Oma Reen wil haar recepten doorgeven: ‘Mijn cultuur en geschiedenis mogen niet mee het graf in’
Koken en EtenIn ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ kookt 24Kitchen-chef Danny Jansen met oma’s én opa’s familierecepten van over de hele wereld. Oma Reen kookt de hele week. Ze laat haar lekkerste gerechten zien, zoals haar kip met rijst.
Doel van het kookprogramma dat wordt uitgezonden door 24Kitchen is om familierecepten van verschillende culturen - en de verhalen die daarbij horen - door te geven aan volgende generaties. Zo gaan de cultuur én de tradities die daarbij horen niet verloren. Irene de Haas - oma Reen - draagt daar graag aan bij.
,,Het is natuurlijk erg belangrijk om recepten als deze voort te laten leven”, vertelt De Haas terwijl ze in haar keuken kruiden staat te vijzelen voor haar asem pedis, een frisse en pikante soep met onder andere gestoofde kip, citroengras, gember en soepgroenten. Chefkok Danny Jansen kookt sinds 10 mei met vijf oma’s - en één opa - uit onder meer Suriname, Turkije, Griekenland, Thailand en Italië. De Haas, oftewel oma Reen, komt vanaf vanavond vijf werkdagen lang voorbij in de afleveringen.
Oma Reen deelt deze week onder meer haar kiprecept én ze legt uit hoe zij haar rijst altijd goed krijgt. Wil je zeker weten dat jouw rijst goed lukt, gebruik dan een kopje, tipt ze. Maakt niet uit hoe groot hij is, als je in één gerecht maar telkens dezelfde gebruikt. ,,Als de verhoudingen maar kloppen", concludeert Jansen.
Kip ketjap met boontjes en rijst
Ingrediënten
Kip ketjap
1 ui
3 teentjes knoflook
2 cm gember
1 kg kipkluifjes
2 el roomboter
100 ml ketjap manis
2 el oestersaus
3 el tomatenketchup
2 el honing
150 ml water
Boontjes en rijst
500 g haricots verts
250 g pandanrijst
1 bosui
4 el gebakken uitjes
Bereiding
Kip ketjap
- Pel en snipper de ui. Pel en rasp de knoflook. Schil de gember.
- Verhit een ruime bakpan waar alle kipkluifjes in passen. Smelt de boter.
- Bak de kipkluifjes rondom in de roomboter goudbruin op matig vuur.
- Voeg dan de ui en knoflook toe. Rasp de gember boven de pan en bak dit kort mee. Voeg daarna de ketjap, oestersaus, tomatenketchup en honing toe en meng goed door.
- Voeg 150 ml water toe aan de pan. Gaar de kipkluifjes in 20 minuten op matig vuur met een deksel op de pan.
Boontjes en rijst
- Breng een ruime pan water aan de kook. Maak ondertussen de haricots verts schoon. Kook de haricots verts in ongeveer 6 minuten gaar en giet ze daarna af. Kook ondertussen de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Serveren
Stap 1: Haal na 20 minuten de deksel van de pan, laat de saus op matig vuur inkoken tot het een mooie plakkerige laag om de kip vormt. Zet daarna het vuur uit.
Stap 2: Serveer de kip ketjap met de rijst en haricots verts, wat fijngesneden bosuiringetjes en gebakken uitjes.
Lees hieronder het interview met oma Reen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Zo maak je Turkse pizza (inclusief de kruidenmix die je ervoor nodig hebt)
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMVideo
Oma Trees kookt Indonesisch met Danny: ‘Je hoeft vlees niet te vermoorden’
De vrolijke 24Kitchenchef Danny Jansen is terug met een nieuw seizoen Zoals Alleen Oma Dat Kan. Zes weken lang kookt hij niet alleen met oma’s, maar voor de verandering ook met een opa. ‘Het leuke van koken met oma’s en opa’s is dat het niet gejaagd is.’ -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
Wat Eten We Vandaag: Courgette fritters met romesco dip
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Piri piri drumsticks met gegrilde paprika
Zo’n gerecht dat vrijwel iedereen lust: piri piri drumsticks. We bakken de drumsticks eerst kort aan, zodat ze een mooi, bruin kleurtje krijgen. Vervolgens garen we ze met de paprika én zelfgemaakte marinade in de oven. De marinade krijgt door de rode rawit peper een lekker pitje. -
PREMIUM
Terrastest: hoeveel betaal je voor een drankje? ‘Prijzen voelen steeds ongemakkelijker’
Een biertje op het terras is in twee jaar tijd 15 procent duurder geworden, blijkt uit een terrastest van deze site. De hoge prijs brengt de lokale horeca in een spagaat. „We moeten soms een prijs vragen waar ook wij moeilijk achter kunnen staan.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer