Octopus, krab en kreeft voelen verdriet: koken van levende dieren verboden in Groot-Brittannië
Het koken van een levende kreeft, zal in het Verenigd Koninkrijk binnenkort verboden worden. De Britse overheid kondigde vrijdag aan dat ze de dierenwelzijnswet bijwerken. Octopussen, krabben en kreeften zullen er nu ook in worden opgenomen. Dat gebeurt na zo’n 300 studies die aantonen dat schaal- en weekdieren gevoelens hebben.
In sommige landen, waaronder Zwitserland en Nieuw-Zeeland, is het levend koken van schaaldieren al illegaal. Nu heeft ook de Britse regering vrijdag aangekondigd dat tienpotigen, een orde van schaaldieren, koppotigen en een klasse van weekdieren onder de Animal Welfare Bill zullen vallen. Het gaat om dieren zoals octopussen, inktvissen, krabben, kreeften tot garnalen. In tegenstelling tot sommige andere dieren zonder ruggengraat, hebben tienpotige schaaldieren en koppotigen een complex centraal zenuwstelsel. Een van de belangrijkste kenmerken van bewustzijn. ,,Octopussen en andere koppotigen worden al jaren in de wetenschap beschermd, maar tot nu toe was er geen enkele bescherming daarbuiten”, vertelt Jonathan Birch, een professor aan de LSE, die werkte aan het onderzoek.
De bevinding volgt op een ruzie over de wet rond dierenwelzijn, die alle gewervelde dieren erkent als levende wezens. De Conservative Animal Welfare Foundation presenteerde een eigen rapport aan de regering, met het argument dat ook schaal- en weekdieren gevoelens hebben. De ministers gaven hier gevolg aan en vroegen aan de London School of Economics and Political Science om onafhankelijk onderzoek uit te voeren. En wat blijkt: het rapport, dat deze maand werd gepubliceerd, vond ‘sterk bewijs’ dat dergelijke dieren gevoelig zijn.
Geen gevolgen voor restaurants
In het rapport stonden - naast de dieren niet levend koken - ook nog specifieke aanbevelingen, waaronder: een verbod op de declawing (poten uittrekken) van krabben, een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften aan ‘ongetrainden, niet-deskundige personen’ en een verbod op bovenstaande slachtmethoden wanneer er een haalbaar alternatief bestaat.
In de aankondiging zei de Britse regering nog dat de wet er is ‘om er voor te zorgen dat dierenwelzijn goed wordt overwogen in toekomstige besluitvorming'. De wet zou geen invloed hebben op bestaande wetgeving of industriële praktijken zoals visserij.
Nieuws, tips en inspiratie over eten en koken vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMColumn
Wat is groente en fruit en wat niet? Serieus?
Ik zou willen dat het een slechte 1 aprilgrap was, maar helaas. Mensen worden dikker, maar gezond voedsel goedkoper maken kan niet. Andersom blijkt wel te kunnen. Een doos met zestien diepvriesfrikandellen heb je al voor pakweg 3,50 euro. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappel-pompoenfrittata met Taleggio
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en is vergelijkbaar met de Spaanse aardappeltortilla. Het gerecht is een goedgevulde omelet, en leent zich uitstekend om overgebleven ingrediënten in te verwerken.
-
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
-
-
PREMIUM
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.