Nieuw glutenvrij bier in de schappen: Eentje steekt er met kop en schouders bovenuit
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test biersommelier Fiona de Lange het bier van Bellfield beers.
De kleurrijke blikjes bier van de Schotse brouwerij Bellfield liggen sinds kort bij Albert Heijn. Wat het bier anders maakt is dat het glutenvrij is, al is dat nou ook weer niet zó bijzonder, weet biersommelier en zythologe Fiona de Lange. Hoewel het aanbod in de supermarkt niet gigantisch is, hebben we in Nederland wel ons eigen Jopen Hop Zij Met Ons, te koop bij onder andere Jumbo en AH.
Verder zijn er in het binnen- en buitenland inmiddels héél veel glutenvrije brouwers, van wie je de producten kunt aanschaffen bij speciaalzaken. ,,Een van de pioniers wat glutenvrije pils betreft is Mongozo en qua speciaalbier is dat Brunehaut. Deze laatste brouwerij valt jaar in en jaar uit in de prijzen’’, vertelt De Lange.
Vier stuks
De nieuwste supermarktspeler is dus Bellfield, een merk dat onder andere in de prijzen viel met hun glutenvrije klassieke pils: de Bohemian Pilsner, én hun glutenvrije speciaalbier Lawless village IPA. De Lange proeft ze, samen met twee andere glutenvrije speciaalbieren van Bellfield: Craft lager en Session ale.
Wat opvalt, vindt De Lange, en dat maakt het glutenvrije bier van Bellfield wél uniek, is dat het redelijk laag is in alcoholpercentage. Van 3,8 procent (de Session Ale) tot 5,2 procent (de Craft lager).
Verliezer
,,Overall is het bier aardig gelukt qua body en kruidige nasmaak’’, vindt De Lange. Al is de sommelier over het ene biertje meer te spreken dan over het andere. Het probleem is, dat bij een aantal bieren de aroma’s nog achterblijven; oftewel de ingrediënten die het bier geur en smaak verlenen. ,,Dat kan stukken beter.’'
Wat dat betreft is de Lawless village IPA de grote verliezer, vindt zij. ,,Dat vond ik persoonlijk echt een teleurstelling. Ik verwachtte meer qua aroma. Een sterke citrus- of grapefruitgeur en smaak is heel kenmerkend voor een IPA.’’ Een IPA is een populaire bierstijl, met veel hop wat - als het goed is - zorgt voor smaken van fruit.
Winnaar
Over het pilsje, de Bohemian Pilsner, is zij positief. Ze vergelijkt het met een klassieke Tsjechische pils. ,,Zacht en zoet fruitig, al had ik wél wat meer bitterheid en stevigheid verwacht.’’ De Session ale heeft duidelijke citrustonen, een moutig karakter en een bittere nasmaak van zwarte peper (lekker!). Al was de schuimlaag snel weg. ,,Dat is een bekend probleem bij glutenvrije bieren’’, weet De Lange.
De absolute winnaar, en tevens het bier dat De Lange nog eens zal kopen, is Craft lager. ,,Ook voor een pilsliefhebber is dit een smakelijke biersoort om eens te proberen, en als je glutenintolerantie hebt al helemaal. Het heeft prettige zoete tonen en een stabiele volmondige body. In de nasmaak komen de kruidige tonen van peper vanuit de hop mooi naar boven. Dat zorgt voor een extra fris karakter’’, vertelt zij.
Stijl
Op de aroma’s en schuimstabiliteit na, is een goede basis gelegd, vindt De Lange. Wat bier zo lekker maakt, is mede afhankelijk van de context. Past het bij de gelegenheid? ,,Juist daarom is het zo mooi dat er ook steeds meer glutenvrije bierstijlen op de markt verschijnen.’’
Haar advies? ,,Drink Craft lager in combinatie met een bitterbal, pittige nootjes of belegen kaas en Bohemian Pils met oude geitenkaas of fuet met peper.’’ Lekker voor bij de borrel dus. ,,Session ale zou je kunnen drinken samen met een aspergemaaltijd of kipkerrie salade’’, is haar smakelijke aanbeveling.
Bier kun je ook gebruiken bij het barbecueën, legt Marvin uit in deze video:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMKoken & eten
Broodexpert: Het brood dat jij eet, vertelt of je tot elite behoort (of niet)
Brood is een goede manier om onze geschiedenis te bestuderen, zegt emeritus hoogleraar Peter Scholliers. Hij schreef er een boek over. ‘We eten steeds ander brood.’ -
Koken & Eten
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.”
-
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk. -
Met video
RIVM: Eet geen vis en garnalen uit Westerschelde
Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis en schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Er zit te veel PFAS in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel. -
PREMIUM
Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
Amsterdam: 21 restaurants met een Michelinster, Rotterdam: 9. Den Haag: 1. Utrecht: 0. Sinds Grand Hotel Karel V in 2013 haar Michelinster verloor, telt de stad geen sterrenrestaurant meer. Alweer bijna tien jaar, dus. Volgende week worden de sterren weer uitgereikt. Maakt Utrecht kans?