Mysterie opgelost: hierom zit er een gat in je pastalepel
Koken & etenLaura Obdeijn gelooft niet alles wat er wordt verteld over eten en drinken. Deze week probeert zij een mysterie op te lossen: wat doe je met het gat in de spaghettilepel?
Er ging een tijd geleden een filmpje rond waarin iemand voordoet hoe je een blikopener hoort te gebruiken. Mensen reageerden geschokt; we hebben het blijkbaar altijd verkeerd gedaan. Zoals deze ‘keukenhack’ zijn er meer. Want wat te denken van het gat in de spaghettilepel – die lange lepel met tanden aan het eind. Online lees je dat het er zit om spaghetti mee af te meten en man, wat zou ik dat graag geloven. Niets zo moeilijk als het koken van de juiste hoeveelheid pasta.
Gian Luca Curto, chef-kok van pastabar Spaghetteria, zit op het moment van contact op een strand in het land van de pasta. Volgens hem wordt het gat in de spaghettilepel (mestolo per spaghetti of, in het Noord-Italiaanse dorp waar hij vandaan komt, casül) inderdaad gebruikt om een portie spaghetti voor één persoon af te meten, zo’n 80 à 90 gram. Al zul je er een Italiaan niet zo snel op betrappen, zegt hij. ,,Die eet meestal meer dan dat.”
Marc van Steenbeek van kookwinkel Duikelman vermoedt dat het gat oorspronkelijk niet bedoeld is als meetmiddel, maar om het kookvocht niet met de pasta mee uit de pan te scheppen. Maar ach, waarom niet meerdere functies? ,,Sommige lepels hebben nu zelfs twee gaten, voor één en twee personen. Andere hebben juist een kleiner gat. Dat is echt alleen bedoeld om het water weg te laten lopen.”
Nederlanders eten veel saus bij de pasta
Meetinstrumenten voor pasta vindt hij eigenlijk een beetje onzin. Het inschatten van een hoeveelheid spaghetti, tagliatelle of penne blijft volgens Van Steenbeek nattevingerwerk. ,,Uiteindelijk heeft de een toch meer honger dan de ander.”
Daarbij komt dat Nederlanders volgens hem bekendstaan om de grote hoeveelheid saus die ze bij de pasta eten. ,,Veel meer dan Italianen.” Daardoor heb je al snel te weinig spaghetti. ,,Dus in het geval van pasta zeggen wij: beter méé verlegen dan óm verlegen.”
Meer hacks ontdekken? Bekijk hier de afleveringen van Keukenheks:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Je hebt cola en cola, maar wat is het belangrijkst?
Dit is de tijd van goede voornemens. Het is drukker in de sportschool, er wordt minder gedronken (Dry January), gezonder gegeten, korter gedoucht. En ’t Wasven in Eindhoven is deze week overgestapt van Coca-Cola op biologische cola, zo is te lezen op de website: -
Dol op Keukenheks? Bekijk hier alle tips
Het nieuwe seizoen van Keukenheks komt eraan. Wil je alle afleveringen van Keukenheks bekijken? Je vindt ze hieronder. -
PREMIUMmet video
Het ruikt en smaakt als vlees, maar dit patatje zuurvlees van Vera komt uit de 3D-printer
Een frietje met wat? Zuurvlees uit de 3D-printer? Jazeker, Rotterdam heeft er sinds vandaag een bijzonder patatje mèt bij. De klassieke combinatie met zuurvlees, maar dan ‘koe-loos’. Bij de Frietboutique, de bedenker, is deze vegan en prijswinnende snack vanaf nu verkrijgbaar. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Koken & eten
Zeven keukenhulpjes waarvan je niet wist dat je ze nodig had
Tijdens het koken zijn er talloze hulpmiddelen om het keukenwerk wat makkelijker te maken. Er zijn soms van die dingen die je niet per se mist als je ze niet hebt, maar die toch onverwachts handig kunnen zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat je met een ontkroner heel gemakkelijk de kroontjes van je aardbeien kunt verwijderen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.