Nieuwste Nespresso-machine en cups getest: helaas wéér te weinig koffie
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test topbarista Rob Clarijs de nieuwste Nespresso-koffiemachine samen met de nieuwe capsules.
Het ene kopje koffie is het andere niet, maar wat nou écht lekkere koffie is, is heel persoonlijk. De meeste liefhebbers zijn het erover eens dat verse bonenkoffie, het qua smaak en jeu wint van je eigen machine. Die twee moet je dan ook niet te veel vergelijken, vindt Rob Clarijs, Coffee master (een soort olympische spelen onder de koffiewedstrijden) en oprichter van De Zeeuwse Branding.
Hij probeert de nieuwste automaat van Nespresso: de Vertuo Next, die voor meer dan 50 procent uit gerecycled plastic bestaat (prijs: vanaf 149 euro). Samen met de automaat komen nieuwe cups; Carafe pour-over capsules, goed voor karaf met 535 milliliter koffie én Peru Organic, de eerste biologische koffiecups van Nespresso.
Clarijs noemt Nespresso een grondlegger. ,,Een partij die mensen kan ‘opvoeden’ als het om koffie gaat.’’ Hoewel hij het goed vindt dat een grote speler als Nespresso zich bekommert om de toekomst van onze wereld, is hij niet bepaald onder de indruk van de koffie.
Zuinig
De nieuwe capsules bevatten duidelijk meer koffie dan de eerste generatie cups van Nespresso. ,,Dat is een voordeel, want je hebt genoeg koffie nodig om een goed kopje koffie te zetten. Met één theezakje kun je immers geen zwembad aan thee zetten’’, illustreert Clarijs.
,,Bij de Carafe pour-over capsules heb ik 18 gram gewogen, en bij Peru Organic 7,5 gram koffie.’’ Even ter vergelijking: in de eerste generatie Nespresso-cups zit gemiddeld maar zo’n 5 á 6 gram gemalen koffie per capsule. ,,Nespresso staat erom bekend de grens op te zoeken qua volume koffie wat je uit een cupje kunt halen. Toegegeven, dat is helaas bij veel cups voor thuisgebruik het geval.’’
Toch is het zuinig. Zeker omdat je met de Carafe pour-over capsules een hele kan aan koffie moet vullen (535 ml). ,,Ik weet: het is appels met peren vergelijken, maar een gemiddeld recept in de wereld van verse bonen bevat 60 gram koffiebonen per één liter water.’’
Slap
De lage dosering koffie zorgt niet alleen voor een slap bakkie, maar ook overextractie. Dan is de verhouding tussen het water, de koffie, maalgraad en de doorlooptijd niet in balans. Het resulteert in een bittere smaak. Clarijs vindt de Carafe pour-over daarom vies. ,,De smaak? Paracetamol, sigaretten en ergens in de verte wat tonen chocolade.’’ Als hij met de nieuwe capsule echter een espresso maakt is hij verrast. ,,Eerlijk: niet slecht.’'
Van de Peru Organic, de eerste biologische koffie van Nespresso, had hij hoge verwachtingen. ,,Helaas wel maar 7,5 gram koffie per capsule, maar daar laat ik me niet door afleiden. Ik heb weleens capsules van Nespresso geproefd met 5 gram, die prima smaakten.’’ Dan is de balans wél in orde, en is er geen sprake van overextractie. Maar ook deze valt tegen. ,,Ik vind de smaak te scherp en notig, als onrijp fruit. Máár dat is mijn mening’’, nuanceert hij.
Oud
Een uit het oude assortiment; Nespresso Giornio, die hij toevallig ook proeft, is niet fraai, maar komt als best uit de test. ,,Met tonen van havermout en melkchocolade. Helaas smaakt die wel wat slap, dat komt omdat het 230 ml koffie is dat met 13 gram gemalen koffie is gezet.’’
Jammer, vindt Clarijs. ,,Ik had zó gehoopt dat Nespresso met zijn nieuwe machine en capsules koffie naar een hoger niveau zou tillen. Ik vind het vooral zonde dat ik geen vooruitgang proef in de smaken die uit de machine komen. Echt niet iedereen hoeft zo’n koffienerd als ik te worden, maar ze hadden meer kunnen doen.’’ Overigens vindt hij de machine en de karaf erg mooi. Dat mag ook gezegd worden.
Wat vinden jullie van Nespresso-koffie? Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Zin in lekker koken en eten? Doe inspiratie op met onze video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Wrap met sticky aubergine en sriracha mayonaise
-
PREMIUMKoken & eten
Diëtiste over 8 soorten honger: ‘Veel eetmomenten hebben weinig te maken met echte honger’
Geen buikgevoel is zo bedrieglijk als honger. Want het komt in alle vormen en maten: van alcoholhonger tot harthonger. Het is dus goed om te weten wat er precies knaagt in je maag, als je om tien uur ’s ochtends naar chocolade wil grijpen omdat je buik bromt. Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je acht verschillende hongers van elkaar onderscheidt. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Professor: ‘Ongezonde voeding op lange termijn zeer schadelijk voor gezondheid’
Kinderen kun je maar het beste al jong goede eetgewoonten aanleren, vindt hoogleraar kindergeneeskunde Inge Gies. In haar werk ziet ze wat de gevolgen zijn van belabberde eetgewoonten. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta guacamole
Je kent het vast wel: guacamole. Een heerlijke dip van avocado, tomaat, rode ui, limoen en koriander uit het zonnige Mexico. Maar wat nou als je deze ingrediënten samenbrengt en verwerkt in een pasta? Het resultaat: een makkelijke, frisse en oh zo lekkere pasta.
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
-
-
PREMIUM
Ruben opent groot ontbijtrestaurant in Rotterdam: ‘Mensen ontbijten steeds vaker buiten de deur’
Bij zijn toenmalige werkgever kreeg hij geen gehoor toen hij aandrong op een uitgebreide ontbijtkaart. Want daar zou geen markt voor zijn in Rotterdam. Ruben Venema bewees met By Jarmusch het tegendeel. Over twee weken opent hij een nog groter ontbijtrestaurant.Rotterdam -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer