Onthullend: wat fotografen doen
om je eten er lekker uit te laten zien

Een onthullend filmpje over trucs die fotografen uithalen om eten fotogeniek te maken, verscheen   op sociale media. Foodfotograaf Robert Aarts en Suzie Bol weten hier alles van, en geven aanvullende tips. 

In het filmpje is onder andere te zien hoe een indrukwekkende stapel met American pancakes zo hoog mogelijk wordt gebouwd, door het toevoegen van stukjes karton. Daarna wordt wasmiddel in een glas bier gespoten, om het bier langer te laten schuimen. Allemaal optische trucjes om het perfecte plaatje te kunnen schieten. 

Quote

Als je een Allerhande, of een het Jumbomaga­zi­ne openslaat, merk je dat het er allemaal gelikt uit ziet

Robert Aarts, fotograaf

Het eten moet er zo aantrekkelijk mogelijk uit zien. ,,Dat is echt iets van de laatste tijd’’, zegt foodfotograaf Robert Aarts, van Robert Aarts Photography. 

,,Als je een Allerhande, of het Jumbomagazine openslaat, merk je dat het er allemaal gelikt uit ziet. Zo heeft de Sligro een complete eigen foodstudio, met een team van minstens tien man, die dagelijks bezig zijn met het fotograferen van eten. Ik merk ook dat er een groeiende interesse is bij mensen thuis, om mooie plaatjes voor Facebook en Instagram te schieten.’’

Foodie en fotograaf Suzie Bol heeft drie basistips voor de thuisfotograaf, om gore plaatjes als deze te voorkomen. Wat is hier toch mis gegaan? Bol benadrukt de kracht van daglicht. ,,Schiet een foto met daglicht. Zoek een kamer op, waarbij je gebruik kunt maken van het natuurlijke licht.’’

Punt twee: ,,Een goede foto begint natuurlijk bij een goede opmaak. Om dit soort lelijke foto's te voorkomen, leg je de groente apart. Gebruik verder een wit bord. Persoonlijk vind ik dat er natuurlijk en clean uitzien. Blauw is een hele slechte kleur voor eten, omdat de kleur blauw vaak niet met eten wordt geassocieerd.’’ 

Punt drie: ,,Speel met de kleuren op het bord. Een rode curry kun je mooi combineren met groene blaadjes. Maar  presenteer niet teveel eten op je bord. Zorg dat je het bord zelf nog ziet.’’

Bewaren 
Een mooi plaatje begint bij de aantrekkelijkheid van je eten, volgens Aarts. ,,Daarvoor moet je de ingekochte producten goed bewaren. Begin rustig met het opbouwen van de scene, met dingen die niet bederven. Je hebt je servieselementen, en daar begin je een mooie basiscompositie mee te maken. Uiteindelijk haal je het eten uit de koeling.’’

Opengesneden fruit en groente verkleurt heel snel. ,,Dit kun je voorkomen door ze te bestrijken met wat citroensap. De producten zijn daarna niet te eten, maar blijven wel mooi van kleur.’’

Uitstraling 
Water op je bladgroenten zorgt voor een frisse en sprankelende uitstraling. Dat moet je alleen niet te vaak doen, want anders wordt het blad van je groente slap, volgens Aarts. ,,Wij gebruiken ook vaak glycerine, wat je gewoon bij de drogist haalt. Dat doe je door wat water heen, en dan blijven de druppeltjes heel mooi staan.’’

Een dampend bord met eten zorgt ook voor aanlokkelijke plaatjes. ,,Wij warmen het eten extra heet op, tot de witte damp eraf slaat. Daarnaast zorgen we voor een donkere achtergrond. Door het contrast van de kleuren kun je de damp vangen met je camera.’’

Licht
Een belangrijk element van fotografie is het licht. Met enkel en alleen daglicht kun je volgens Aars veel bereiken. ,,Zoek een mooie ruimte uit, als het even kan op het noorden. Het voordeel daarvan is dat je door de dag heen stabiel licht hebt, en je niet te veel last hebt van harde schaduwen. Harde schaduwen maken je producten minder aantrekkelijk. Dit geldt ook voor het fotograferen van portretten. Met hard licht zie je er veel ouder uit.’’ 

Als je een kant hebt waar het lichter is, en een kant waar het juist donker is, kun je een grote plaat piepschuim of wit karton neerzetten aan de donkere zijde. ,,Op die manier wordt het licht teruggegeven aan de donkere kant. Allemaal zaken waarmee fotografen spelen, maar waar mensen thuis ook mee kunnen experimenteren.’’ 

Ook mooi voor het oog:deze Aziatische toverballen met kleurrijke salade:

Volledig scherm
© Suzie Bol