Nieuwe wijn van sinaasappelen is verrassend: ‘Je kunt het als aperitief schenken’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal probeert Harold Hamersma sinaasappelwijn van Tarongino.
Wijn gemaakt van enkel en alleen sinaasappelen; dat is weer eens iets anders, beaamt wijnliefhebber en bekende wijnschrijver Harold Hamersma. Er zijn varianten van vruchtenwijnen op de markt, vertelt hij. Denk bijvoorbeeld aan sangria, de populaire Spaans/Portugese drank met rode wijn en héél veel vruchten.
Zelfs in de supermarkt tref je vruchtenwijnen met frambozen of bessen. Deze varianten doet Hamersma gekscherend af als: ‘goedkope rotzooi die mijn schoonmoeder nog weleens dronk’. Het grote misverstand van dit soort vruchtenwijnen is dat het vaak gewone wijn betreft, met wat vruchtenessentie voor de smaak.
Ook in die categorie bestaan lekkere wijnen, benadrukt Hamersma. ,,Je hebt een goede, versterkte wijn uit Valencia: Iglesias PAR. De wijn is gemaakt van een Spaanse witte druif (PX druif) en is in contact gekomen met de schil van een sinaasappel, waardoor het een zoetig fruitaroma krijgt. Het is ideaal voor bij chocoladedesserts.’’
Sinaasappels
De sinaasappelwijnen van Targongino, een wijnhuis uit Valencia, bestaan daarentegen wel voor honderd procent uit sinaasappels. Hamersma proeft de Tarongino Orange (10,99 euro) en Tarongino Ecologico, de biologische variant (12,49 euro), die sinds kort online verkrijgbaar zijn in Nederland.
,,Ik kende deze variant nog niet’’, vertelt Hamersma. De wijnliefhebber maakt vaak kennis met nieuwe wijnen en soms is dat niet voor herhaling vatbaar, maar deze varianten vond hij wel degelijk goed. ,,Ik vond het een mooie verassing’’, vertelt hij. ,,De wijn is zuiver, het had geen kunstmatige smaak. Ik proefde sinaasappels samen met een lichte alcohol-touch. Zo’n 7 procent; dat valt mee.’’
Zoet
Het is absoluut aan de zoete kant. Zelf drinkt Hamersma niet veel zoete wijn, maar hij kan wel verschillende toepassingen bedenken. ,,Ik host wel eens feestjes en dan verlangen mensen van mij dat ik met iets verrassends kom; dit zou dan een goede optie zijn.’’
Bijvoorbeeld als aperitief. ,,Je kunt het tot longdrink verheffen. De wijn deed mij een beetje denken aan een campari, het heeft een zoet-bittere smaak. Met een derde sinaasappelwijn, tonic en munt heb je een lekkere mixdrank.
In zijn pure vorm deed het me erg aan een vermout denken. Het heeft iets licht kruidigs. Het zou daarom ook als dessertwijn goed tot zijn recht komen. Zo’n glaasje serveren na een brunch, samen met een chocoladetaartje, aardbeien en frambozen. Dat is met recht een grande finale.’’
Markt
Of dit nou het drankje van de toekomst gaat worden, betwijfelt Hamersma. ,,De markt voor zoete wijn is niet groot. Ik kan me wel voorstellen dat het een volwassen plekje krijgt tussen het aanbod, want het heeft iets onderscheidends. Het is puur en niet te kostbaar.’’
Voor zichzelf gaat de wijnschrijver het niet schenken, maar wél voor zijn gasten die van een zoete wijn houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom mannen vaker bier drinken dan vrouwen? ‘Bierprofessor’ Leendert Alberts weet het
Het eerste biertje dat hij op zijn 18de dronk, daar vond hij ‘niets aan’. Inmiddels weet de 56-jarige Leendert Alberts alles van de Nederlandse biergeschiedenis en is zijn bijnaam ‘de bierprofessor’. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Wat Eten We Vandaag: Stromboli
Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen hun hart ophalen bij stromboli: een opgerolde pizza afkomstig uit Amerika. Waarbij bij calzone het pizzadeeg wordt dubbelgeklapt, wordt bij deze variant het deeg van de pizza opgerold. Een gerecht dat zich goed leent om restjes groenten en beleg zoals Parmezaanse kaas, bacon of salami in te verwerken. -
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
PREMIUM
Bakkers klaar, bakken maar (maar dan zonder tarwebloem)
Nu de schappen met bloem vaak leeg zijn, lijkt brood en cake bakken een stuk moeilijker. Dat hoeft het niet te zijn, weet Marike Bol van Oh My Pie. Zij bakt door haar glutenintolerantie al tien jaar zonder tarwebloem en legt uit welke alternatieven je kunt gebruiken.