Paniek bij supermarkten is getemperd, maar rustig wordt het bij bezorging nooit meer
Koken & EtenWie vandaag boodschappen bestelt bij Jumbo of Albert Heijn, heeft ze morgen in huis. Wellicht de normaalste zaak van de wereld voor veel consumenten, maar dat was een jaar geleden wel anders. Aan het begin van de coronacrisis moesten supermarkten alle zeilen bijzetten om de boodschappen bij hun klanten te krijgen. Hoe staat het er nu voor?
Wie in maart vorig jaar een nieuwe online bestelling wilde plaatsen bij Jumbo, moest geduld hebben. Bezorgdiensten van supermarkten hadden het extreem druk, omdat nieuwe klanten zich wilden aanmelden en bestaande klanten méér bestelden.
Ruim een jaar later is bij Jumbo vandaag bestellen voor morgen gewoon mogelijk. ,,Afgelopen jaar is de vraag sterk toegenomen. We verwachten dat die verhoging structureel is. Steeds meer klanten ervaren het gemak van online boodschappen doen”, aldus woordvoerder Michiel de Ruijter.
Door de sterk toegenomen vraag is Jumbo het afgelopen jaar gestart met het leveren van boodschappen op zondag. ,,Daarnaast openen we diverse hubs door het land. Dit zijn centrale thuisbezorglocaties voor directe bezorging van boodschappen die het bezorgen vanuit de winkels overnemen.” Door de groei lag de online omzet van Jumbo in 2020 ruim 50 procent hoger dan het jaar ervoor.
Wakker geschud
Picnic zag de omzet het afgelopen jaar zelfs verdubbelen. ,,Het is een bijzonder jaar geweest. De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. Er is nu een grote groep klanten die zonder coronacrisis misschien pas over een paar jaar het online bestellen zou uitproberen. Eigenlijk is de toekomst dus dichterbij gehaald”, vertelt Picnic topman Michiel Muller.
Maar door de gigantische drukte worstelde ook Picnic vorig jaar met distributieproblemen. Doordat meer klanten meer bestelden, stond de capaciteit onder druk. ,,Nog steeds bestellen veel mensen veel boodschappen. Maar het idiote hamsteren van vorig jaar maart is nu wel weg. De mandjes met boodschappen zijn wel nog steeds groter, maar ik denk niet dat dit ooit nog stopt. De toekomst ligt bij bestellen.”
Vorig jaar stonden bij Picnic driehonderdduizend mensen op de wachtlijst, nu zijn dat er nog tweehonderdduizend. ,,We hebben vijfhonderd bezorgauto’s meer en hebben meer mensen kunnen aannemen uit bijvoorbeeld de horeca en de luchtvaartsector. Daarnaast werken we al sinds afgelopen zomer met coronazelftesten, waardoor het werk in onze distributiecentra gewoon door kon gaan”, aldus Muller.
Wachtlijst
Om aan de almaar groeiende vraag van de online consument te kunnen voldoen, moest ook Albert Heijn de capaciteit vergroten. ,,Over het algemeen kunnen klanten de boodschappen nu weer vandaag voor morgen bestellen. Er is geen wachtlijst voor nieuwe klanten”, meldt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh.
Albert Heijn heeft de afgelopen 1,5 jaar geïnvesteerd in het uitbreiden van de capaciteit. Zo werden er drie nieuwe locaties gebouwd waar de bestellingen verwerkt worden. ,,Hierdoor kunnen we de gegroeide vraag goed aan, want we zien dat nog steeds veel klanten de boodschappen graag thuis laten bezorgen.”
Bekijk hier de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMVideo
Rob Clarijs uit Zierikzee is de beste barista ter wereld
ZIERIKZEE - Het geheim van een goede kop koffie? In elk geval niet de duurste bonen en ook niet de duurste machine. Zolang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Rob Clarijs kan het weten; de Zierikzeeënaar is verkozen tot beste barista ter wereld. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
Wat Eten We Vandaag: Karameltaart
Karamel: wat kunnen we daar van genieten, zeker in een taart. Door de suikers is karamel niet altijd een gezonde optie. Ben jij op zoek naar een gezondere variant van dit zoete, gouden goedje? In dit recept voegen we geen geraffineerde suikers toe en maken we ‘karamel’ van dadels en amandelpasta. -
-
-
Koken & Weten
Zelf yoghurt maken kan in één nachtje: fermenteren maakt je eten lekkerder én gezonder
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 1: melkzuurfermentatie. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.