Nieuwe kipvervanger is bedrieglijk echt, maar hoe smaakt het?
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel Future Chicken.
Ditmaal geen plantaardige burgers of worsten, maar vegetarische kipstukjes gemaakt van soja; Future Chicken is de nieuwe nep-kiplijn van Future Farm, een Braziliaanse plantaardige vleesproducent die ook de Nederlandse markt probeert te veroveren. De producten van Future Farm liggen onder andere bij Marqt en Sligro, allemaal voor 3,89 euro.
Future Farm is niet een van de bekendste namen zoals Beyond Meat en de Vegetarische Slager, waarvan de producten bij AH en Jumbo zich opstapelen. Misschien dat Van Wezel, diëtist en tevens eigenaresse van diverse voedings-adviespraktijken in Nederland er daarom nog niet van gehoord had. Ze probeert het allemaal uit: ,,Als ik ergens over lees, wil ik het vaak wel proeven.’’ Net als veel van de jongere generaties en mensen van middelbare leeftijd, denkt zij.
Maar kip, en dan ‘pure’ kipstukjes zonder marinade, vindt zij weer iets anders om te proberen. Vegetarische worsten en burgers voerden toch lange tijd de boventoon. Haar eerste ervaring met dit product is semi-positief. Qua uiterlijk lijkt het absoluut op kip. ,,Mijn kinderen zagen het liggen en dachten; dit is kip.’’ Ook de geur in enigszins ‘kippig’, maar dan kip die net wat te ver heen is. ,,Daarom werd ik op verkeerde been gezet, ik vraag me af of vegetariërs een product willen dat ze zo sterk aan vlees doet denken.’’
Toevoegingen
Het product is hoofdzakelijk gemaakt van soja, bevat suikers, kleur- en smaakstoffen zoals citroenzuur en zout; heel veel zout. Zo’n 1,5 gram per 100 gram kip. Zo’n droge ‘kip’ moeten de producten natuurlijk opleuken, vandaar alle toevoegingen, weet Van Wezel. ,,Daar ligt de grootste uitdaging voor producenten. Dat geldt voor deze kip, maar ook vegetarische burgers en gehakt.’’
De toevoegingen zorgen ervoor dat het product lang houdbaar is, tot wel een jaar, vergelijkbaar met veel andere vleesvervangers. Maar denk niet dat je een natuurlijk product voor je neus hebt, zoals een blok tofu, gemaakt van hoofdzakelijk sojabonen.
Kruiden
Van Wezel kruidde het product met wat sumak en knoflook en bakte het in de pan. Het grote voordeel, vindt zij, is dat het héél snel klaar is, anders dan echte kip. ,,Het proefde een beetje pittig, door mijn eigen kruiden, maar ook door alle toevoegingen.’’
Waar zij zelf het meest op let is de bite; misschien wel het belangrijkste aspect is van een vleesvervanger. ,,Wat mij opvalt met dit product, en ook met andere nep-kipproducten, is dat het een gomachtige structuur heeft. Als een te hard gebakken stuk tonijn; je moet er echt even in bijten. Ook het sappige van een kip mis ik nog.’’
Het voordeel van nep-kip producten mét marinade is dat het eiwit vaak wat soepeler is, vertelt zij. Daarom liggen er daar wellicht ook meer van in de supermarkten.
Eindoordeel
Qua voedzaamheid kom je met het product heus aan je trekken, volgens Van Wezel. Op het hoge zoutgehalte na, is het een bron van plantaardige eiwitten. ,,Meer dan een gewone kip; het zit zo ongeveer tussen een biefstuk en stuk tofu in. Verder is het laag in koolhydraten en vet.’’
Over twintig jaar eten we veel meer van dit soort producten. Daarom is de naam Future Chicken zo gek nog niet, denkt zij. ,,We zullen - denk ik - wel moeten, als we willen dat de veestapel krimpt om ruimte te maken voor huizen en de CO2-uitstoot te verminderen. De volwassenen van nu proberen dit soort producten, en de kleine kinderen groeien ermee op. Die zullen veel minder argwanend staan tegenover dit soort producten.’’
Bekijk hier de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt
Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s blijven te zien. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame, na ophef die in de VS was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Dat zou ‘woke’ zijn. Het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen. -
PREMIUMKoken & Eten
Diëtist over lightproducten zoals sojamelk: 'Als je scheutje neemt, maakt het amper uit’
Van heel wat voedingsmiddelen zijn light varianten te vinden. Maar wat is ‘light’ en is het een gezondere keuze? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 10 populaire light producten met de originele variant. ,,Light zegt niet alles over een product: soms bevat het minder vet, maar wel meer suiker.’’ -
PREMIUM
Eenzame ouderen blij met maaltijd van voedsel dat supermarkt weggooit: ‘Ken geen beter restaurant’
Supermarkten gooien iedere dag een hoop eten weg. En veel mensen zijn eenzaam. Twee problemen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Toch worden ze in Woerden tegelijkertijd opgelost. -
PREMIUM
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Koken & Weten
Zelf yoghurt maken kan in één nachtje: fermenteren maakt je eten lekkerder én gezonder
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 1: melkzuurfermentatie. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?