‘Niet doen: pond varkensvlees in je keelgat prakken’

Het Voedingscentrum wil gewone mannen helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen. In de videoserie en podcast Als Jan het kan volgen we Jan Heemskerk, schrijver en voormalig hoofdredacteur van de Playboy, die zichzelf en anderen tussen Moederdag en Vaderdag een gezonde leefstijl aanleert. Vandaag de vijfde en laatste aflevering.

,,Als je hard voor iets hebt gewerkt, dan moet je daar voorzichtig mee omgaan”, vindt Jan Heemskerk, die de afgelopen weken gewone-mannen-zoals-hijzelf op sleeptouw nam in hun verlangen om af te vallen. ,,Daarom ga ik elke dag op de weegschaal staan. Bij elk onsje boven de 88 kilo gaan alle alarmbellen af.”

Als de weegschaal naar de verkeerde kant uitslaat, gaat hij weer extra scherp letten op zijn eetgewoonten en zijn sportregime. ,,Dat is geen hysterie, dat is jezelf serieus nemen en zorgen dat je nooit meer wordt zoals je was.” In zijn geval (in zijn eigen woorden): een plofkop en een bierbuik. 

Heemskerk - zelf afgeslankt van 110,9 naar 87,4 kilo - vertelt in de vijfde aflevering van Als Jan het kan dat hij altijd op het vinkentouw zit. ,,Want het is zo verleidelijk om de teugels te laten vieren.” Een keer niet gaan hardlopen omdat het miezert, de sportschool skippen omdat je maatje het laat afweten, niet op de fiets springen maar de auto pakken: het is een glijdende schaal. Wat je ook niet moet doen? ,,Een pond varkensvlees met veel saus in je keelgat te prakken.”

Jan Heemskerk
Volledig scherm
Jan Heemskerk © 24Kitchen
Quote

Je kunt beter focussen op wat je wel heb

Astrid Postma-Smeets

Het doel van de video- en podcastserie was inspireren, helpen en informeren. Heemskerk deed dat samen met twee experts van het Voedingscentrum: Astrid Postma-Smeets (voeding) en Roel Hermans (gedrag). Hun boodschap in de laatste aflevering is simpel: hou vol.

Het is vooral slim om je niet blind te staren op wat je niet meer mag/wilt eten. ,,Je kunt beter focussen op wat je wel hebt of op wat je ervoor in de plaats hebt gekregen nu je gezonder leeft en meer beweegt”, adviseert Postma-Smeets. Misschien kun je nu weer de sport doen die je zo leuk vond of ravotten met de kinderen. Of je ziet er gewoon veel beter uit en voelt je energieker.

Weegschaal

Quote

Je kunt koekjes en snoep ook in blikken doen waardoor je niet ziet wat erin zit

Astrid Postma-Smeets

,,Volhouden is het moeilijkst”, weet Hermans. ,,Voor je het weet verval je in hetzelfde gedragspatroon als voordat je begon.” Om die valkuil voor te zijn, kun je zoals Heemskerk de weegschaal scherp in de smiezen houden. ,,Het helpt ook als je een dagboekje blijft bijhouden van wat je eet", vult Postma-Smeets aan. ,,En dingen niet kopen ook. Dan kun je ze ook niet eten. En je kunt groente en fruit in het zicht zetten zodat je die ziet.”

Het is zaak om te anticiperen op lastige momenten. ,,Als je voetbal gaat kijken op dinsdag en woensdag en donderdag, dan helpt het al als je de zak chips niet naast je neerzet maar een bakje vult in de keuken. Dan moet je alweer een barrière over om nog een bakje te gaan vullen”, vindt Hermans. ,,Je kunt koekjes en snoep ook in blikken doen waardoor je niet ziet wat erin zit", zegt Postma-Smeets. ,,Dat scheelt enorm.”

En: je hoeft niet alleen maar te lijden, vult ze aan. ,,Je kunt af en toe best iets lekkers nemen.” ,,Je kunt je ook voornemen om te denken: als voetbal begint, neem ik een appel en geen chips", zegt Hermans. Als je die gedachte voor jezelf herhaalt, dan maak je het jezelf gemakkelijker. ,,Ja, en op een feestje kun je ook één biertje nemen en daarna overgaan op iets anders.” Twee strategieën combineren is het slimst, aldus Hermans. Aan de ene kant proberen het bewustzijn over je eigen eetgedrag te vergroten. En aan de andere kant is het onbewuste gedrag een impuls te geven. 

Het kan volgens Postma-Smeets geen kwaad nog een blik te werpen op de site van het Voedingscentrum, daarop staan recepten. Ook geeft het kenniscentrum van de overheid kookboeken uit en publiceert op de site dagmenu's. Afvallers kunnen ook terecht op Facebook waar ze meer steun krijgen in een besloten groep van het Voedingscentrum. ,,En doe je voordeel met alles wat we de afgelopen afleveringen hebben benoemd en aangeprezen.”

Hier kun je alle afleveringen nog eens bekijken: