Omzet supermarkten licht gestegen, grote groei onlineverkoop
De Nederlandse supermarkten zagen het afgelopen jaar een kleine groei in hun totale omzet. De omzet was in 2021 met 44,6 miljard euro weliswaar iets lager dan het jaar ervoor, maar 2021 had één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei 1,7 procent zijn geweest.
Dat de omzet zo hoog bleef het afgelopen jaar, had onder meer te maken met de tweevoudige accijnsverhoging op tabak in januari en april. In combinatie met de tijdelijke sluiting van tabakszaken begin en eind 2021 leverde dit de supermarkten een omzetgroei van 158 miljoen euro op. Opvallende andere stijgingen - mede veroorzaakt door de coronacrisis - waren verder onder meer te zien in het aantal verkochte batterijen (+ 16 procent), kaarsen (+ 50 procent) en bier (circa 35 miljoen euro extra).
Ook mede door de gevolgen van de pandemie stegen de onlineverkopen van supermarkten met maar liefst 30 procent ten opzichte van 2020. De top 3-supermarkten qua marktaandeel is ongewijzigd. Met ruim een derde marktaandeel blijft Albert Heijn de grootste van Nederland, gevolgd door Jumbo en Superunie (onder andere Plus, Dirk en Coop). Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een inflatie van 3 procent, wat de vraag oproept of consumenten evenveel blijven kopen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie. -
PREMIUMvoor jou geproefd
Groentechips: is het een goed alternatief voor een gewoon chippie?
Groentechips lijken gezond. Er zit immers groente in, toch? Maar is dat wel echt zo? En voor welke fiets je nét dat blokje om? We trekken vijf zakken open en laten ons deskundige, driekoppig panel testen op kraak en smaak. -
Wat Eten We Vandaag: Nasi Goreng
Nasi goreng is een van onze favoriete gerechten uit de Indonesische keuken. Het is net zo gemakkelijk om nasi zelf te maken, dus kant-en-klare pakjes zijn niet nodig. Wij serveren ’m met gerookte spekblokjes. Heb je ander vlees of restjes groente over in de koelkast? Voeg deze gerust toe, nasi goreng is een typisch no-waste recept. Geschikt voor kliekjes dus. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUM
Bij Brasserie La Colline in Oss gaat het wat met de Franse slag
OSS - Brasserie La Colline in Oss wil een plek zijn voor iedereen, met een klassieke Franse keuken en bijbehorende sfeer. Niet alle gerechten zijn er even geslaagd. En de bediening? Tja, die bepaalt toch een groot deel van de stemming van de avond. Score: 6,9. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel.