Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Op Pindakaasdag eten we... géén hagelslag

Het is vandaag Nationale Pindakaasdag. En wat eten we dan? Pindakaas.

De Nederlandse Pindakaasdag is het kleine broertje van de International Peanutbutter Day. ,,Oorspronkelijk komt pindakaas uit Amerika en is het in de voedselpakketten na de oorlog overgewaaid naar Nederland", deelt  Chiel Spruitenberg, compagnon van de Pindakaaswinkel een stukje historie.

Wist jij dit al over pindakaas?
1.
Een pinda is eigenlijk geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen.

2. Pindakaas werd in 1890 uitgevonden door een dokter uit St. Louis.

3. Pindakaas bestaat gemiddeld voor 40 procent uit vet. Maar wel bijna alleen maar gezonde, onverzadigde vetten (79 procent).

4. In Amerika en Canada noemen ze het beleg peanutbutter.

5. Maar toen het in Nederland in 1948 op de markt kwam, mocht dat niet onder de naam ‘pindaboter’. De naam ‘boter’ verwees namelijk naar de enige echte roomboter, dit om verwarring met margarine te voorkomen. Er werd ‘kaas’ achter geplakt omdat de ‘butter’ werd vergeleken met leverkaas; ook broodbeleg waar geen kaas in zit.

6. Als je lijdt aan arachibutyrofobie dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.

7. Pindakaas was in 1896 het eerste voedsel wat in een advertentie ‘vervanger voor vlees’ werd genoemd.

8. Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes.

9. Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig.

10. Op 5 februari is het nationale Nutelladag. Weer een dag om helemaal los te gaan.

Dit kun je ook doen met pindakaas

1. Scheren
Geen scheerschuim bij de hand? Geen probleem! Door de aanwezige olie is pindakaas namelijk verzorgend en hydraterend, waardoor je er hele zachte benen van krijgt. Let wel op, als je allergisch bent voor pindakaas, dan is de kans op huiduitslag ook groot.

2. Stickertjes verwijderen
Wat wasbenzine kan, kan pindakaas ook! Smeer het op een stickertje, laat het vijf minuten zitten en: het stickertje vliegt er vanaf.

3. Haarmasker
Smeer wat pindakaas in de punten van je haar na het wassen. Laat het intrekken en spoel grondig met lauwwarm water uit. Niemand wil de hele dag naar pindakaas ruiken.

4. Kauwgum uit je haar halen
Het verwijdert niet alleen stickertjes van diverse oppervlakken, maar ook kauwgom uit je haar.

5. Leer schoonmaken
Ook als schoonmaakmiddel doet pindakaas het goed. Heb je een vlek op je leren bank? Breng wat pindakaas aan op een stoffen doekje en poets de vlek met ronde bewegingen weg.

Zelf pindakaas maken?

Dit heb je nodig:
450 g ongezouten pinda’s
½ el zout
2 el arachideolie (pindaolie)
1 el honing
Keukenmachine

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de pinda’s over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ongeveer 8 minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Maal de warme pinda’s in de keukenmachine in vier minuten tot een grove, dikke pindakaas. Schep de rand van de kom regelmatig schoon met een spatel.

Voeg het zout, de olie en honing toe en maal nog 1 min. tot een gladde pindakaas. Schep in een pot en sluit af.

Variatietip: Houd je van pindakaas met een smaakje? Voeg dan na de honing 1 el sambal badjak, 1 tl gemalen kaneel of 1 el fijngehakte pure chocolade toe.

Bewaartip: Je kunt de pindakaas 3 weken in de koelkast bewaren.

En wat kun je nog meer met pindakaas? Juist! Een lekkere pindasaus maken. In de onderstaande video zie je hoe het moet.