Volledig scherm
PREMIUM
Rode bietjes van de barbecue. © Jan Ruland van den Brink

Minder zout in de keuken? Probeer dit eens!

Koken & etenVandaag begint de Nierstichting Restaurantdriedaagse. In veel restaurants wordt met minder zout gekookt. Dat hoeft niet minder lekker te zijn. Als je de juiste smaakmakers en technieken maar kent.

Op het werkblad van Bjorn Massop, chef-kok van restaurant Villa Ruimzicht in Doetinchem, staat een literfles sojasaus van een bekend Japans merk. Ervoor staat een kom met 169 gram zout. ,,Zo veel zout zit er in deze fles’’, zegt Massop (31). Ernaast een emmer ketchup, met er voor een enorme bak suiker. Zelfde verhaal.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.