Volledig scherm
salmon © Shutterstock

Miljoenen opgesloten zalmen dood door algenplaag

Door een algenplaag zijn de afgelopen week naar schatting 8 miljoen zalmen doodgegaan bij Noorse viskwekerijen. Meer dan de helft van de omzetgroei is daardoor verloren gegaan, zeggen de Noorse autoriteiten. 

Het Directoraat van de Visserij zei dat het gaat om zo'n 10.000 ton gekweekte zalm, met een verkoopprijs van 620 miljoen Noorse kronen (63,5 miljoen euro), maar het verlies zou nog veel groter kunnen zijn. ,,Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de verliezen voor de producenten zullen zijn. Voorlopige cijfers wijzen op 8 miljoen dode vissen, wat overeenkomt met 40.000 ton zalm die de markten niet zal bereiken", zei Paul Aandahl van brancheorganisatie Norwegian Seafood Council tegen persbureau ANP.

Het aantal overleden vissen klinkt enorm, maar heel erg zullen wij het in onze winkels niet merken. ,,Wereldwijd heeft het verlies van zo'n aantal vissen een impact van 1,5 procent. Hier in Nederland kan dat tot zo'n drie procent groeien", reageert Remke Nerhstede van het Nederlands Visbureau. 

We kunnen volgens Nerhstede een lichte prijsstijging verwachten, maar hoeveel en hoelang dat duurt, valt lastig vast te stellen. ,,Doordat we niet weten of de overleden vissen jong of oud waren weten we niet hoe snel we die vissen in winkels zouden hebben gezien. Daarnaast heeft niet elke kwekerij last van de algenplaag dus zijn er ook veel vissen ongedeerd", aldus Nerhstede.

De algen, die zich snel hebben verspreid langs de kust van Noord-Noorwegen, plakken aan de kieuwen van de vis en verstikken ze. Wilde vis kan weg zwemmen van de algengordel, terwijl gekweekte vis gevangen zit. De algen en de dood van de vissen is volgens Nerhstede een tegenstrijdige combinatie: ,,Het zit zo: hoe schoner de zee is, hoe meer algen er zijn. Eigenlijk is het dus een goed teken, met slechte gevolgen.” 

Niemand vindt het raar dat een vis met kop en al in de supermarkt ligt, terwijl we liever geen varken met kop en al zien liggen. Bernice Bovenkerk van Wageningen University legt uit hoe dat zit: