Dan even een kleurtje geven in hete olie. Vervolgens doe je toch zeker wel 150 gram roomboter in de koekenpan. Neem de tijd, laat de boter lekker bruisen. En als laatste toevoeging een half gesnipperd uitje meefruiten. Enjoy.
Leren koken als een pro? Hieronder zie je hoe je een lekker korstje krijgt op je zalm, hoe je goede tomatensaus maakt en hoe je goede gehaktballen draait:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goeievraag.nl Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
Wat Eten We Vandaag: Pompoen-plaattaart met chipolataworstjes
Een plaattaart is supersnel klaar en je kan er van alles op doen wat je lekker vindt. Een handig gerecht om je restjes in te verwerken! Wij kiezen deze keer voor pompoen en chipolataworstjes. Dit recept is niet alleen lekker als avondmaaltijd, maar ook heerlijk als borrelhapje. -
Koken&Eten Dikke kersthit voor de borreltafel: een huisje van kaas, vleeswaren en noten
Vergeet de klassieke peperkoekhuisjes die met kerst óveral te zien zijn. Dit jaar stappen we over op de hartige variant: het ‘charcuterie chalet’. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.
-
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Koken & Weten Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid? -
Nigella Lawson gaat viraal met sneer naar Trump: ‘Recept van de dag is bittere oranje taart’
De wereldberoemde Britse tv-kok Nigella Lawson (61) gaat viraal op Twitter nadat ze in receptvorm een sneer uitdeelde aan Donald Trump. Uitgerekend in de laatste 24 uur van zijn presidentschap riep ze een ‘bittere oranje taart’ uit tot haar recept van de dag.