Overgewaaid uit Amerika: baby ingesmeerd met taart voor geinige foto's
Koken & Eten / videoZet een taart voor de neus van je baby, hoop dat die de patisserie te lijf gaat en maak daar dan heel veel foto’s van. Welkom bij een nieuw fenomeen: ‘de cakesmash-shoot’.
Delen per e-mail
Heel even brult ze. Maar langer dan tien tellen duurt dat niet. Daarna gaat Olivia kruipend op onderzoek uit. ,,O, wauw’’, zeg ze. ,,Normaal gesproken is ze meteen aan het lachen hoor. Nu moet ze nog even wennen’’, excuseert moeder Patricia Koch (31) zich, terwijl ze verschillende outfits uit haar tas tovert. Wat zal ze haar dochter aantrekken voor de cakesmash-shoot? ,,Spijker past overal bij.’’
Koch is vandaag met Olivia vanuit Eindhoven naar Helmond gereden. Op het programma staat een heel speciale shoot. Over twee weken wordt Olivia een jaar. Dat viert Koch door haar dochter een taart voor te schotelen die ze naar hartenlust kapot mag beuken. Of ‘smashen’.
Fotograaf Miranda de Rijk uit Helmond legt het hele tafereel straks vast. Zij heeft zich gespecialiseerd in dit soort sessies. Steeds meer mensen boeken een cakesmash-shoot. ,,In 2014 had ik mijn eerste’’, zegt De Rijk (34). ,,Maar pas de laatste jaren is het echt in opkomst.’’ Nu heeft ze gemiddeld zes van dit soort shoots per maand.
De cakesmash-shoot valt in de categorie gebruiken die over zijn gewaaid uit Amerika, zoals de newborn-shoot, waarbij een pasgeboren baby, al dan niet met ouders, vereeuwigd wordt. Voor zo’n sessie gingen Koch en Olivia al eens naar De Rijk. En in november poseerde Olivia hier nog voor een ‘kerstshoot’. ,,Daar hebben we een kerstkaart van gemaakt’’, zegt Koch.
Geinig
Waarom doet ze dit eigenlijk? ,,Het ziet er geinig uit, de foto’s. En het is een leuke activiteit voor Olivia denk ik.’' Koch vond De Rijk destijds via Instagram. Op dat sociale medium zijn steeds meer fotografen te vinden die smashfoto’s delen. Dat de cakesmash-shoot aan populariteit wint, blijkt ook wel uit het groeiend aantal studio’s in Zuidoost-Brabant dat dergelijke sessies aanbiedt. Zelfs voor speciale cakesmashtaarten kun je in deze regio bij verschillende patissiers terecht.
Olivia krijgt vandaag een knalroze taart voorgeschoteld. Die kleur past bij de rest van het decor. Paarsroze behangpapier vormt de achtergrond van een wit podium op wielen, waarop verschillende (roze) rekwisieten liggen. De hele studio van De Rijk oogt vandaag sowieso nogal zuurstokroze. Ouders van jongetjes kiezen vaker een blauw of groen thema. De genderneutrale opvoeding is een gebruik dat duidelijk (nog) niet is overgewaaid naar Helmond.
Olivia is er ondertussen bijna klaar voor. ,,O wauw’', zegt ze weer. ,,Dat zegt ze de hele tijd’', zegt Koch met een lach, nadat ze haar dochter op het podium heeft neergezet. Een beetje beduusd bekijkt Olivia de grote taart voor haar neus. Koch, verwachtingsvol: ,,Dit is de eerste keer dat ze taart gaat eten.’'
Gezeten op een kruk met wieltjes begint De Rijk met knippen. Haar normale stemgeluid klinkt plots een paar octaven hoger. ,,Kiekeboe kiekeboe, kielekiele’', zegt De Rijk tegen Olivia. Die steekt voorzichtig een vinger in het roze glazuur, als een zwemmer met koudwatervrees. ,,Jaaaa, goed zo meid’', moedigt De Rijk aan. Daarna verdwijnt Olivia’s hele hand in de taart. ,,O, wauw’', kraait ze, terwijl ze haar knalroze rechterhand trots omhoog houdt.
Pas als moeder Koch haar een stukje voert, snapt Olivia dat de taart er ook staat om te eten. Vanaf dat moment stopt ze vrolijk steeds grotere stukken in haar mond. Constant moedigen De Rijk en Koch haar aan. Elke glimlach wordt vastgelegd. Van ‘smashen’ is evenwel weinig sprake.
,,Je mag iets meer kliederen meid, je bent nog zo schoon’', zegt De Rijk even later. Maar Olivia heeft alleen oog voor hapjes taart. Een gezamenlijke poging van Koch en De Rijk om het kind zover te krijgen haar handen in de lucht te doen, blijkt vruchteloos. ,,Hiep hiep hoera. Jaaaaaa’', zeggen de twee in koor. Olivia kijkt, lacht en steekt nog een stukje taart in haar mond.
Smeereffect
Uiteindelijk breekt De Rijk dan maar zelf wat stukken af ‘voor wat meer smeereffect’. Die legt ze rond Olivia neer. Lang niet ieder kind reageert even enthousiast op zoveel aandacht en taart, had de fotograaf eerder al verklapt. ,,Je weet gewoon niet hoe je kindje gaat reageren. Haar neefje was helemaal bang voor de taart’’, zegt Koch, wijzend naar haar dochter.
Daar heeft Olivia in ieder geval geen last van. Na de eerste fotoshoot krijgt het kind nog een ‘flower-milk bath splash’. Moeder Koch zet haar dochter in een teiltje met warm water, waar De Rijk een pakje halfvolle melk in uit heeft geknepen. Daardoor heeft het water een witte kleur. Ook dat tafereel wordt uitvoerig op de gevoelige plaat vastgelegd.
Ondanks dat er van het kapot beuken van de taart weinig terechtkwam, is de fotoshoot succesvol. Er zijn immers voldoende mooie plaatjes geschoten. En Olivia heeft lekker gegeten. Een voordeel van een taart die nog redelijk intact is: het restant mag mee naar huis. ,,O, wauw’’, zegt Olivia.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten? -
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Vandaag geven we drie cadeaupakketten weg. -
PREMIUM
Koken & eten Bye bye Blue Monday: gezond comfortfood blaast slechte humeur weg
Bij Blue Monday hoort comfortfood. De winter duurt nog lang, de goede voornemens zijn verdampt: dan heb je eten nodig waar je blij van wordt. Deze hartverwarmende gerechten zijn nog gezond ook. -
Boodschappenlijst Challenge Pascale dag 6 tot en met 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Hieronder vind je de tweede boodschappenlijst. -
Eerste alcoholvrije kroeg blijft mogelijk open na Dry January
Horeca-ondernemers in hartje Amsterdam verklaarden haar voor gek. Maar Mariska Leising legde alle doemverhalen naast zich neer en opende begin januari de alcoholvrije pop-up Bar 0.020. Binnen twee weken was al duidelijk dat ze in de roos geschoten had en intussen lijkt haar café langer open te blijven dan gedacht.
-
PREMIUM
'Restaurants verliezen nu geen ster'
LOMMEL/EINDHOVEN - Toprestaurants in Nederland moeten nog bijna drie maanden wachten, maar in België wordt vandaag de nieuwe Michelingids gepresenteerd. Afgelopen jaar kreeg Cuchara, net over de grens in Lommel, zijn tweede ster. -
Wat Eten We Vandaag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn
Geef een frisse draai aan je kipgerecht met onze kip uit de oven met wortel en mandarijn. De regenboogwortelen en gele biet zorgen voor een kleurrijke touch. -
koken&weten Staat jouw kerstboom nog? Maak er iets lekkers van voor je hem op straat zet
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is je kerstboom eetbaar?