Ontbijtgranen voor kinderen meestal niet zo gezond
Koken & etenOntbijtgranen lijken gezond, maar oppassen is verstandig. De Consumentenbond ziet dat er weliswaar vaak veel gezonde granen in zitten, maar dat ze ook vaak veel vet en suikers bevatten.
Delen per e-mail
De Consumentenbond nam 70 ontbijtgranen onder de loep. Van de 20 soorten die voor kinderen zijn bedoeld, kreeg een kwart de hoogste beoordeling qua gezonde ingrediënten (een A). Bij de ontbijtgranen voor volwassenen was dat 44 procent, zo maakt de bond vandaag bekend.
Hoe gezond zijn ontbijtgranen? Als er alleen maar onbewerkte ingrediënten in zitten, kan zo'n begin van de dag heel gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan havermout of speltpap, waarin veel vezels en eiwit zitten en nauwelijks suikers of verzadigd vet. Die krijgen dan ook een dikke duim in de nieuwe editie van de Consumentengids.
Die gezonde varianten liggen ook in de winkel: Brinta bijvoorbeeld, een volkorengraanontbijt. De biologische cornflakes van Albert Heijn, die vrijwel alleen uit mais bestaat, scoren ook het hoogste ‘cijfer’, een A.
Opletten
Andere ontbijtgranen zijn juist minder gezond. Kellogg’s voegt aan zijn cornflakes zout en suiker toe en die krijgen daarom een C. En ook bij typische kinderproducten zijn er grote verschillen. Zo krijgt de Quaker kids crunchy mix-up chocolate flavour een A, terwijl de Jordans junior chocolate granola, met meer suiker en verzadigd vet, een C scoort. De eerder genoemde Brinta heeft trouwens ook een drinkontbijt dat 20 procent toegevoegde suiker bevat en daarom een C krijgt.
Een van de slechtst scorende ontbijtjes is Absolutely Nuts super granola van Eat Naturally. Er zit veel verzadigd vet in en er is ook nog suiker aan toegevoegd: daarom een D.
Het baart de Consumentenbond zorgen dat sommige ontbijtgranen zo slecht scoren. Het is typisch zo’n product waarbij de fabrikant de voorkant van het pak of de zak gebruikt – of beter gezegd misbruikt – om een onrealistische voorstelling van zaken te geven. Op de verpakkingen zijn veelvuldig fruit en noten te zien. Dorset Cereals cranberry, cherrry & almond bevat bijvoorbeeld 30 procent (goedkopere) rozijnen versus 1 procent kers. De 6 procent cranberry's zijn gesuikerd dus eigenlijk snoepjes, zo schrijft de bond.
De Consumentenbond gebruikt in de test met opzet de Nutri-Score. Dit systeem maakt in een oogopslag duidelijk of een product veel suiker, vet of zout bevat. Het logo is een krachtig middel, vindt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Consumenten krijgen met het logo immers direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Daarom wil de bond dat het voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt. In voedingsland hebben grote partijen als Albert Heijn en Hak het logo al omarmd. Andere partijen staan niet te trappelen: het logo geeft veel producten met rood het stempel ongezond.
Een verraderlijk ingrediënt is fruit, vindt de consumentenorganisatie. Fruit is gezond, maar gedroogd fruit is extra geconcentreerd en bevat dus veel suiker. Als een product veel gedroogd fruit bevat (boven de 20 procent) dan krijgt het product toch een B, terwijl er ook veel vezels en granen in kunnen zitten. Juist omdat het lezen van een etiket een hele toer is op deze manier, is een stoplichtsysteem handig.
Hoe komt het dat je zo gemakkelijk dik wordt? Dat zie je in onderstaande video:
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Grootste privécollectie whisky ter wereld onder de hamer
De grootste privéverzameling van whisky, bestaand uit meer dan 3900 flessen, wordt geveild in de Schotse stad Perth. De veiling brengt mogelijk zo’n 8 miljoen pond (9,5 miljoen euro) op, verwacht het veilinghuis. -
PREMIUM
Koken & eten Restaurants zijn klaar met no-shows en vragen vaker om betaling vooraf
Met de opmars van no-shows zien restaurateurs hun omzet kelderen. Vooral met kerst, de hoogtijdagen in de horeca, zijn niet-nagekomen reserveringen funest. ‘Het kan toch niet zo zijn dat ik failliet ga doordat een ander geen fatsoen heeft.’ -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke chocolademousse
Met een extra intense chocoladesmaak door de pure chocolade (70%). De slagroom klop je zonder suiker lobbig en die gaat erbovenop. Tip: je kunt dit gerecht 1 dag van te voren maken. Voeg de slagroom en de frambozen dan pas op het laatst toe. -
Duur ongelukje: fles wijn van 2.500 euro aan diggelen
Een wijnhandelaar die in het Vlaamse dorp Maarkedal een lading peperdure wijnen kwam leveren, zal die levering niet snel vergeten. Toen de handelaar de koffer van zijn auto opendeed bij restaurant Paul De Pierre, viel daar uitgerekend de allerduurste fles uit die hij bij zich had. -
PREMIUM
En is het wat? Deze vegan burger is een voedzame keuze (en neem er vooral mayo bij)
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. In deze serie beoordeelt een professioneel diëtiste nieuwe producten en geeft antwoord op de vraag: en is het wat? Ditmaal test ze de ‘Supreme Vegan Burger’.
-
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer.