Miljuschka laat lichaam checken in docu-serie #Eerlijkefoto: ‘Dit is wel even tik op mijn neus’
Koken & etenTv-kok Miljuschka Witzenhausen had een bijzondere week. Ze greep net naast de Televizier-Ring en het tweede deel van haar documentaire #Eerlijkefoto ging online. Die docu-serie zorgt voor veel discussie.
Delen per e-mail
‘Ja, tuurlijk jammer dat ik niet gewonnen heb, maar het feit dat ik genomineerd was vond ik al een beetje winnen dus daarover zeker niet getreurd’, schrijft Miljuschka vanochtend in haar nieuwsbrief aan alle fans. De presentatrice was eerder deze week genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, die voor de zesde keer naar Chantal Janzen ging. Wat niet is, kan nog komen, is haar motto. ‘Er is altijd een volgend jaar natuurlijk.. :).’
Body positivity
De docu-serie van Miljuschka is sinds begin oktober op Videoland te zien. De tweede aflevering die donderdag online kwam, zorgt voor discussie, aldus de presentatrice. In die episode komt Mayra Louise aan het woord, die haar Instagramaccount gebruikt om taboes te doorbreken rondom lijven die niet aan het standaard schoonheidsideaal voldoen. De Amsterdamse was de eerste die het in Nederland over body positivity had, zegt Miljuschka in de documentaire in gesprek met het voormalige plus-size fotomodel. ,,Je krijgt best veel shit over je heen.”
Mayra Louise krijg vaak opmerkingen. Dat ze lelijk is, een varken, ‘je eet alleen maar roze koeken’ of ‘ik zou het er niet op kunnen’. ,,Dat kan me niet schelen.” Eén opmerking die ze kreeg op een foto op Instagram ging haar wel door merg en been. Dat was toen ze zwanger was en iemand schreef dat ze het zo zielig vond voor haar dochtertje, omdat die haar moeder op jonge leeftijd zou verliezen. ,,Dat vond ik heel pijnlijk", vertelt ze zichtbaar aangedaan. ,,Omdat het ook zo duidelijk gericht is op mij pijn doen.”
Naar aanleiding van de blogpost en stories op Instagram van de eerste aflevering schreef Mayra Louise een blogpost op de site van Miljuschka. Daarin legt ze uit dat waar het in de discussie over body positivity wel en niet omgaat. Wat ze hoorde was: ‘Obesitas promoten is nooit oké’, ‘Waar zijn de dunne lichamen, wij hebben ook issues’ en ook ‘Waarom laat je geen mannen zien, die worstelen hier ook mee!’
Tekst gaat verder onder Instagrambericht...
Innerlijk
In de tweede aflevering van de serie #Eerlijkefoto komen ook influencers aan het woord die obsessief met hun lichaam bezig zijn. Tijdens een training leren ze zich concentreren op hun innerlijk, wat voor veel tranen zorgt. Ze mediteren en krijgen een spiegel voorgehouden: dopamine scoren als je veel likes krijgt op je profiel heeft niets met jou te maken, maar met je profiel. ,,Het is shocking om te zien hoe een ideaalbeeld dat we hebben zo veel verdriet veroorzaakt”, zegt Miljuschka te midden van de cursisten. Ze houdt het maar amper droog als ze vervolgt: ,,Als ik me dan realiseer dat ik een dochter van 8 heb die daarin opgroeit... pfff.”
Zelf liet ze haar vetpercentage meten door gezondheidswetenschapper Guy Plasqui. Die stelt vast dat ze overgewicht heeft. De risico’s die dan om de hoek komen kijken: diabetes type 2 en hoge bloeddruk. ,,Dat vind ik moeilijk om te horen”, zegt Miljuschka. Gezondheid is het belangrijkste in je leven, vindt ze. ,,Dit was wel even een tik op mijn neus.”
Eerlijkheid is Miljuschka's handelsmerk. In de serie over haar droomboerderij zie je dat het weleens mis gaat met een verbouwing:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten. -
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de beste potjes babyvoeding uit de supermarkt
Soms komt gemak uit een potje. Wortelpuree bijvoorbeeld, voor baby’s vanaf vier maanden. Is die net zo gezond en lekker als prakjes uit eigen keuken? Ons panel proeft negen potjes. -
Video Schoonmaken als een pro: zo laat je je gasfornuis weer blinken
Een gasfornuis vol aangekoekte etensresten en spetters: hoe maak je dat het beste schoon? Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins weet raad. In deze aflevering van ‘Schoonmaken als een pro’ vertelt ze hoe zij deze klus aanpakt.
-
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen.