Volledig scherm
Op de Amerikaanse paastafel staan allerlei lekkernijen, zoals hot cross buns. © Shutterstock

Paastradities over de hele wereld

Over de hele wereld wordt komend weekend Pasen gevierd en overal doen mensen dit op een andere manier. Lees hier wat elders op de paastafel staat.

Wij zijn gewend aan chocolade-eieren en paasbrood, maar in andere landen hebben ze hun eigen tradities. Hieronder zie je zes voorbeelden van typische paaslekkernijen.

Spanje
In Spanje eten ze met Pasen torrijas. Dit is een Spaanse zoetigheid die te vergelijken is met een wentelteefje, maar dan met honing. Traditioneel gezien wordt het gegeten met rode wijn. Op deze manier moet het brood het lichaam en de wijn het bloed van Christus voorstellen.

Je hebt ook de flores de semana santa (bloemen van de heilige week). Dit zijn zoete broodjes in de vorm van bloemen. Ze staan ook wel bekend als flores Manchegas (bloemen uit de streek La Mancha).

Volledig scherm
Flores de semana santa, een traditionele lekkernij in Spanje. © Shutterstock

Italië
Italianen lunchen uitgebreid met Pasen. Tientallen gerechten staan op tafel en vaak verlaten mensen de tafel pas laat in de middag. De traditionele zoetigheid die hier veel wordt gegeten, is colomba.

Colomba
betekent duif in het Nederlands, maar er is geen duif te bekennen in het recept voor deze cake. De cake heeft deze naam, omdat hij in de vorm van een duif wordt gebakken en de duif voor vrede staat.

Volledig scherm
De Italiaanse columbo © Shutterstock

Frankrijk
Fransen eten geen typische zoete hapjes met Pasen, maar een lamspoot. Gigot d’agneau is een gerecht dat bij veel Fransen tijdens Pasen op tafel staat. De bereiding van het gerecht duurt wel 7 uur, dus de kok moet er wel vroeg voor opstaan. De rest van de dag kunnen ze paaseieren zoeken. Dit is namelijk ook in Frankrijk een traditie. Op sommige plekken worden zoektochten georganiseerd in kastelen

Volledig scherm
Gigot d’agneau © Shutterstock

Verenigd Koninkrijk 
Ook de Engelsen eten lam bij het paasdiner. Daarnaast eten zij op Goede Vrijdag hot cross buns als lekkernij bij de koffie. Die zien eruit als krentenbollen, alleen zit er nog glazuur overheen en zijn ze nog wat zoeter. 

Naast buns eten ze ook simnel cake, een fruitige taart met marsepein erop.

Volledig scherm
Hot cross buns © Shutterstock

Amerika
Ook Amerikanen eten hot cross buns tijdens Pasen. Daarnaast verven ze eieren en eten ze chocolade-eieren, net als wij doen. Voor het avondeten eten de meeste Amerikanen gerechten met ham.

Zwitserland
Net als in Italië wordt in Zwitserland een duifvormige taart gegeten. Zwitsers verven hun hardgekookte eieren op een natuurlijke manier: in uienschillen of met bieten.

Er wordt ook genoten van een Zwitserse taart: osterfladen. Deze taart wordt gemaakt van rijst of griesmeel, soms met jam.

Volledig scherm
© Shutterstock